שתף קטע נבחר

טיול בהר הבית: הרבה מה לראות, לשלוש הדתות

שני מורי דרך, מוסלמי ויהודי, לוקחים אותנו לטיול בהר הבית, אל שרידים של שלוש דתות: "כל אחד נקשר לכאן לפי האמונה שלו"

מורה דרך יהודי ומורה דרך מוסלמי נפגשים בהר הבית - ומדברים על נצרות. זו לא תחילתה של בדיחה, אלא מסע מרתק אל האבנים והשרידים שמספרים את סיפורו של המקום שמיליארדי אנשים ברחבי העולם נושאים אליו עיניים.

 

עוד כתבות על הר הבית: 

 

חובבי טיולים בירושלים שיגיעו לביקור באתר הכל כך טעון ויביטו בו בעיניים תיירותיות, יזכו לראות את המקום באור שונה ומרתק. יהודים ומוסלמים נושאים אליו עיניים, אך מסתבר שגם לנוצרים יש הרבה מה לחפש כאן, וטביעות האצבע של תקופות נוצריות בחיי המקום ניכרות גם כעת. "כל אחד נקשר לכאן לפי האמונה שלו. איך שאתה מאמין - תמצא את עצמך במקום הזה", מסביר מורה הדרך אברהים גיזאווי. "הר הבית הוא מקום טעון אבל מרגש", מוסיף מורה הדרך דני הרמן.

  

אי אפשר להתעלם מהיופי הארכיטקטוני של המבנה המתומן עם כיפת הזהב, שכבר נצרב בקו הנוף של העיר והפך לאחד מסמליה. כמעט כל תייר שמגיע בפעם הראשונה לירושלים פותח את ביקורו באחת מנקודות התצפית המפורסמות בעולם - תצפית ממרומי הר הזיתים על העיר העתיקה, אשר ממנה רואים באופן חד וברור את רחבת הר הבית וכיפת הסלע שבמרכזה.

 

בניית הכיפה הושלמה בשנת 691 לספירה, ומי שיזם את הבנייה הוא ח'ליף עבד אל-מלכ בן מרוואן לבית אומיה. הוא קיווה שהמבנה יהיה "משכנם של המוסלמים שיגן מפני החום והקור".

 

שחזור על שחזור, וסיוע של הוד-מלכותו

המבנה שוחזר פעמים רבות במהלך המאות שחלפו, וצופה פעם אחת בזהב, ולאחר מכן באריחים. השחזור המאוחר ביותר של האתר בוצע ב-1998 על ידי מלך ירדן חוסיין השני, שמכר את אחד מבתיו בלונדון כדי לעזור במימון רכישת זהב במשקל 80 ק"ג, שהיה דרוש לציפוי הכיפה.

כיפת הסלע - מבט מבפנים  (צילום: עמוס פרידלין) (צילום: עמוס פרידלין)
כיפת הסלע - מבט מבפנים (צילום: עמוס פרידלין)
 

 

על פי ההלכה היהודית, הר הבית הוא עדיין מקום קדוש ואסור לכניסת יהודים, אולם יש המתירים עלייה להר ואף רואים בה מצווה, אך רק באזורים ההיקפיים ולא במרכז, בשל קדושת המקום שבו שכן המקדש.

 

ביקור בחלקו הפנימי של המבנה חושף עיטורים מפוארים על קירותיו ותקרתו, פסיפסים, שיש ותחריטים רבים.

צורתו המתומנת של המבנה היא ככל הנראה זו שסייעה לו לעמוד בפגעי הזמן ובכמה רעידות אדמה חזקות שפקדו את האזור.

 

מבקרים שאינם מוסלמים יכולים לבקר בהר הבית בימים ראשון עד חמישי בין השעות 07:30 ל-11:30, וכן בין 13:30 ל-14:30 בקיץ, ובין השעות 07:30 ל-10:30 וכן בין 13:30 ל-14:30 בחורף. לכיפת הסלע ומסגד אל אקצה תיירים אינם מורשים להיכנס.

 

הכניסה דרך שער המוגרבים המוביל לגשר להולכי רגל הסמוך לכותל המערבי. בדומה לאתרים קדושים אחרים בירושלים, המבקרים בכיפת הסלע מתבקשים לבוא בלבוש צנוע.

 

לעוד טיולים ואירועים בירושלים .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיפת הסלע על הר הבית
צילום: עמוס פרידלין
גשר הכניסה לשער המוגרבים. הר הבית
צילום: עמוס פרידלין
מומלצים