שתף קטע נבחר
צילום: AFP, הגולש מיכאל קרביץ

כללי משחק חדשים במשולש ישראל-מצרים-עזה

המתקפה בדרום היא אירוע ביטחוני-מדיני שטרם הסתיים. כדי למזער נזקים, יש למצוא דרכים לחזק את השליטה המצרית בסיני וליישם את המדיניות החדשה שגובה מחיר מהמנהיגים בעזה גם על פעולות מחצי האי. אחר כך יתחדשו מאבקי התקציב

מנקודת ראותם של המחבלים העזתים, הפיגוע המשולב ביום חמישי על גבול ישראל-מצרים הוא הצלחה אסטרטגית. אמנם רוב המפגעים, וכמוהם יוזמי ומשלחי הפיגוע, ראשי "ועדות ההתנגדות העממית", שילמו בחייהם, אך הנזק הפיזי והמדיני שגרמו לישראל גדול בהרבה מהרצח. ההסלמה סביב עזה, הנפגעים הנוספים בדרום והנזק המדיני והרגשי שנגרם ליחסים השבריריים עם השלטון החדש במצרים הפכו את הפיגוע לאירוע ביטחוני-מדיני מתגלגל שעדיין לא הסתיים.

 

מתקפת טרור בדרום - עדכונים שוטפים ב-ynet:

ברק: ישראל מצרה על מות השוטרים המצרים

קרובי שב"חים שנפגעו: "לטיל אין עיניים"

נפגע רסיסים: "חצי מטר, ולא יודע איפה הייתי"

11 פצועים במתקפת רקטות על הדרום

 

את הנרצחים לא ניתן להחזיר לחיים, אך מדינת ישראל יכולה וצריכה לנקוט כעת ביוזמות צבאיות ומדיניות שישרתו שני אינטרסים ארוכי טווח וחיוניים שלה:

 

  • למנוע סחף ביחסים הגלויים עם המשטר החדש במצרים במטרה לשמר את הסכם השלום ולהגביר את התיאום הביטחוני עם הצבא המצרי בסיני.
  • לתחזק את ההרתעה מול רצועת עזה ולקבוע כללי משחק מעודכנים שיצמצמו את הפעילות הפלסטינית מסיני. זאת, במטרה להשיג תקופה נוספת של רגיעה ארוכה. לפחות עד אחרי ספטמבר.

 

היעד האסטרטגי הדחוף והחשוב ביותר הוא כלפי מצרים. הממשלה הזמנית בקהיר, כנראה בתיאום עם המועצה הצבאית העליונה הודיעה בשבת על נקיטת מספר פעולות דיפלומטיות נגד ישראל בתגובה על מה שהיא מגדירה הרג חיילים מצרים. במבט ראשון אלה נראו צעדים חמורים וחריפים, אך החזרת השגריר לקהיר בוטלה כעבור כיום.

 

קהיר זימנה את השגריר הישראלי לשיחת נזיפה במשרד החוץ המצרי ודרשה התנצלות מצד ממשלת ישראל על התבטאויות שרים וחברי כנסת. אלה טענו בתקשורת כי המצרים נושאים לפחות בחלק מהאחריות לתוצאות הנוראות של הפיגוע המשולב, כולל מותם של החיילים המצרים, בגלל אבדן השליטה בסיני ובגלל אוזלת היד שגילו כוחותיהם בזירת האירוע.

 

לא משפיל כמו טורקיה

יש הרואים בצעדים אלה ניסיון מצרי לחקות את "המודל הטורקי" ואת תביעותיו של ראש ממשלת טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן בעקבות פרשת המשט. אבל בחינה מדוקדקת יותר מראה שהמצרים, בניגוד לטורקים, אינם מבקשים להשפיל את ישראל אלא רק להציג כלפיה עמדה תקיפה. זאת כדי לאפשר לשלטון החדש במצרים להדוף את הלחצים שמפעילים עליו אויביה הפוליטיים של ישראל. אלה עושים מטעמים תקשורתיים ממותם של החיילים המצרים בתקרית.

