שתף קטע נבחר

דו"ח: בקונגו נמשכים פשעים חמורים נגד האנושות

"אמנסטי" פרסם דו"ח ובו תיעוד הפרות חמורות של זכויות אדם במדינה האפריקנית, בהן אונס נשים ושימוש בילדים-חיילים. "כאשר אין משהו בעל ערך בבתים שלנו, החמושים באים ולוקחים את הנשים", סיפר אזרח קונגו. "התחננתי בפניהם שיקחו את תשע העיזים שלי ויעזבו את משפחתי, אבל הם שרפו לי את הבית"

"כאשר אין משהו בעל ערך בבתים שלנו, הם באים ולוקחים את הנשים. בספטמבר 2010 הבית שלי נשרף. בסביבות השעה 22:00, מספר חיילים הגיעו לבית שלי ושברו את הדלת. הם מצאו אותי והתחילו להכות אותי, ושברו את אחת הצלעות שלי. אז הם התחילו להכות את אשתי והילדים. במטרה להפסיק את האלימות שלהם, יצאתי כדי לתת להם את תשע העיזים שלי והתחננתי בפניהם לקחת אותן ולעזוב את משפחתי. כשהצבא עזב, נמלטתי ליער עם אשתי והילדים. כשחזרנו בבוקר המחרת, הבית שלנו נשרף עד היסוד. זה קרה כמעט לכל אחד בכפר שלי".

 

 

הדובר: פול, אזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. את עדותו לזוועות שאירעו בכפרו מאסיסי, סיפר פול בן ה-30 לארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל". לדבריו, הוא לא הרגיש שהוא מסוגל להתלונן על הפשעים שבוצעו משום שהצבא הקונגולזי עדיין נוכחי במאסיסי ומשום שהוא חושש מפעולות תגמול. הלילה (יום ד'), פרסם "אמנסטי" דו"ח חדש שמראה כיצד פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות ממשיכים להתבצע ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו על ידי הצבא וכוחות חמושים.  


שבעה פעוטות היו בין העצירים בבוקאבו. פליטים מקונגו (צילום ארכיון: AP)

 

פשעים לפי החוק הבינלאומי, כולל אונס ורצח, ממשיכים להתבצע על ידי הצבא וקבוצות חמושות במזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, בהמשך לעשורים של פשעים דומים ברחבי המדינה. כך על פי "אמנסטי".

 

הדו"ח שפרסם ארגון זכויות האדם, תחת השם "הזמן לצדק הוא עכשיו; צריך אסטרטגיה חדשה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו", קורא לרפורמה וחיזוק מערכת הצדק המדינית כדי להיאבק בפטור מעונש, שהביא לטיפוח מעגל של אלימות והפרת זכויות אדם לאורך עשורים.

 

"רק קומץ  ממבצעי הפשעים הובאו אי פעם לדין"

"האנשים ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו סבלו מפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, כולל עינויים, אלימות מינית ושימוש בילדים-חיילים, בהיקף עצום ועדיין רק קומץ ממבצעי הפשעים הובא אי פעם לדין".

כך אמרה ורוניק אוברט, סגנית מנהלת מחלקת אפריקה ב"אמנסטי אינטרנשיונל" עם פרסום הדו"ח של ארגונה.

 

לדברי אוברט, "כל מי שחשוד בביצוע פשעים מעין אלה לפי החוק הבינלאומי חייב להיות מובא לדין לפי סטנדרטים בינלאומיים של משפט הוגן, ללא שימוש בעונש המוות".

 

בשנה שעברה פרסם האו"ם דו"ח ("דו"ח המיפוי של האו"ם"), אשר תיעד את ההפרות וההתעללויות החמורות ביותר שבוצעו בקונגו בין השנים 1993 ל-2003 ושלגביהן הצדק כמעט אף פעם לא נעשה. הדו"ח ציין, שמערכת הצדק בקונגו חלשה מדי וחסרת משאבים מכדי לספק צדק בגין פשעים לפי החוק הבינלאומי.   


"אונס, רצח ועינויים". מורדים בקונגו (צילום ארכיון: רויטרס)

 

בתגובה לדו"ח האו"ם, הציעה ממשלת קונגו להקים בית משפט מיוחד, שתהיה לו הסמכות לדון בפשעים כאלה. בית המשפט המיוחד יערב אנשי משפט מקונגו ומהעולם.

 

לעתים נדירות אוכפים את פסקי הדין

על פי "אמנסטי", אפילו כאשר תביעות בקונגו מסתיימות בהצלחה, פסקי הדין נאכפים בה רק לעתים נדירות. לטענת ארגון זכויות האדם, "לא הצלחנו לזהות מקרה אחד בו שולמו פיצויים על ידי הממשלה כאשר היא נמצאה אשמה על ידי בית המשפט בגין פשעים על פי החוק הבינלאומי. אנשי קונגו חייבים להיות מודעים לזכויותיהם החוקיות ולקבל פיצויים.

 

עוד מסר הארגון כי במרס האחרון, ביקרו אנשיו אסירים בבוקאבו וגומא ונדהמו ממה שראו. "בוקאבו נבנה כדי לאכלס 350 אסירים, אך עצורים בו 1,207 עצירים, בהם 37 ילדים מתחת לגיל 18. שבעה פעוטות היו גם הם בין העצירים ביחד עם אמהותיהם. הכלא המרכזי של גומא נבנה עבור 150 עצירים אבל אכלס 943. תנאי המאסר חייבים להשתפר באופן משמעותי ויש לשים קץ לבריחות שבשגרה ממעצר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משליטים טרור במדינה. חיילי צבא קונגו (צילום ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים