שתף קטע נבחר

"מובארק: אסד מבצע פשעים וצריך להתפטר"

עיתון מצרי נפוץ דיווח כי הנשיא המודח אמר למקורביו שעל נשיא סוריה להיענות לרצון עמו, ולפרוש מהתפקיד. מקורב למובארק אמר לעיתון כי הוא מחה על "הפשעים שביצע אסד נגד עמו". במקביל, זעם ברשות הפלסטינית בשל הפעולה נגד מחנות הפליטים. לעומת זאת, בחמאס שיושב בדמשק - שתיקה

תראו מי מדבר. נשיא מצרים המודח, חוסני מובארק, מתח לאחרונה ביקורת על נשיא סוריה, בשאר אסד, בשל האופן האכזרי שבו מדכאים כוחותיו את מתנגדי משטרו בחמשת החודשים האחרונים. כך דיווח היום (ד') היומון המצרי "אל-גומהוריה" מפי מקור המקורב למובארק.

 

טלטלה במזרח התיכון - עדכונים אחרונים:

 

מובארק, הכלוא באקדמיה לשוטרים בקהיר, שם מתנהל משפטו באשמה שהיה אחראי בעצמו להרג מאות מפגינים בהתקוממות העממית במצרים בינואר ופברואר השנה, מחה לפי הדיווח על "הפשעים" שביצע אסד נגד עמו. ב"אל-גומהוריה", אחד העיתונים הגדולים במצרים, נכתב כי מובארק אמר למקורביו כי הוא סבור שעל אסד להיענות לרצון עמו ולהתפטר.

 

מובארק בכלוב בבית המשפט בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מובארק בכלוב בבית המשפט בקהיר(צילום: רויטרס)

 

העיתון דיווח כי מובארק עדיין שרוי בדיכאון, וכי אמר שסירב לברוח ממצרים והחליט להישאר בה כדי להוכיח את חפותו מהאשמה המיוחסת לו. "בחיי אלוהים, אני חף מפשע ולא נתתי הוראה להרוג איש", אמר מובארק לפי אותו גורם. בשני הדיונים בבית המשפט שאליהם הובא מובארק עד כה, הוא שכב על מיטה ונראה חלוש ביותר.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

מובארק הודח בפברואר השנה, אחרי חודש של התקוממות, שבמהלכו הרגו כוחות הביטחון שלו יותר מ-800 ממתנגדי משטרו. מובארק נאשם כי ידע על ההרג ואפשר את המשכו, אך במשפטו הוא הכחיש את הטענה הזו מכל וכל. במהלך

ההתקוממות העממית נאם מובארק כמה פעמים בפני האומה המצרית והבטיח רפורמות, עד שתחת הלחץ העממי הוא החליט לפרוש ולנסוע לבית מפואר שבו הוא מחזיק בשארם א-שייח.

 

אסד, לעומתו, מנהל כבר חמישה חודשים מלחמת חורמה בניסיון להמשיך ולאחוז בשלטון. לפי ההערכות, במלחמה בין צבאו לבין המורדים במשטרו נהרגו כבר קרוב ל-2,000 בני אדם. מדינות חשובות בעולם וגם האו"ם הביעו חשש כי מעשי כוחותיו של אסד מגיעים לרמה של פשעים נגד האנושות. סרטונים שמגיעים מסוריה ושהופצו באינטרנט תיעדו התעללות בשבויים ובגופות.

 

זעם ברשות בשל הירי על פליטים פלסטינים

מול אסד נפתחה עוד חזית בימים האחרונים, בשל התקפת הצבא על מחנה הפליטים א-רמל שבלטקיה, שהביאה לבריחת אלפי פלסטנים מאימת החיילים. הפעולה הזאת ואחרות הביאו להתפרצות זעם בקרב ההנהגה הפלסטיניתה, שעד כה לא הגיבה כמעט על מעשי המשטר בדמשק.

