שתף קטע נבחר

צילום: אלי אלגרט

מרגול לא לבד: רק עם בוררות תראו את הכסף?

לפני שהפך לעו"ד של מרגלית צנעני, ששי גז סיפר ל-ynet ש"יש כספים שעוברים הליך לא הכי חוקי, וזה הפתרון המהיר". העבריינים אינם היחידים שפונים לבוררות בעולם התחתון - כי כשההוצאה לפועל מקרטעת, האיומים מנצחים. כך זה עובד

למשרדו של א', עו"ד מוכר ממרכז תל אביב, הגיעו יום אחד שניים מראשי משפחות הפשע המוכרות בישראל. "הייתה בינינו היכרות אישית והם ביקשו שאכריע בסכסוך עסקי בין מה שנקרא 'אנשים שלהם'", הוא מספר ל-ynet. "הם ביקשו שאני אערוך את הבוררות כי הסכסוך היה מסובך מאוד מבחינה עסקית וחוזית. הם הגישו לי את כל הניירת וקבענו יום לבוררות. החתמתי אותם על הסכם על פי חוק, ואחד מהם אפילו הגיע עם עו"ד. במהלך הבוררות כל צד הציג את טיעוניו והראיות שהביא, שמעתי עדים ואפילו ניהלתי פרוטוקול מוקלט. אחרי כמה ימים הוצאתי להם פסק בוררות שלא היה נעים לאחד הצדדים - אבל קוים כלשונו".

 

מה היה קורה לו הצד המפסיד לא היה משלם? "אני לא יודע וזה לא העסק שלי. אני מוציא פסק ובזה תם תפקידי", אומר א'. אחרי כמה ימים הגיע למשרדו ראש משפחת הפשע שהפסיד בבוררות. "ראיתי אותו ממתין בחדר הישיבות. הוא ביקש הסברים על פסק הבוררות, ועל כמה סעיפים ספציפיים. הסברתי לו הכל, הוא קם ואמר: 'אני לא מסכים איתך, אבל יש היגיון בהסבר. נשלם את החוב' - והלך".

 

חיים רביבו. אחרי סכסוך, נסע ל"גלות" בלוס אנג'לס (צילום: אלירן אביטל) (צילום: אלירן אביטל)
חיים רביבו. אחרי סכסוך, נסע ל"גלות" בלוס אנג'לס(צילום: אלירן אביטל)

 

לעתים עבריינים מוותרים על בית דין של מטה ועורכים בוררות על פי חוק. אבל התזכורת של פרשת מרגול, שלפי החשד פנתה לבוררות בסכסוך עם אמרגנה, מראה שזהו יוצא מן הכלל שמעיד על הכלל. קדמו לה פרשות מתוקשרות אחרות: חברת חיפושי הנפט "רציו" ומאיר אברג'יל בתפקיד הפתרון,

 הבוררות בין מאיה בוסקילה לסוכנה לשעבר רוברטו בן שושן בניצוח איציק אברג'יל ועמיר מולנר, ואי אפשר בלי להזכיר את חיים רביבו, שלפי הפרסומים נשלח על-ידי שלום דומרני לגלות ונסע ללוס אנג'לס.

 

"מיד יש כל הזמן, אבל כל הצדדים נוצרים לשונם", מצביע ראש אגף חקירות ומודיעין לשעבר, ניצב בדימוס משה מזרחי, על היקף התופעה ומורכבותה. "כמו בפרשת צנעני, הנסחט לכאורה אטדגי יוצא נגד החקירה שאמורה לסייע לו. אין מתלוננים, אין עדים. קשר שתיקה. הכל תלוי בעבודת החשיפה המאוד מורכבת". במה נוגעות הבוררויות? לטענת מזרחי אין תחום שלא מתברר - מעולם הבידור, דרך עולם הספורט ועד עולם העסקים - כולל חברות ציבוריות. "לעולם התחתון היה כללי בוררות משלו שחצו את הקווים והפכו לכללי הבוררות גם של חלקים אחרים בציבור".

 

"הבורר הוא החוקר, השופט והמוציא לפועל"

אז איך עובד הליך הבוררות המחתרתי, שמאפשר כמעט לכל אדם לפנות אליו? "לא מזמן שני עבריינים הבריחו סמים יחד. אחד מהם היה אמון על המכירה, הוא הכריז על סכום מסוים למרות שבפועל קיבל סכום הרבה יותר גבוה. בין השניים התפתח סכסוך, והם פנו אל בוררות אצל עבריין", מתאר העו"ד הפלילי הידוע ששי גז, שייצג דמויות רבות בעולם התחתון, בהם אנשי משפחות אברג'יל ואבוטבול. "הבורר פסק כי הצדק עם הטענות והבחור התבקש לשלם את ההפרש לחברו. באותה אופן פונים אל העולם הזה אנשי עסקים שמסוכסכים ביניהם".

