שתף קטע נבחר

יפן: צמצום החשמל מגרעין - אסון או הבטחה?

בעקבות האסון בכור הגרעיני בפוקושימה הבטיח ראש הממשלה היפני לצמצם את התלות של המדינה באנרגיה האטומית - ועורר את זעמם של גורמים פוליטיים, עסקיים ובירוקרטים רבים - שהגיבו בנבואות זעם. האם זה אפשרי, או הכרחי?

האם יפן יכולה להרשות לעצמה לעבור לייצור חשמל ללא שימוש בתחנות כוח גרעיניות? צעד קיצוני שכזה, שאולי משתמע מהדברים שאמר באחרונה ראש ממשלת יפן, נאוטו קאן, מעורר חששות בקרב מנהלי תחנות הכוח הגרעיניות והעסקים גדולים במדינת השמש העולה. לטענתם, צעד שכזה עשוי להגדיל את חשבונות החשמל ואת הזיהום, ולהאיץ את ההדרדרות של ענף הייצור ביפן.

 


פיצוץ הכור בפוקושימה עורר את היפנים לחשוב על העתיד (צילום: רויטרס)

 

אך האסון הגרעיני בפוקושימה הוביל לגיבוש קואליציה של בוחרים שהבטיחות בראש מעייניהם,

יחד עם חברות שחושבות על העתיד של יפן, וסבורות כי המדינה לא יכולה להרשות לעצמה לשמור על המצב הקיים אם ברצונה להמשיך להיות מתחרה בזירה הכלכלית העולמית.

 

"ליפן יש חלון זמן של שנה בערך על מנת על להתחיל להניע מהלכים בתחום האנרגיה הנקיה. הם יכולים להתחרות, אבל הם לא השחקן היחידה במשחק הגלובלי", אמר ג'ספר קול, מנהל מסחר מניות ב-JP Morgan בטוקיו.

 

"כאן נכנסת לתמונה מדיניות ממשלתית – היא יכולה ליצור שוק מקומי מושך ועשיר ומייצר משרות, ולשים את יפן על המפה כמובילה עולמית".

 

חלום החשמל מגרעין התנפץ?

לרוב הכלכלנים אין ספק כי צפויה פגיעה בכלכלת יפן בטווח הקצר אם חברות האנרגיה היפניות, העומדות בפני אי אמון מצד הציבור לאחר תקרית הקרינה החמורה ביותר זה 25 שנה, לא יצליחו להפעיל מחדש את ליבות הכור שנלקחו לבדיקה מפוקושימה.

 

"נעמוד בפני פגיעה ממשית בשנתיים הקרובות בעקבות המחסור באנרגיה גרעינית", אמר מרטין שולץ, כלכלן במכון המחקר של פוג'יטסו. "אך אנחנו עומדים להפגע בעקבות מה שנעשה בעבר. ברגע שמתמקדים בהזדמנויות העתידיות, זה כבר לא כל-כך פוגע".

 

אפילו התומכים הגדולים ביותר באנרגיה גרעינית מכירים בכך שהחלום לספק יותר מ-50% מצריכת החשמל של יפן על בסיס אנרגיה אטומית עד שנת 2030, לעומת כ-30% לפני התקרית בפוקושימה, הפך לחלום רחוק בעקבות התקרית.

יותר מ-70% מהמשיבים בסקר שנערך השבוע על ידי סוכנות הידיעות היפנית קיודו תומכים בקריאתו של ראש הממשלה קאן לשחרר את יפן מהתלות באנרגיה גרעינית.

 

"הכפר הגרעיני" מזהיר מההשלכות

כצפוי, החזון הנוכחי עורר דאגות רבות בקרב גורמים פוליטיים, עסקיים וביורוקרטים רבים המכונים "הכפר הגרעיני" של יפן, שהגיבו באזהרות חמורות. "אם ננטוש לחלוטין את ייצור החשמל מתחנות כוח גרעיניות, לדעתי, רוב הענפים ביפן יאבדו את היתרון התחרותי שלהם, והגופים העסקיים ויעזבו את המדינה", אמר מאסאזוקו טויודה, יו"ר המכון לכלכלת אנרגיה. "עם זאת, 50% אנרגיה גרעינית עשוי להיות אחוז גבוה מידי. 25%-30% זה שיעור שניתן להתמודד איתו".


אי הוודאות הפוליטית מעיבה על היכולת להוביל שינוי (צילום: רויטרס)

 

ראש הממשלה קאן הבטיח סקירה ללא משוא פנים ודעות קדומות של תוכנית האנרגיה הלאומית לשנת 2010, והתחייב לקדם שימוש במקורות אנרגיה מתחדשים כמו רוח, באמצעות חוק המכריח חברות תשתית לקנות חשמל ממגוון מקורות אנרגיה. החוק, שבמקור נועד לעודד אנרגיה מתחדשת על פני תחנות כוח הפועלות על דלק מוצק, ולא במקום תחנות כוח גרעיניות, יעבור ככל הנראה בחודש הקרוב.

 

שינוי תלוי יוזמות פרטיות ומקומיות

אך על רקע הלחץ על ראש הממשלה הלא פופולרי לעמוד בהבטחתו להתפטר, והייצוג של "הכפר הגרעיני" במפלגה השלטת ובאופוזיציה, המומחים אומרים כי הסיכוי לצעדים נועזים בתחום עשוי להיות תלוי ביוזמות פרטיות ומקומיות, ולא במסדרונות השלטון בטוקיו.

 

נשיא חברת הסלולר Softbank, מאסאיושי סון, הפך לתומך הנלהב ביותר של השימוש באנרגיה מתחדשת בעולם העסקי. החודש השיק קבוצה לאנרגיה נקיה, עם 35 מתוך 47 ראשי הרשויות המקומיות של יפן, הלהוטים להיכנס לפרוייקטים כאלו. "החברות הפרטיות מתקדמות הרבה יותר מהממשלה", אמר אנליסט בתחום מכשירי האלקטרוניקה ביפן. "אך זה יהיה מועיל אם תהיה מדיניות ברורה ורצופה שתתמוך במה שהן עושות".

 עם זאת, עדיין קיימים ביפן חסמים משמעותיים בפני השינויים הדרסטיים במדיניות, לרבות אי בהירות באשר לזהות העומדים בראשות הממשלה בעוד כחודש. 

 

החוב הציבורי של יפן, הכפול מתוצר הכלכלה היפנית שמגלגלת כחמישה טריליון דולר בשנה, יקשה על הממשלה למצוא את הכסף להשקיע בטכנולוגיה חדשות ובשדרוג רשת החשמל על מנת להתאים אותה להפקת חשמל ממקורות מתחדשים.

 

"לאסטרטגיה הנוכחית המסתמכת על אנרגיה גרעינית במקום דלק מוצק, אין הרבה סיכוי להצליח. אנרגיה גרעינית יקרה יותר ממה שאנשים חושבים, על רקע עלויות פירוק התחנות, עלויות האורניום לטווח הרחוק ועלויות הטיפול בפסולת הגרעינית", אמר רוברט פלדמן, כלכלן ראשי במורגן סטנלי בטוקיו. "אבל אנחנו לא יכולים פשוט למחוא כפיים ולמצוא טכנולוגיה מצויינת להפקת אנרגיה. אנחנו צריכים לכוון לאופק של 50 השנים הבאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נאוטו קאן. מבטיח ומעורר חששות
צילום: רויטרס
"הכפר הגרעיני" הזהיר מאובדן התחרותיות של הכלכלה היפנית
צילום: רויטרס
מומלצים