  

אשר לדרישה להתנצלות – לישראל לא צריך להיות קושי להיענות לה. כלום לא יקרה אם ירושלים תביע צער על כך שרגשות המצרים וגאוותם נפגעו כתוצאה מהתבטאויות אישים פוליטיים ישראלים, עוד לפני שהושלם התחקיר הרשמי. באותה הזדמנות יכולה ממשלת ישראל להבהיר כי כדמוקרטיה היא אינה יכולה לשלול את חופש הביטוי מאותם אישים, ולהבהיר שאמירותיהם אינן מבטאות את העמדה הרשמית. בדיפלומטיה, כמו בכביש, צריך לעתים להיות חכם ולא רק צודק. במיוחד כשאינטרס כה חשוב כשלום עם מצרים והתיאום הביטחוני עימה, מונח על כף המאזניים. ראויה לשבח בהקשר זה ההודעה שפרסם שר הביטחון אהוד ברק. הבעת צער בלי לקיחת אחריות – זה בדיוק מה שראוי ונחוץ לעשות.

 

מחבל מתאבד על המצרים

הרמטכ"ל המצרי, סאמי ענאן, סייר כבר בשטח, ולו לפחות, יש מושג איך וממה נהרגו חייליו. מידע בעניין זה הועבר למצרים ביום שישי על ידי אלוף פיקוד דרום טל רוסו ועל ידי מפקד האוגדה תמיר ידעי שנפגשו עם קצינים בכירים מצרים. יש סיבה טובה להניח שלפחות קצין ושני חיילים מצרים נהרגו כשמחבל מתאבד פוצץ עצמו עליהם ובמקביל הופעל מטען שהונח בשטח המצרי. בנוסף, חיילים מצרים נפגעו בחילופי האש עם צה"ל, לאחר שהמחבלים פתחו בירי מטרים ספורים מהעמדה המצרית.

 

כל זה אין בו כדי לשנות את העובדה הבסיסית שההפיכה במצרים נתנה דרור לשנאה לישראל וכי שנאה זו משפיעה על השלטון. אך המשחק לא אבוד. היחסים ההדוקים שיש לישראל ולמצרים עם וושינגטון והתלות הכלכלית והצבאית של מצרים בארה"ב שגברה מאד אחרי ההפיכה מהווה קלף נגדי חזק המונע מהמצרים "לשבור את הכלים". הדיפלומטיה האמריקנית התגייסה כבר כדי למנוע התדרדרות נוספת ביחסים בין מצרים לישראל בעקבות הפיגוע וסביר להניח שמאמציה יניבו פרי בימים הבאים.

 

בה בשעה צריכה ממשלת ישראל להמשיך לחפש בנחישות אך ברגישות דרכים שיביאו את המצרים לשקם את שליטתם הביטחונית בסיני, בדגש על אזור הגבול עם ישראל. ייתכן שישראל צריכה להסכים שהמצרים יתגברו עוד את כוחותיהם בסיני בגדוד או שניים של חי"ר ממוכן או קומנדו, ללא ארטילריה ונשק כבד אחר.

 

ישראל גם צריכה לחפש דרכים יצירתיות שאין זה המקום לפרטן, שבאמצעותן נוכל לעקוב טוב יותר אחרי הטרור וההברחות באזור הגבול. זאת כמובן רק בהסכמת המצרים ובתיאום עימם ומבלי לפגוע בריבונות המצרית בסיני ובגאוותה הלאומית של מצרים.

 

כללי המשחק בעזה השתנו

גם בזירה העזתית החלה ישראל ליזום. מתקפת הסיכולים הממוקדים המוצלחת שבה פתחו צה"ל והשב"כ, בהוראת ראש הממשלה ושר הביטחון שעות ספורות אחרי הפיגוע לא נועדה רק לנקום את דם הנרצחים. החיסול גם לא היה רק ניצול הזדמנות מבצעית בעיתוי מתאים כפי שקרה לעתים בעבר. המתקפה נועדה להבהיר לארגוני הטרור שכללי המשחק השתנו.

