שתף קטע נבחר

ישראלים נתקעו בניו יורק: 'היסטריה, מדפים ריקים'

הטיסה ארצה בוטלה בשל הסופה, אוטובוסים אין, וישראלים שרצו לסיים שבוע כיף בתפוח הגדול מצאו עצמם אובדי עצות. "גם בטרייה אין בסופר", סיפרו, "הדבקנו מסקנטייפ על החלונות ונזכרנו במלחמת המפרץ". אל-על תחזיר כסף לנוסעים

לא מעט ישראלים היו שמחים לגלות שהחופשה שלהם בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות התארכה לפתע, אבל לאלה שקיבלו אתמול והיום (שבת) את הבשורה על ביטול טיסותיהם בחזרה לישראל היו מעט מאוד סיבות לשמוח. במקום עוד סיבוב במנהטן הם יצטרכו להסתגר במלון במקרה הטוב, ובמקרה הרע - להתפנות למקומות מרוחקים יותר כדי להתחמק מפגיעתה של סופת ההוריקן "איירין", שהחלה להכות בשעות האחרונות בחוף המזרחי של ארצות הברית.

 

ההוריקן "איירין" מכה בארה"ב - עדכונים אחרונים:

 

"הטיסה שלנו מנמל התעופה ניוארק בניו-ג'רזי הייתה אמורה לצאת היום בארבע אחר הצהריים, ועכשיו היינו אמורות להיות במונית בדרך לנמל התעופה", סיפרה ל-ynet מגדה רוק, השוהה בארה"ב זה שישה ימים יחד עם אמה מרגרט. "כשהגענו מזג האוויר היה טוב, ואפילו הספקנו להרגיש את רעידת האדמה שהיכתה בחוף המזרחי בשבת שעברה, אבל עכשיו יש פה היסטריה. אנחנו שוהות במלון ליד הטיימס סקוור, ולא יודעות אם אפשר להאריך את ההשתכנות שלנו פה ביומיים נוספים".

 

ממגנים את החלונות והדלתות. "כמו בשנת 91'" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ממגנים את החלונות והדלתות. "כמו בשנת 91'"(צילום: AFP)

 

ההיערכות לבוא סופת ההוריקן החלה בארה"ב כבר לפני כמה ימים, מחשש שעוצמתה יוצאת הדופן תוביל לאסון בקנה מידה היסטורי. הסופה נחלשה בינתיים לדרגה 1, אך עדיין מהווה איום על ערי החוף המזרחי. בניו-יורק ביקשו מ-375 אלף איש להתפנות מבתיהם, וראש העיר, מייקל בלומברג, תבע מתושביה "לא להיות טיפשים" ולהתעקש להישאר באזורים מסוכנים. גם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, קיצר את חופשתו ושב לוושינגטון כדי לפקח על מצב החירום בחוף המזרחי. אירועי ספורט באזורים המועדים לפגיעה בוטלו, וכך גם כל המופעים בברודווי. יותר מ-8,000 טיסות בוטלו, בהן טיסות מישראל ואליה.

 

"יש פה בלאגן שלם, כולם בלובי ואף אחד לא יכול להבטיח לנו שנוכל להישאר כאן, כי כל שאר האורחים רוצים גם הם להישאר פה", סיפרה מגדה. בשעות הקרובות ייחסמו הכבישים בתפוח הגדול, ובתחבורה הציבורית כבר עכשיו לא ניתן להשתמש. "זה מרוץ נגד הזמן - לארוז ולעשות צ'ק אאוט, לעבור כל עוד אפשר. בחוץ יורד גשם האווירה לא כל-כך נעימה".

 

תלכי ואל תחזרי. מחכים ל"איירין" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תלכי ואל תחזרי. מחכים ל"איירין"(צילום: EPA)

 

מגדה סיפרה על הרגע שבו הבינו היא ואמה שהמצב חמור: "אתמול היינו בטיימס סקוור, ונכנסו לסופרמרקט כדי לקנות מים. לא היה כלום. התורים היו ארוכים, ואנשים קנו המון אוכל. חזרנו למלון, פתחנו טלוויזיה, וכשראינו את המפות הסינופטיות זה התחיל לחלחל - יש פה הוריקן. גם אז עוד חשבנו שנצליח לחזור ארצה לפני שהבלאגן יתחיל, ואתמול עוד הלכנו למוזיאון. כשראינו שם מודעה על כך שהוא נסגר בגלל ההוריקן, נפל לי האסימון".

