שתף קטע נבחר

סטיב ג'ובס התפטר מתפקידו כמנכ"ל אפל

אחרי שמונה חודשים של חופשת מחלה ולאחר שבע שנים של מאבק במחלת הסרטן, המייסד והמנכ"ל האגדי של אפל פורש מתפקידו וישמש כעת כיו"ר חבר המנהלים של החברה. במכתב שכתב לבעלי המניות וללקוחות כותב ג'ובס, "פגשתי כמה מהטובים שבחברי כאן באפל"

"תמיד אמרתי שאם יבוא יום ולא אוכל עוד לעמוד בהתחייבויות ובציפיות ממני כמנכ"ל אפל, אני אהיה הראשון להודיע על כך. לצערי, היום הזה הגיע" - כך פתח אמש סטיב ג'ובס את מכתב ההתפטרות שלו לחבר המנהלים של אפל. ג'ובס, שאובחן כבר ב-2004 עם סוג נדיר, וקטלני פחות, של סרטן הלבלב, פרש לחופשת מחלה חלקית בינואר השנה.

 

 

את ג'ובס יחליף טים קוק, שניהל בפועל את אפל מאז ינואר ובמהלך 2009, אז יצא ג'ובס לחופשת מחלה נוספת. קוק, בן 50, הצטרף לאפל ב-1998. מאז 2007 הוא משמש כסמנכ"ל התפעול של החברה. קוק שימש כמנכ"ל בפועל של אפל ב-2004 ושוב ב-2009, עת ג'ובס נאלץ לצאת לחופשת מחלה. מאז ינואר שוב מנהל קוק את אפל.

 

את הכרזת העזיבה של ג'ובס מלווה ירידה חריפה בערך המנייה של אפל: נכון לכתיבת שורות אלו ירד ערך המנייה ב-5.07%.

 

 

ג'ובס, בן 56, הקים את אפל מחשבים ב-1976 יחד עם סטיב ווזניאק ורונלד וויין כדי לייצר את האפל I, ולאחר מכן את אפל II, ליסה ומקינטוש. ב-1985 הודח מהחברה עקב נתונים כלכליים מאכזבים והוחלף בבן טיפוחיו, ג'ון סקאלי, שהובא לאפל שנתיים קודם מפפסי. ב-11 השנים הבאות הקים את חברת המחשבים NeXT והיה שותף בייסודו של אולפן האנימציות פיקסר ("צעצוע של סיפור", "רטטוי"). ב-1996 רכשה אפל את NeXT, דחקה הצידה את המנכ"ל דאז גיל אמליו ומינתה את ג'ובס שוב למנכ"ל.

 

תחילת הדרך: סטיב ג'ובס וסטיב ווזניאק בשנות השבעים ()
תחילת הדרך: סטיב ג'ובס וסטיב ווזניאק בשנות השבעים

 

תור הזהב

כהונתו השנייה של ג'ובס, המונה 14 שנה, נחשבת לתור הזהב של אפל. ג'ובס, שנודע בסגנון ניהולי אוטוקרטי ואף קפריזי, ביצע חיתוכי עומק בחברה, סגר את רוב קווי המוצרים שלה ופיטר עשרות עובדים (בתקופה ההיא עובדים פחדו לנסוע במעלית עם ג'ובס, מחשש שיגמרו את הנסיעה ללא משרה). ג'ובס הנהיג קו מחמיר בנוגע למדיניות הייצור של אפל, קו שנשמר עד היום: מעט מוצרים בעלי איפיון ברור. יחד עם המעצב התעשייתי ג'ונתן אייב המציא ג'ובס מחשב אחר: לא עוד קופסה חסרת חן, אלא מחשב שהוא פריט עיצובי מובהק.

 

ג'ובס חזה לאפל עתיד שאינו תלוי רק במחשוב: ב-2001 השיקה אפל את נגן המוזיקה אייפוד, שכבש תוך זמן קצר את שוק נגני המוזיקה (או, כפי שכונו אז, נגני mp3). האייפוד היה הקדמה לצעד משמעותי הרבה יותר מבחינת אפל: חנות המוזיקה המקוונת iTunes, שהושקה ב-2003 והיא כיום חנות המוזיקה הגדולה בעולם.

 

בינואר 2007 שינה ג'ובס את שמה של החברה שלו מאפל מחשבים לאפל, והסביר, בהרצאה השנתית המפורסמת שלו, שהחברה אינה עוד רק חברת מחשוב. באותה הרצאה השיק ג'ובס מכשיר סמארטפון המשלב יכולות מחשוב ואינטרנט, וכן נגן מוזיקה: האייפון. האייפון הוא אחד המוצרים המזוהים בעולם - והסמארטפון הנמכר ביותר. גם כאן, התוכן היה עיקר המודל השיווקי, ולא החומרה: האייפון התממשק עם חנות המוזיקה אייטיונס וגם עם חנות האפליקציות אפסטור - שהפכה את האייפון למוצר המחשוב הפופולרי הראשון שניתן לקנות לו תוכנות, לפחות להלכה, רק דרך "חנות החברה".