 

בשונה ממה שהיה בעבר, מעתה יגיב צה"ל על פיגועים או שיגורי רקטות שמקורם בשטח המצרי בסיני בדיוק כפי שהוא מגיב על אלה היוצאים ישירות מהרצועה. חוסר תגובה צה"לית נחרצת על פעילות מסיני בעבר גרמה לכך שחמאס, וקבוצות הטרור החוסות בצלו, הבינו כי טרור מסיני הוא לגיטימי וחסין מעונש. המצב הזה נגמר. סביר להניח שכבר בימים הקרובים נראה יישום נוסף של הכלל החדש.

 

המדיניות החדשה אמנם אינה מבטיחה שייפסקו הפיגועים מסיני. יישומה תלוי במודיעין איכותי על המתבשל ברצועה ויש לזכור כי בסיני פועלות קבוצות ג'יהאדיסטיות שאינן נשלטות מעזה. אבל גביית "תג מחיר" גבוה מראשי הטרור בתוך הרצועה במקרה שייזמו פעילות מסיני יכולה לצמצם בהדרגה את השימוש בנתיב זה. בכל מקרה כדאי לנסות.

 

במקביל פועל כעת צה"ל מהאוויר באופן נקודתי וסלקטיבי במחנות ובנכסים אחרים של חמאס כדי להבהיר לארגון כי כל הסלמה עולה לו ביוקר, גם אם אינו נוטל בה חלק באופן ישיר. המטרה היא להביא את ממשל חמאס להדק את הפיקוח על הארגונים ה"סוררים", להפעיל כוח כדי למנוע מהם לירות ולפגע בשטח ישראל ובעיקר להפסיק את "עצימת העיניים".

 

חמאס נושא באחריות

חמאס יודע כי אם ימנע מאותם ארגונים לפעול נגד ישראל הם עשויים לפנות נגדו ולערער את שלטונו ברצועה. לכן הוא אמנם אוסר עליהם לשגר רקטות ופצמ"רים ואף עוצר את אנשיהם, אך בה בשעה הוא עוצם עין מדי פעם ומאפשר להם לשחרר קיטור.

 

אין ספק שחמאס אחראי בעקיפין גם לפיגוע המשולב בגבול. לא רק משום שהוא השלטון ברצועה אלא גם מפני שהנהגתו מקיימת דרך קבע מפגשי תיאום והידברות עם ראשי ועדות ההתנגדות העממית והג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני.

 

יש סיבה טובה להעריך שמפגש הידברות כזה נערך זמן קצר לפני הפיגוע האחרון. כמו כן ידוע כי חמאס מפקח באופן הדוק ואינטנסיבי על כל מי ומה שיוצא או נכנס לסיני דרך מנהרות ציר פילדלפי. לכן יותר מסביר להניח שלחמאס היה לפחות מידע כללי על הפיגוע שעומד להתבצע. הוא לא מנע אותו ואולי אף סייע לו ולכן הוא נושא באחריות.

 

כפי שהדברים נראים כרגע. לכל הגורמים המעורבים בהסלמה הצבאית והמדינית הנוכחית, ישראל, מצרים וחמאס, יש אינטרס כרגע להשיב את הרגיעה. לכן ניתן להעריך שתוך ימים אחדים ישתרר שקט בזירת עזה והמשבר עם מצרים ייושב. אז גם תגיע שעת הפקת הלקחים האמיתית והיסודית בצה"ל ומערכת הביטחון, וכרגיל יפרוץ ויכוח מר בין האוצר למערכת הביטחון על תוספת התקציב הדרושה לשני פרויקטים שיכולים לשנות את המצב בדרום מיסודו: השלמת גדר המערכת לאורך הגבול עם מצרים ורכש של לפחות ארבע סוללות "כיפת ברזל" כבר בשנה הקרובה. אשרי המאמין.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקפת צה"ל בעזה.
צילום: AFP
אחת מזירות הפיגוע
צילום: אריאל חרמוני, משרד הבטחון
נתניהו. סיכולים ממוקדים
צילום: ירון ברנר
ברק. ההודעה על הצער ראויה לשבח
צילום: אריאל חרמוני, באדיבות משרד הביטחון
הלוויות אנשי הוועדות העממיות בעזה. לא חסינים
צילום: AFP
מומלצים