 

סופת ברזל: "פה כשאומרים לא לצאת, אז לא יוצאים"

יובל הרוש, שגר זה כעשר שנים בניו-יורק, יחד עם אשתו יערית, סיפר שביתם נמצא ליד נמל התעופה לה-גווארדיה, אזור המוגדר "B" ברמת הסיכון. "עוד לא קיבלנו הודעה שצריך להתפנות. האזורים שנמצאים בסכנה הם יותר אלה שקרובים למים כמו דאון טאון מנהטן ודאון טאון ברוקלין. אנחנו עוקבים אחרי ההנחיות בתקשורת. נכון לעכשיו ניקינו את החצר האחורית מחשש שדברים יעופו, והכנו תיק עם בגדים ודברים הכרחיים למקרה שנצטרך ללכת למקלט ציבורי".

 

ראש העיר ניו-יורק, מייקל בלומברג. "אל תהיו טיפשים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש העיר ניו-יורק, מייקל בלומברג. "אל תהיו טיפשים"(צילום: AFP)

 

הרוש סיפר כי הרחובות שוממים לגמרי. "השמיים בחוץ שחורים, החנויות ריקות, ובסופרמרקטים אתמול אי אפשר היה למצוא אפילו בטרייה. גם חלב אין איפה לקנות. זה מפחיד, כזה דבר עוד לא חווינו". על ההיערכות של שכניו האמריקנים סיפר: "הם ממושמעים, לא כמו הישראלים. כשפה אומרים לא לצאת - אז לא יוצאים. כשבישראל אומרים לא לצאת כי יש קטיושות או גראדים, כולם יוצאים לצלם".

 

יוליאנה הרשן סיפרה גם היא כי בחנויות הכלבו קשה היה למצוא פנס לשעת חירום. "אנשים מחפשים איפה להחנות את המכוניות שלהם, בעיקר במקומות גבוהים וללא עצים. אין הרבה אנשים ברחוב. כל מי שהבית שלו נמצא ליד החוף פונה, וכרגע כולם מחכים. יש רק ארבעה מקלטים בניו-יורק, אבל בינתיים אף אחד לא הולך לשם. כולם מחכים לסופה. בכל אופן, הרשויות מגזימות באזהרות כדי לגרום לאנשים להתכונן".

 

ילדה מתפנה מביתה בניו-יורק. "אורזים תיקים ליתר ביטחון" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ילדה מתפנה מביתה בניו-יורק. "אורזים תיקים ליתר ביטחון"(צילום: AFP)

 

"כזו היערכות של שירותי החירום אני לא זוכרת בכל שנות מגוריי בארה"ב", סיפרה גם יפעת בכור, שחיה בניו-יורק כבר כמעט עשור עם בעלה ושני ילדיה. יפעת, המשמשת מנהלת שיווק של ארגון ידידי צה"ל בארה"ב (FIDF) מצאה דמיון לאירועים אחרים בהיסטוריה: "המדפים בסופר ריקים, אבל קנינו מסקנטייפ כדי להדביק על החלונות, שלא יתנפצו. זה הזכיר לנו את מלחמת המפרץ".

 

בעקבות סגירת נמלי התעופה בניו-יורק כבר בוטלו לפחות שמונה טיסות שהיו אמורות להמריא בקו תל אביב-ניו יורק היום והלילה, ובשלב זה נמלי התעופה באזור צפויים

להישאר סגורים לפחות עד שני בבוקר. לפיכך, גם טיסות אל-על לניו-יורק מחר בבוקר ובצהריים צפויות להתבטל. החברה מתכוונת להחזיר לנוסעים את כספם. מצב הנוסעים שטיסותיהם בוטלו ונותרו בארה"ב קשה במיוחד, משום שגם אל נמלי תעופה שמהם נמשכות הטיסות ליעדים בעולם בדרך לארץ קשה להגיע בגלל השבתת מערכת התחבורה. מי שנערכו מראש ויצאו מוקדם יחסית מערבה, יוכלו לטוס מלוס אנג'לס, שם נמלי התעופה ממשיך לפעול.

 

באל-על קוראים לנוסעים להתעדכן כל העת במוקד החברה (בארץ - *2250 ו-03-9771111) ובאתר האינטרנט שלה על המתרחש. אנשי החברה ינסו לשבץ את הנוסעים שטיסותיהם בוטלו - אם אלה ירצו - במקומות פנויים שנותרו בטיסות החברה בקו תל אביב-ניו יורק החל מיום ג', אם השדה שם ייפתח מחדש.

 

בהכנת הידיעה השתתף יואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בסופרים כבר אין חלב. גם הפנסים נגמרו
צילום: EPA
מחלצים נוסעים מסירה בארה"ב
צילום: AP
לחופי צפון קרוליינה. 8,000 טיסות בוטלו
צילום: AP
שקי חול ברחובות מנהטן
צילום: רויטרס
מומלצים