 

ב-2010 המציאה אפל קטגוריה חדשה בעולם האלקטרוניקה האישית: מחשב קל שכולו מסך מגע ואין לו מקלדת. האייפד, לפי ג'ובס, היה הדבר שהאייפוד והאייפון היו "רק הכנה" אליו.

 

אייפוד, כרטיס היציאה של אפל מכלא המחשוב האישי. המעצב ג'ונתן אייב המציא עם ג'ובס סגנון עיצובי שאחראי יותר מהכל על תדמיתה של אפל: מגניבה, נוצצת ()
אייפוד, כרטיס היציאה של אפל מכלא המחשוב האישי. המעצב ג'ונתן אייב המציא עם ג'ובס סגנון עיצובי שאחראי יותר מהכל על תדמיתה של אפל: מגניבה, נוצצת

 

 

חולה ועוזב

ב-2004 הודיע ג'ובס שהוא חולה בזן נדיר, ואלים פחות, של סרטן הלבלב. הוא יצא למספר חופשות מחלה, בין השאר ב-2004 (אז הוסר הגידול בניתוח). השנה פרסם מגזין פורצ'ן ידיעה שנשמרה עד אותו הרגע בסוד: בשנת 2009 טס ג'ובס לשוויץ כדי לעבור טיפול חדשני נגד סרטן הלבלב שאינו זמין בארה"ב. באותה השנה, עמדה אפל בפני דילמת חשיפת מחלתו של ג'ובס למשקיעים אשר ראו בו את הפרסונה המייצגת של החברה. זאת לאחר קריסת שוק המניות העולמי, שפגעה גם באפל. הדאגה היתה שהחדשות בנוגע למצבו הבריאותי הרופף תדרדר עוד יותר את מניות החברה, וכך גם קרה ביוני של אותה השנה, מעט לאחר חשיפת מחלתו.

 

סרטן הלבלב הוא אחד מסוגי הסרטן הקשים ביותר, כשרק כ-5% מהחולים בו שורדים למעלה מחמש שנים לאחר האבחון, והסיכויים להחלמה המלאה ממנו עדיין נחשבים לקלושים. ג'ובס אובחן כסובל מסרטן הלבלב לראשונה ב-2004, ויש המשערים, לפי פורצ'ן, שהוא עדיין נאבק עימו גם כיום. 

 

ג'ובס ב-2010. הרזון הקיצוני נקשר לסיבוכים בעקבות מחלת הסרטן (צילום: AP) (צילום: AP)
ג'ובס ב-2010. הרזון הקיצוני נקשר לסיבוכים בעקבות מחלת הסרטן(צילום: AP)

 

בינואר השנה הודיע ג'ובס שהוא פורש לחופשת מחלה שתוקפה אינו קצוב. טים קוק ניהל את החברה, כפי שעשה פעמיים בעבר. תחת לחץ כבד מהמשקיעים, שרצו לדעת מי מנהל את החברה - ולפי השמועות, בעוד מצבו הרפואי מדרדר - החליט ג'ובס להתפטר. במכתב שנשלח אמש לחבר המנהלים ולציבור המליץ ג'ובס על טים קוק כמחליפו וכתב, "פגשתי כמה מהטובים שבחברי כאן באפל, ואני מודה לכם על השנים הרבות בהן יכולתי לעבוד איתכם שכם אל שכם".

 

אפל: היום שאחרי

אין עוד חברת טכנולוגיה המזוהה כל כך עם העומד בראשה. ג'ובס ידוע בסגנונו הניהולי הייחודי: קנאי לפרטים הקטנים, ריכוזי, אוטוקרטי - ולעיתים, לפי השמועות, גם קפריזי ואלים. הוא ידוע גם בנאומים השנתיים שלו, המלהיבים מיליונים, כולם במדים הקבועים: חולצת גולף שחורה, ג'ינס ונעלי ספורט. הכריזמה ויכולת השיווק של ג'ובס - הוא דובר החברה ממש כפי שהוא המנכ"ל שלה - נחשבים לנכס הגדול ביותר של אפל.

 

צפו: סטיב ג'ובס ב"נאום האייפון" בינואר 2007

 

סטיב ג׳ובס עוזב את אפל בשיא כוחה. אפל היא החברה הרווחית ביותר בעולם כיום. החודש דווח שיש לחברה יותר מזומנים בקופתה מאשר לממשלת ארה״ב. היכולת של החברה להוביל טרנדים טכנולוגים - ולשבות את לב הצרכנים - היא נדירה, גם בשוק הסקסי של המחשוב האישי. האם סוד הקסם תלוי באישיותו המיוחדת של סטיב ג'ובס? האם לאפל אין תוחלת ללא המנכ"ל האגדי שלה? בינתיים, השוק נוטה לחשוב כך: בעקבות ההכרזה, צנחה המניה של אפל בלא פחות מחמישה אחוזים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'ובס. בחופשת מחלה מאז ינואר
צילום: AP
מומלצים