 

גז, איתו שוחחנו לפני שהפך לעו"ד של מרגלית צנעני, פירט בעניין שאולי היה נזהר לגביו היום. כמו העבריינים במקרה המתואר, הוא אמר, גם אנשי עסקים מגיעים מרצונם ועל דעת עצמם אל הבורר ושוטחים את טענותיהם. "הבורר שומע עדויות, כולל כאלה ששופט רגיל לא יכול לשמוע - דוגמת עדויות על עבירות מס או עבירות סמים. הוא שואל שאלות כמו שופט לכל דבר, שומע עדים אם יש - כמובן שלא שוטרים - ממש הכל". 

 

מאיה בוסקילה. הסכסוך עם רוברטו התנהל אצל מולנר (צילום: ג'קי יעקב) (צילום: ג'קי יעקב)
מאיה בוסקילה. הסכסוך עם רוברטו התנהל אצל מולנר(צילום: ג'קי יעקב)

 

הבורר בתהליך, הדגיש גז, "הוא השופט, החוקר, וגם המוציא לפועל". לרוב יהיה בעל שם בעולם התחתון וללא זיקה אל מי מהצדדים. "מי שמגיע לוקח בחשבון שמה שיחליט הבורר אין עליו זכות ערעור, ויש לקיימו. לכן צריך דמות סמכותית, ולרוב יהיה זה עבריין בכיר בהווה או לשעבר שיש לו שם ומילה שיכבדו אותו.

 ואם מי מהצדדים לא יכבד, הוא יכבד את עצמו – שהרי אם ימרו את הפסיקה שלו פעם אחת, לא יחזרו אליו שוב".

 

רגע, מה זאת אומרת "יכבד את עצמו"? ובכן, אם החליט הבורר שאתה חייב לשלם 100 אלף דולר, ושהוא נותן לך שלושה ימים לכך, מדגים העו"ד, אתה חייב לשים את הכסף על השולחן מיידית. ואם לא, "אתה יכול להיפגע, אך לרוב זה לא קורה". נדיר שאדם לא מציית לבורר, שברוב המכריע של המקרים יפסוק על פיצוי כספי. לדברי גז, לרוב לא פועל הבורר תמורת תשלום, אלא עבור הכבוד שבתפקיד ומתוך כבוד אליו. "לרוב הוא ינפק פסק דין צודק. החלטתו תהיה מהירה, וללא משוא פנים".

 

ה"חיילים" ידאגו שתשלם

מזרחי, שידע לא מעט חקירות של עבריינים "כבדים", מדגיש ש"לא תמיד שני הצדדים מגיעים בשמחה". לדברי הניצב בדימוס, לעתים נערכת פגישה נוספת בין הצדדים לבורר בניסיון לפשר ולגשר. "לא שילמת ולא קיימת? זו כבר פגיעה בבורר. לפעמים העונש יגיע בדמות קנסות שנוספים ל'פסק הדין', ואם זה לא עוזר יש 'חיילים' שידאגו לגרום לך לשלם", הוא מסביר כיצד פועלת "אכיפת החוק" בעולם הבוררות התחתון, "אם אין לבורר מערכת שתאכוף את החלטותיו אין לו כל ערך".

 

מאיר אברג'יל חוזר לארץ. התערב בסכסוך על חברת חיפושי נפט (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
מאיר אברג'יל חוזר לארץ. התערב בסכסוך על חברת חיפושי נפט(צילום: מוטי קמחי )

 

זה מתחיל באיומים, "ולעתים מגיע לאלימות קשה, ושימוש באמצעים קרים וחמים מאוד. שמעת בחדשות שרימון נזרק אל סוכנות מכוניות או ליד בית? קרוב לוודאי שמאחורי המקרה עומד מנגנון תשלום כזה או אחר", מוסיף מזרחי. גז מזכיר ש"לצד המשלם ניתנות אורכות - ייקחו לו את הבית, את האוטו, יאיימו. להרוג אדם זה להרוג את החוב".

