שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

מובילי המחאה: 'מומנטום בעולם של יציאה לרחוב'

במאהל בשדרות רוטשילד בתל-אביב אומרים כי לא ינקטו באלימות, אך הם חוששים מהסטת תשומת הלב הציבורית. "מודעים לכך שיש אסטרטגיה ליצור איום חיצוני", אומרת סתיו שפיר. וגם: כמה אוהלים יש בתל-אביב?

ראשי מחאת האוהלים מתגאים במחאה הלא אלימה, אך חוששים מ"משהו" שיסיט את תשומת הלב מהמחאה. סתיו שפיר, מראשי המחאה, אמרה בצהריים (יום ד') ל-ynet: "אנו גם מודעים לכך שיש אסטרטגיה של לנסות ולהסיט את תשומת הלב, על-ידי יצירת איום חיצוני ותחושה של איום קיומי".

 

מחאת האוהלים - כתבות אחרונות ב-ynet

 

כמעט ארבעה שבועות יושבים אנשי מחאת האוהלים בשדרות רוטשילד בתל-אביב. בעקבות

 המחאה הוקמו עשרות מוקדים של המחאה ברחבי הארץ. שפיר חוששת מניסיונות למוסס את המחאה. "ממשלת ישראל נקטה עד כה במגוון שיטות, כדי להסיט את תשומת הלב מן המחאה. השיטה הראשונה היתה הכפשה וניסיון לצייר את המאבק באור לא לגיטימי - שאנחנו אוכלי סושי וכדומה. השיטה השנייה היתה פילוג וניסיון להעניק 'מתנות' לפלגים מסוימים. השיטה השלישית, שאנו עדים לה כרגע, הינה משיכת זמן בדמות הקמת הוועדה הזו".


פקחים ליד האוהלים במתחם רוטשילד (צילום: מוטי קמחי)

 

שפיר הוסיפה כי יש גם אסטרטגיה רביעית. "אנו מודעים לכך שיש אסטרטגיה, לפיה יש לנסות ולהסיט את תשומת הלב על ידי יצירת איום חיצוני ותחושה של איום קיומי. עם ישראל לא יצא מעולם לרחובות באופן רחב ומאורגן כי עם ישראל חשש לשלומו, אך כיום כבר אין מה לפחד מכך שביבי ינסה להסיט את תשומת הלב על ידי יצירת איום חיצוני, מפני שהציבור כבר התפכח והוא מבין שהמאבק הזה הוא הביטחון האמיתי שלנו".

 

היא אמרה שיש צורך במעשים: "אם ממשלת ישראל רוצה לגיטימציה של הציבור, היא חייבת לעשות צעדים מעשיים באופן מיידי בשטח - לא עוד הכרזות ודיבורים על משא ומתן. איפה נשמע על עם שיושב למשא ומתן עם ממשלתו? הממשלה היא זו שצריכה למלא את דרישות העם ולשמור על זכויותיו הבסיסיות לדיור ורווחה - זה תפקידה".

 

שפיר התייחסה גם לאירועים בעולם הערבי ובבריטניה: "ברור שיש השנה בעולם מומנטום של יציאה מהבית לרחוב והצפת הבעיות הקשות שאנו שרויים בהן, תוך כדי דרישה לשינוי. אנו עורכים כאן מחאה לא אלימה, שהיא מודל מדהים כיצד מאבק יכול ליצור כוח אדיר מבלי להשתמש בנשק. אנו תומכים בכל אדם היוצא למען זכויותיו ומקווים שמאבקים ייעשו ללא אלימות ופגיעה בנפש, אך בעוצמה רבה. אלימות הן מצד הציבור והן מצד כוחות הביטחון רק יחריפו את המצב".

 

יותר מ-1,000 אוהלים בתל-אביב

במקביל, עיריית תל-אביב מבצעת מעקב אחר כל המאהלים שנמצאים בתחומה. מדי יום בשעה 12:00 עוברים פקחי הסיירת הירוקה של העירייה, ורושמים את מספר האוהלים והאם הם מאוישים. נכון להיום מתברר כי בשדרות רוטשילד יש 850 אוהלים, מספר הקטן ב-71 לעומת כמות האוהלים שהיתה בו אתמול. אגב על פי רישומי הפקחים 68% מהאוהלים שנבדקו בצהריים - ריקים. עם זאת, יש לזכור כי האוהלים נבדקו בשעות הצהריים, בהן רוב שוכני האוהלים שוהים במקומות העבודה.


הפקחים רושמים (צילום: מוטי קמחי)

 

אנשי הסיירת הירוקה, בראשותו של ציון בן-שושן, אמונים בין היתר על כך שלא יקומו מאהלים נוספים בשטחים ציבוריים, כמו כיכר המדינה. נכון להיות יש בתל אביב שבעה מוקדים של מאהלים, הגדול בשדרות רוטשילד. אחריו מגיע מאהל נורדאו, שבו 160 אוהלים, כשביממה האחרונה נוספו במקום עוד 10 אוהלים. במאהל בגן התקווה 71 אוהלים, שבעה מהם התווספו היום. בגן לוינסקי 51 אוהלים, 10 יותר מאשר ביממה שעברה. בבן-גוריון 43 אוהלים בגן השניים 29 ואילו בגן וושינגטון 17 אוהלים.

 

אתמול נחשף ב-ynet כי מובילי המחאה החברתית נועדו בתל-אביב עם קבוצת מומחים בתחומי החברה, הכלכלה והדיור, ודנו עמם בסביבות מאהל רוטשילד האם לנהל מגעים עם הצוות שמינה ראש הממשלה, בנימין נתניהו. בפגישה השתתפו בין

 היתר: פרופ' אביה ספיבק, פרופ' יוסי יונה, פרופ' לאה אחדות, ד"ר יוסי כורזים-קורושי וד"ר יוסי דהאן. כמו כן הגיע יואב קריים, פעיל חברתי בולט למען זכויות הנכים.

 

כבר בתחילת הדיון השמיעו חלק מהמומחים ספק ביעילות של ההידברות עם הוועדה שהקים ראש הממשלה. פרופ' זעירא אמר כי "במשך שנים רבות הממשלה התכסתה באצטלה שזהו כורח המציאות כאשר בעצם פה נעשה מעשה רמייה. את אותו התרגיל הם עושים היום. להקים צוות מומחים. הם בעצם באים ואומרים 'זה לא נושא ציבורי'. לכן אנחנו צריכים להיזהר בתוכנו. אתם שומעים מה העם רוצה כאן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סתיו שפיר
צילום: מוטי קמחי
מומלצים