שתף קטע נבחר

צילום: AP  , רויטרס

ראש משמר קדאפי: "הייתי סוכן כפול של המורדים"

רק כשהשתלטו המורדים על ביתו של שליט לוב, חשף ראש המשמר האישי את קשריו עמם. במסגרת תפקידו הוא הורה על מעצרם של מתנגדי שלטון, אך בחסות הלילה העביר להם מידע ואפשר להם להימלט. "הוא אחד מקצינים רבים שסייעו למורדים"

ביום הוא עצר מורדים ובלילה סייע להם להפיל את קדאפי. סודות רבים נחשפו עם השתלטות המורדים על המתחם המבוצר של שליט לוב בטריפולי, באב אל-עזיזיה, בהם אחד הנוגע לזהותו של האיש שסייע למתנגדי השלטון לחמוק מכוחות הביטחון במשך חמישה חודשי המחאה. רק כשנסתם הגולל על שלטונו של מועמר קדאפי, הודה ראש המשמר האישי שלו, מחמוד בן ג'ומעא: "אני סייעתי למורדים עוד מההתחלה".

 

סוף עידן קאדפי - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

"אני עמדתי בראש אחד המנגנונים המדכאים של ממשלת קדאפי, ובמשך כל אותו הזמן עשיתי כל מה שיכולתי כדי להבטיח את הצלחת המהפכה", חשף בן ג'ומעא בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל", לאחר שהמורדים פרצו את חומותיו של מתחם באב אל-עזיזיה ביום חמישי.

 

כאשר החלו ההפגנות בחודש פברואר, תושבי טריפולי מיהרו להצטרף למחאה אך נתקלו בתגובה אלימה מצד השלטון. במהרה הם מצאו עצמם נפגשים בסתר בסלון ביתם וסביב השולחן במטבח. "הכלל היה שכולם מזדהים בשם בדוי", ציין ג'מאל דרוויש בולסיין, איש עסקים שאירח בביתו פגישות של מנהיגי המורדים. "כך, אם מישהו היה מרגל, או שאחד מאיתנו היה נעצר, הם לא יכלו להסגיר את היתר".

 

בן ג'ומעא, שמאחוריו וותק של 20 שנה בכוחות הביטחון בלוב, התחבר עם ראשי המורדים בשכונת פשלום זמן קצר לאחר שפרצו המהומות באזור. יחדיו הם הקימו מועצה שניהלה את הפעולות נגד השלטון באזור. המורדים הבינו במהרה את היתרונות שבשיתוף פעולה עם גורם כה בכיר, ונעזרו בו כדי לחמוק מהרשויות.

 

המורדים מציינים את ניצחונם בתוך המתחם של קדאפי (צילום: MCT) (צילום: MCT)
המורדים מציינים את ניצחונם בתוך המתחם של קדאפי(צילום: MCT)

 

במסגרת תפקידו כסוכן כפול, ניהל בן ג'ומעא קשר יומיומי עם מפקדי הצבא המקורבים ביותר לקדאפי, וקיבל לידיו מידע מודיעיני מהאזנות לקווי טלפון, מעקבים ותשאולים. הוא נדרש לפקוד על אנשיו לעצור או לעקוב אחר חשודים במרד, אולם במקביל נפגש בחסות הלילה עם המורדים והעביר להם מידע.

 

בטרם היו כוחות הביטחון מגיעים לעצור את המורדים, נהג בן ג'ומעא להזהיר אותם מראש ונתן להם שהות להתחבא וכן להסתיר כל ראייה שיכולה להעיד על מעורבותם בהתקוממות. שכניו של בן ג'ומעא גם כן סיפרו כי לא פעם ייעץ להם כיצד להתמודד עם כוחות הביטחון אם יימצאו עצמם לפתע תחת מעקב, או איך לחמוק ממנגנוני הפיקוח שהקים קדאפי.

 

מצטלמים בתוך האוהל של קדאפי (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מצטלמים בתוך האוהל של קדאפי(צילום: MCT)

 

"תמיד ידענו שאינו שבע רצון ממה שמתרחש בארצנו", אמר אחד מהם, עבדל בסט אל-טובל, אף הוא קצין בכיר במשטרה המקומית. אחד ממנהיגי המרד, חאקים בולסיין, העיד כי חמק ממעצר יותר מפעם אחד הודות לסיוע של מודיע רב דרג. לדבריו, בן ג'ומעא היה רק אחר ממספר קצינים בכוחות הביטחון ששיתפו פעולה עם מתנגדי השלטון. "אנשים דוגמת בן ג'ומעא סייעו למורדים בשכונות רבות", הוסיף.

 

אולם פעילותו של בן ג'ומעא העמידה את חייו בסכנה. בתחילת אוגוסט התקשר אליו ידיד שעבד בזרוע אחרת של כוחות הביטחון, והזהיר אותו כי זיהה את שמו ברשימת החשודים שעתידים להיעצר. עוד באותו הלילה נמלט המפקד הבכיר עם משפחתו. לפנות בוקר, כך סיפרו השכנים, הקיפו את ביתו שמונה כלי רכב צבאיים וחיילים פרצו את דלתו – רק כדי למצוא את הבית ריק מאדם.

 

בן ג'ומעא שלח את אשתו וילדיו למקום מבטחים בתוניסיה, אולם הוא עצמו נותר במחבוא בלוב - עד לפני כשבוע, כשגל חדש של מהומות שטף את טריפולי. גם בן ג'ומעא הצטרף להמונים, ונטל חלק בתכנון המצור שהביא לסיום שלטונו של קדאפי.

 

בלוב ממשיכים עדיין המורדים לנהל קרבות מקומיים, כשמטרתם המרכזית היא לאפשר אספקה סדירה של מזון ודלק. היום המשיכו המורדים בלוב להילחם על שליטה בדרך המרכזית המובילה

לבירה, לאחר שכבשו מוקדם את מעבר הגבול לתוניסיה – ובכך חיזקו את שליטתם במדינה. מחמוד שמאן, שר ההסברה בממשלת המורדים הזמנית, ציין כי הם כבר חולשים על רוב הדרכים, "ואנו מקווים להשיג שליטה על כולן עוד היום".

 

"אנחנו לא מעוניינים בעוד שפיכת דמים", הבהיר שמאן, בעוד המורדים ממשיכים במצור אחר קדאפי. "מבחינתנו, שלטון קדאפי הסתיים. הוא נמלט מטריפולי ובורח עתה ממקום למקום. אנחנו עוקבים אחריו ומתכוונים למצוא אותו, אבל אנחנו לא הולכים לדחות את הקמת הממשל החדש עד שנמצא אותו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דורכים על ראשו של פסל קדאפי
צילום: AP
"קצינים סייעו למורדים בשכונות רבות"
צילום: רויטרס
מומלצים