שתף קטע נבחר

חברות סולאריות מתמזגות עם הסינים כדי לשרוד

אל מול מחירים יורדים ומתח רווחים בלתי יציב, החברות המתמחות בתחום הפאנלים הסולאריים, רובן מטיוואן, מתמזגות עם היריבות מסין, במקום לתת להן לדחוק אותן אל מחוץ לשוק

"אם אינך יכול להביס אותם - חבור אליהם": החברות המתמחות באנרגיה סולארית והיצרנים הקטנים של הפאנלים הסולאריים, המתמודדים עם המחירים היורדים ומתחי הרווחים המצמצמים, מסתכנים בדחיקה אל מחוץ לשוק על ידי יריבים סיניים שמשקיעים מיליארדים בתחום.

 

 

המציאות החדשה מאלצת חברות המתמחות באנרגיה סולארית, רובן מטיוואן,

שעבדו שנים רבות על פי מודל עסקי פשוט המייצר הכנסות קבועות ומתחי רווחים הגונים, ליצור כעת שותפויות ולגוון את היצע המוצרים שלהן בקצב מהיר יותר, על מנת להישאר רלוונטיות.

 

"אם הם לא יגדילו את העסקים שלהם במהירות מספיקה על מנת לקצץ בהוצאות שלהם, היצרנים העצמאיים יתקשו בתחרות מול השחקניות הגדולות מבחינת מחיר", אמר מין לי, ראש תחום האנרגיה החלופית בחברת ההשקעות הטיוואנית "יואנטה".

 

לדברי לי, החברות הקטנות יעמדו מול שוק שיהפוך בשלוש עד חמש השנים הקרובות לקשוח יותר, בו החברות הסיניות הגדולות ימשיכו להתרחב למרות הביקוש הנחלש.

 

התשקיף לטווח הרחוק של יצרני התאים הסולאריים נראה לא בטוח, על רקע קיצוץ בתמריצים מצד ממשלות כמו איטליה וגרמניה, מה שמגדיל את הסיכון שהשוק יתכווץ. הסובסידיות הצונחות מובילות לצבירת מלאי, ופוגעות במתח הרווחים.

 

חברות מתמחות כמו "סינו-אמריקן" ו-"סולארג'יגה" מאמינות שביכולתן להדוף את התחרות באמצעות מיזמים משותפים שיעזרו להן להתרחב על גבי שרשרת האספקה, תוך שמירה על היותן גורמים מובילים בתחום הרכיבים של הפאנלים הסולאריים.

 

"הביקוש וההיצע תמיד לא מאוזנים. ללא קשר, בעונת השיא ועונת השפל, אנחנו יכולים לעזור אחד לשני", אמרה נשיאת "סינו-אמריקן", דוריס הסו, לגבי שותפות החברה עם "סולאר-טק", יצרנית תאים סולאריים.

 

משלבים ידיים

נתח השוק המצטמצם של חמש החברות המתמחות באנרגיה סולארית מתבטא בירידה בסך של 15% במכירות בטייוואן במהלך חודש מאי, אחרי צניחה של 36% בחודש אפריל. האנליסטים צופים כי חברות אלו ירשמו ירידה ברווחיות של עד 80% בשנת 2011, בניגוד חד לשנת 2010 הרווחית - אז הביקוש הגואה בגרמניה הוביל לעלייה במכירות.

 

אחד המיזוגים שנולד מהצורך לפתור את הבעיה הוא מכירת יצרנית הפאנלים הסולאריים "סילבר-אייג'" לחברת "ג'יי איי סולאר" הסינית תמורת 172 מיליון דולר. החברה הסינית כבר חתמה באחרונה על שותפות שווה של 50% עם MEMC האמריקנית לבניית מפעל לייצור פאנלים סולאריים בסין.

 

למרות שהחברות המתמחות מנסות להקים שותפויות ומיזוגים ולגוון את המוצרים שלהן, המהלך הנוכחי עשוי להתברר כפעולה מעטה מדי, במועד מאוחר מדי מול היריבות הסיניות העמוסות במזומנים, שכבר מובילות עליהן מבחינת התרחבות בשוק.

 

מתח הרווחים בלתי יציב

משום שחסמי הכניסה לפרויקטים לייצור מרכיבי פאנלים סולאריים הם נמוכים, הענף מועד להשקעת-יתר, שמובילה למחזור של מלאי עודף ולאחריו חוסר במלאי. לכן, גם מתחי הרווחים של החברות מראים אי יציבות מתמשכת, לדברי האנליסטים.

 

האיום הגדול ביותר עשוי להגיע מחברות סיניות גדולות שפועלות בכל התחומים של הענף, כמו GCL-Poly, שעד לפני שנה סיפקה רק את חומר הגלם פולי-סיליקון לפאנלים סולאריים, לדברי האנליסטים.

 עד לסוף השנה האחרונה, GCL הפכה ליצרנית הגדולה בעולם של פאנלים סולאריים, כשעקפה את MEMC ו"סינו-אמריקן".

 

החברות הסיניות, הגדולות בעולם בייצור יחידות תפקוד למערכות סולאריות, מוכרות חלק מהמוצרים שלהן במחיר נמוך במיוחד, מולו החברות הקטנות יותר לא יכולות להתמודד. על אף שהחברות המתמחות לא מתחרות באופן ישיר מול החברות האלו, הקיצוץ במחיר של אותן יחידות, היקרות לייצור, עשוי לפגוע בחברות שקונות ישירות מהחברות המתמחות.

 

דו"ח של בנק HSBC על הענף סיכם את המתרחש כך: "רוב השחקניות בשוק, בו עלות הייצור גבוהה, נמצאות תחת לחץ גובר לאור המלאי הנצבר בשוק העולמי. חלק מהלחץ צפוי להשתקף במתחי רווחים נמוכים יותר בכל שרשרת האספקה".


פורסם לראשונה 19/08/2011 20:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הייצור יקר, השוק מצטמצם, הסינים משקיעים - אז מתמזגים
צילום: רויטרס
מומלצים