 

בראשית השבוע התקיימה בכיכר מנארה ברמאללה הפגנה נגד אסד. בהפגנה השתתפו עשרות פלסטינים, שנשאו שלטים בגנותו של הנשיא הסורי, וקראו לסלק אותו מכס השלטון. בנוסף, גינו ברשות הפלסטינית את ההפצצות המתמשכות על מחנה הפליטים בלטקיה.

 

הירי הוא "פשע נגד האנושות". עבד-רבו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הירי הוא "פשע נגד האנושות". עבד-רבו(צילום: רויטרס)
 

 

מזכ"ל הוועד הפועל של אש", יאסר עבד-רבו, כינה את ההפצצות הללו "פשע נגד האנושות". כלי תקשורת פלסטינים דיווחו היום מפי מקורות פלסטינים בכירים, כי משלחת פלסטינית רמת דרג הגיעה לדמשק כדי לדון עם בכירים סורים, כדי להפסיק את הרג הפליטים הפלסטינים. המקורות ציינו כי המשלחת אמורה להיפגש גם עם הנשיא הסורי, בשאר אסד, כדי שיתערב ויעצור את הירי.

 

כמו כן, נאמר כי הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, עוקב מקרוב אחר האירועים המתרחשים בסוריה בכלל, ואחר הריגתם של הפליטים הפלסטינים בפרט.

 

כוחות צבא בלטקיה. הירי על מחנות הפליטים הצית זעם בקרב הפלסטינים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כוחות צבא בלטקיה. הירי על מחנות הפליטים הצית זעם בקרב הפלסטינים(צילום: EPA)

 

מנגד, בחמאס התמונה שונה לחלוטין. אם ברשות יוצאים בגלוי נגד פעולותיו של אסד, בהנהגת ארגון הטרור עדיין שומרים על שתיקה בכל מה שקשור לנעשה בסוריה. ההנהגה ברצועה מודעת לנעשה שם, אך אינה יכולים לדבר גלויות נגד המשטר בדמשק, כאשר משרדי הלשכה המדינית וכל ההנהגה המדינית של התנועה יושבת בבירה הסורית.

 

"אם ישמרו על שתיקה, הם ירוויחו נקודות בקרב המשטר הסורי" טען הפרשן המדיני, טלאל עוקאל, בראיון לסוכנות הידיעות AP, אך הוסיף כי העם הפלסטיני לא יקבל שתיקה כזאת בעין יפה ויראה בה בגידה בפליטים המתגוררים במחנות בסוריה.

 

חאלד משעל. מנסה להחליף את דמשק בקהיר? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חאלד משעל. מנסה להחליף את דמשק בקהיר?(צילום: רויטרס)

 

קבוצת צעירים ברצועה ניסתה להפגין נגד סוריה, אולם משטרת חמאס הגיעה למקום, סילקה את העיתונאים שהגיעו לסקר את האירוע ועיכבו לזמן קצר כמה מהמוחים.

  

אך גם בחמאס הלחץ נותן את אותותיו, וברקע גוברים הדיווחים על כך שהנהגת הארגון מחפש מושב חדש עבורה במקום דמשק, ככל הנראה בשל החשש כי אסד ייאלץ לפנות את כס השלטון. על פי הדיווחים האחרונים, מבקשת הלשכה המדינית לעבור לדוחא, בירת קטאר או לקהיר. ההערכות הן כי חידוש המו"מ העקיף בין חמאס לבין ישראל בנוגע לעסקת חילופי השבויים קשור בצורה עקיפה למצבה המעורער של התנועה בדמשק.

 

ייתכן שחאלד משעל מקווה לזכות בנקודות לזכותו בקרב ההנהגה המצרית בכך שהתנועה חזרה לשאת ולתת בתיווכה של מצרים. חמאס מקווה שעסקה שתצא אל הפועל תקל על מצרים לאשר לה להעתיק את משרדיה לקהיר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק בבית המשפט. אצלו היו פחות מאלף הרוגים
צילום: AFP
בשאר אסד. קרוב ל-2,000 כבר נהרגו
צילום: AFP PHOTO/SYRIAN TV
עוקב אחר הנעשה בסוריה. אבו-מאזן
צילום: רויטרס
מומלצים