 

איפה שאין חוק, יש אותם

הבורר ושופט בית המשפט המחוזי בדימוס, אורי שטרוזמן, לא מתפלא שאנשים מעדיפים הליך בוררות קצר על פני המערכות המקובלות, כי "הליך הבוררות החוקי נמשך לעתים גם שנים". בוררות מסודרת, לדבריו, במיוחד כזו שמתנהלת בידי משפטנים, "במסגרתה כל אחד יכול לטעון ולהביא עדים מכל העולם, לא יכולה להיגמר מהיום למחר".

 

צוות החקירה בפרשת מרגול. "לשבור קשרי שתיקה" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
צוות החקירה בפרשת מרגול. "לשבור קשרי שתיקה"(צילום: מוטי קמחי)

 

אין זה חדש שטחנות הצדק בישראל טוחנות לאט מאוד. לכן מפנים בתי המשפט פעמים רבות לבוררות. "היתרון הוא שאתה נמנע מתור ארוך בבית המשפט, מסרבול של הליכים פרוצדורליים שחוסכים חצי שנה ועוד עניינים", מוסיף שטרוזמן, מחבר ''ספר הבוררויות''. אך הוא מודה בבעיה נוספת – מימוש הפסיקה.

 "הפחד מטיל אימה על אנשים שמשלמים מיד, מנגד בוררות חוקית תלויה במערכת ההוצאה לפועל, שלמרות כל ניסיונות השיפור, איטית מאוד". עו"ד גז מסכים: "את הבורר לא מעניינות הסיבות חוץ מהצדק מבחינתו, ואיפה שהחוק והפסיקה לא יכולים לעזור, הוא נמצא".

  

על רקע זה, מסביר ראש אגף החקירות לשעבר, צומח ענף נוסף שמחזק את התופעה ומרחיק את הצדק: "יש להם 'חיילים' שיאכפו את דבר הבורר, ועם הזמן הפיגורות האלה הפכו 'בעלי שם' שהמשטרה והתקשורת יצרו. כמו שהסבירו בבית המשפט אודות הררי, שרק השם מספיק להוות איום, ועם תדמית כזו, למה שאדם לא יגיע לגבות חוב בעזרתם?".

 

עמיר מולנר. "הידועים לעתים לא מחכים שיפנו אליהם" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
עמיר מולנר. "הידועים לעתים לא מחכים שיפנו אליהם"(צילום: ירון ברנר)

 

לצד אלה מצביע מזרחי גם על רווח כלכלי. "זה הפך לעיסוק מאוד חשוב ומכניס בקרב החבר'ה הדומיננטיים בעולם הזה, ממש כמו שליטה בענפי הסמים והחסות. הגדולים והידועים שבהם משמשים כבוררים, ולעתים לא ממתינים שיפנו אליהם אלא נוקטים יוזמה, לוקחים על עצמם פתרון סכסוך או נדחפים אליו".

 

רוקדים עם עבריינים

הבעיה צפה כשעולים סיפורי הבוררות הנוגעים לעולם הזוהר. איך מצליחים אותם זמרים, כדורגלנים ואחרים, שמרוויחים כסף גדול, להסתבך? "העבריינים מאוד מחוברים לעולם הזה, הן בשל היוקרה והכבוד והן בשל הכסף. הם נמצאים לידך, מכבדים אותך ורגע אחרי מזמינים אותך לאירוע שלהם. לא תלך?", תוהה מזרחי.

 

גם גז מסביר ש"העולמות הללו מתערבבים. מי שמתעסק לא מעט בכספים פרטיים,

 שלעתים עוברים הליך לא הכי חוקי, רוצה הליך מהיר והחלטי - ונגיש מאוד אל אותם אנשים".

 

לדברי עורך הדין, "יורשים של דירה שרוצים לקבוע מה החלק של כל אחד מוותרים על הליך של 10 שנים בבית משפט ופונים לבורר כזה, אין פה עבירה", מזכיר עו"ד גז, והשופט שטרוזמן מסכים: "אין פסול אם שניים בוחרים באופן חופשי רב, או להבדיל מישהו שישב 20 שנה בגין רצח, כבורר ביניהם, אם ההליך מתקיים בלי להלך אימים. באותה מידה הם יכולים לקבוע באופן חוקי שהגרלה היא שתכריע". הבעיה היא שכשהפור נופל, החוק נשכח - והסכנה גדולה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרגול בבית המשפט
צילום: דרור עינב
עו"ד ששי גז. "העולמות מתערבבים"
צילום: חגי אהרון
השופט בדימוס שטרוזמן. הפחד עושה את ההבדל
צילום: צביקה טישלר
שלום דומרני עם פרקליטו, משה שרמן
צילום: בן קלמר
מומלצים