שתף קטע נבחר

אלרגיה יכולה לגרום לדיכאון - ועוד 10 עובדות

אלרגיה למזון מתגלה בדרך כלל בינקות, אך מלבד סימפטומים קלאסיים כמו פריחה, מתברר שגם דיכאון, דלקות אוזניים ונזלת עשויים להעיד על קיומה. האם חשיפה מוקדמת עוזרת למניעה? כמה נתונים מפתיעים על התופעה שעלולה לסכן חיים

1. מפגש גורלי

אלרגיה למזון נגרמת כתוצאה ממפגש בין מזון מסוים לנוגדנים המכוונים נגדו, היושבים על תאים הידועים בשם תאי מסט. מפגש זה גורם לשחרור חומרים האחראים לתגובה האלרגית.

 

כתבות נוספות על אלרגיה למזון:

 

2. החשודים העיקריים

המזונות שעלולים לעורר אלרגיות מסכנות חיים הם חלב, בוטנים, אגוזים, דגים ופירות ים. אלרגיות נוספות הן לביצים, לשומשום, לכוסמת ולקיווי, והן מוכרות פחות כמסכנות חיים.

 

3. הפעם הראשונה

אלרגיה מתגלה לראשונה לרוב בינקות, כאשר התינוק מקיא, מפתח פריחה או מסרב לאכול מזון מסוים. מקרי מוות כמעט לעולם אינם מתרחשים במופע הראשון של האלרגיה.

 

4. מבצקת ועד דיכאון

הסימפטומים הקלאסיים לאלרגיה הם תפרחת מפושטת, בצקות, ומה שמסוכן יותר: חסימה בדרכי הנשימה או ירידה בלחץ דם.

 

סימפטומים שאינם מזוהים עם אלרגיה כמו עייפות, כאב ראש, נזלת, דלקות אוזניים ואפילו תופעות נפשיות כמו דיכאון וחרדה עלולים ללוות את התופעה.

 

5. המדומים

מומחים שונים טוענים כי שכיחות האלרגיה למזון באוכלוסייה עומדת על 8% אצל ילדים ועל 5% אצל מבוגרים, אך למרבה הפלא 30% מהאנשים מדווחים שהם אלרגיים. "האלרגיים המדומים" הם לרוב אנשים הסובלים מאי סבילות למזון, שהיא רגישות שאינה מערבת תגובה של המערכת החיסונית ואינה מסוכנת.

 

6. והאמיתיים

האלרגיים "האמיתיים" לעומת זאת, יכולים להיות חשופים לסכנת מוות בשל טעימת אלרגן, כמו שקרה לחן אפרת, שמצאה את מותה בחודש שעבר בעקבות טעימת ממרח שוקולד שהכיל אגוזים.

 

7. ותודה לחטיפי בוטנים

על פי תיאוריה, שאחד ממיצגיה הבולטים הוא האלרגולוג פרופ' יצחק כץ, חשיפה מוקדמת לאלרגן מורידה את הסיכון לאלרגיה. במחקרו כץ השווה בין ילדים ישראלים הגדלים על חטיפי בוטנים לבין ילדים אנגלים (יהודים אשכנזים) שלא נחשפו לבוטנים. נמצא שהישראלים אכן מפתחים פחות אלרגיה לבוטנים.

 

8. חשיפה לכולם

על פי אותה אסכולה הזהירות שנוקטים הורים בתזונת תינוקות אינה מיטיבה איתם. ואכן בתקנות האחרונות של משרד הבריאות ירד גיל החשיפה למזונות שונים ל-17־26 שבועות, אך לדעת המאמינים בתיאוריית החשיפה המוקדמת זה אינו מספיק.

 

9. ללמוד מהניסיון

מי שכבר יודע שיש לו אלרגיה חמורה, צריך להסתובב עם מזרק אדרנלין (אפיפן) בתיק כדי שיוכל להזריק לעצמו ברגע שהוא חש את סימני התגובה האלרגית המתחילים להתפתח בגופו.

 

10. חשיפה מאוחרת

טיפול חדשני לאלרגיה, (שניתן במרכז הרפואי "אסף הרופא" בלבד) מבוסס על חשיפה איטית יומיומית במשך מספר חודשים של המטופל למזון שהוא אלרגי אליו. ב"אסף הרופא" מדווחים על הצלחה גבוהה של הטיפול. לא לנסות לבד!

 

ייעוץ מקצועי: פרופ' יצחק כץ, מנהל המרכז לאלרגיה למזון והמכון לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה, המרכז הרפואי אסף הרופא; פרופ' שמואל קיוויתי, מנהל היחידה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית, המרכז הרפואי תל אביב

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזונות שעלולים לעורר אלרגיות מסכנות חיים הם חלב, בוטנים ואגוזים
צילום: חיים זיו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים