שתף קטע נבחר

מתמחים ישבתו רעב: 'ביניש תלמד אותנו מוסר?'

עשרות מתמחים נסערים באיכילוב חתמו על מכתבי התפטרות אישיים בתום אסיפה, כמו חבריהם בבתי"ח נוספים. אחד מהם תקף את נשיאת בית המשפט העליון: "באיזו זכות היא אומרת שאני מאוהב במאבק?". בשיבא פתחו מתמחים בשביתת רעב

"דורית ביניש הייתה פעם ליד מישהו ואמרה שאבא שלו עומד למות מלוקמיה? היא פעם ניתחה מישהו ויצאה באמצע הניתוח למשפחה של המנותח כדי להגיד שהניתוח לא הצליח? היא אמרה פעם לילדה בת 8 שמכיוון שהיא מקיאה היא צריכה שוב לעשות טיפול כימותרפיה? אותי ילמדו על מוסר?".

 

אבי גדות, מתמחה שנה שלישית, נשמע נסער במיוחד אחרי ישיבת המתמחים הבוקר בבית החולים איכילוב בתל-אביב. בסיומה הגישו עשרות מהם מכתבי התפטרות אישיים, אחרי שהבוקר (יום א') פסק בית הדין הארצי לעבודה שהתפטרותם הקולקטיבית של יותר מ-1,000 רופאים ברחבי הארץ, אינה חוקית. מתמחים בבית החולים שיבא בתל השומר הודיעו כי הם פותחים בשביתת רעב. 

 

מאבק המתמחים - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות :

 

ד"ר גדות הסביר שהתפטר מפני שהמדינה מנסה לגרום למתמחים לקבל את ההסכם עם ההסתדרות הרפואית, שהוא "רע לכולם". "במקום לשבת וללמד אותנו על מוסר כולם צריכים לשבת בבית ולהתבייש. נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, שמרוויחה 50 אלף שקל בחודש אומרת לי, שאני עובד 320-340 שעות ומרוויח 8,500 שקל בחודש ובקושי רואה את הילד שלי ואת אשתי, שאני מאוהב במאבק ולא בתוצאות שלו? באיזו זכות?".

 

כ-160 כמתמחים שנכחו בפגישה דנו בהחלטת בית הדין הארצי לעבודה. בתום הפגישה הם יצאו כועסים ונסערים, וחלקם הגדול עלה לקומה מעל כדי לחתום על מכתבי התפטרות אישיים. למרות שהמתמחים לא מתכוונים להפר חוק ולנטוש את עבודתם, ההערכה כי מספר המתפטרים בשנית צפוי לגדול בהמשך היום. גם בבית החולים מאיר בכפר-סבא חתמו מוקדם יותר עשרות מתמחים על מכתבי התפטרות אישיים, ואחרים עשו זאת בשיבא בתל-השומר.

 

"אם חושבים שאלף איש שהתפטרו יתנו לפרט טכני כמו איך ההתפטרות תתקבל, להשתלט עליהם, אז מי שהחליט את זה טועה מאוד. אנחנו אוהבים מאוד את החולים שלנו והם היחידים שתומכים במאבק, לעומת שאר הציבור שאמנם עושה לנו לייקים בפייסבוק אבל אף אחד לא מדבר", הוסיף גדות, שהבהיר כי הוא הולך הביתה: "רוצים שאני וחבריי נישאר? תנו לנו לעבוד בתנאים שנוכל לעבוד בהם כי כך אנחנו לא יכולים להמשיך לעבוד יותר".

 

שובתים רעב: "אנסו אותי לחזור לעבודה"

באסיפה דומה בבית החולים שיבא בתל השומר הודיע ד"ר אלדר כרמל כי הוא מתכוון לפתוח בשביתת רעב. עשרות מתמחים אחרים הודיעו כי יצטרפו אליו, אך באופן אישי ולא קבוצתי. ד"ר כרמל אמר כי החליט לפתוח בשביתת רעב "כי אני מרגיש כאילו אנסו אותי לחזור לעבודה אחרי שהזכויות הבסיסיות שלי כעובד נלקחו ממני, לא ראיתי דרך אחרת".

 

"לא מוכנים לעבוד פה יותר". המתמחים באיכילוב מתפטרים שוב (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
"לא מוכנים לעבוד פה יותר". המתמחים באיכילוב מתפטרים שוב(צילום: בן קלמר)
 

רופא אחר הוסיף "החלטנו על שביתת רעב כל אחד באופן אישי, אין לנו את היכולת לדעת כמה מאיתנו שובתים אך אני כרגע בגלל שהוחזרתי לעבודה, החלטתי להתחיל עכשיו את המשמרת שלי, ואני אעשה זאת תוך כדי שהחל מרגע זה אני שובת רעב".

 

רופאים נוספים שיצאו מאותה פגישה החליטו שהם הולכים לאכול "ארוחה מפסקת" לקראת שביתת הרעב האישית שלהם כדי שיוכלו לתפקד בצורה סבירה מול החולים.

 

ד"ר רני ברנע, מתמחה במחלקה פנימית ב' באיכילוב שכתב מכתב התפטרות, אמר ל-ynet: "צריך להבין שאנחנו לא מוחים רק על השכר ותנאי העסקה של המתמחים, אלא על השכר ותנאי ההעסקה של כל הרפואה הציבורית. ההסכם הזה הוא שקר וגניבה ואנחנו לא מוכנים להיות עובדים בכפייה, לא מוכנים לעבוד פה יותר, ובעצם להיות עבדים".

 

"הציבור אמנם עושה לייק בפייסבוק, אבל אף אחד לא מדבר" (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
"הציבור אמנם עושה לייק בפייסבוק, אבל אף אחד לא מדבר"(צילום: בן קלמר)

 

גם ד"ר ג'ניפר זיסר, מתמחה בניאורולוגיה ועולה חדשה מוונצואלה, יצאה נסערת מהישיבה ואמרה כי היא לא מוכנה לעזוב את המדינה. "בוונצואלה אין מערכת בריאות ציבורית תקינה ורוב הרפואה היא פרטית. לצערי, אני רואה שגם בישראל הולכים לאותו כיוון. אני יכולה לנסות לנסוע לאוסטרליה ולהרוויח הרבה יותר, אבל אני לא רוצה כי אני ציונית ואוהבת את ישראל".

 

לדבריה, היא לא מתכוונת לחזור לעבוד בתנאים האלה, "כי אכפת לי המדינה ואני לא רוצה שנהיה מדינת עולם שלישי שרק מי שיש לו הרבה כסף יכול לקבל טיפול רפואי ומי שאין לו לא יכול. במקום שהמדינה תיתן לנו כבוד על זה שאכפת לנו מהחולים שלה, כל הזמן עושים לנו דברים יותר קשים".

 

מתמחה נוסף בקרדיולוגיה, ד"ר ליאור ינלקסון, סבור כי המתמחים רציניים בכוונותיהם. "כשפוגשים את כל המתמחים האחרים זה מרגיש לי טוב. כמובן שאנו מגלים רצינות ומתכוונים לשנות את המערכת ולשבור את העוולות שבה". לדבריו, הוא הגיש מכתב התפטרות, אך מתכוון לעבוד כל עוד הסכם העובדה יחייב אותו עד שהיא תיכנס לתוקף.

 

מנגד, סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, בירך על החלטת בית הדין לעבודה וקרא לכל הרופאים לשלב ידיים לטובת הרפואה הציבורית בישראל. "מדובר בהחלטה חשובה המחזקת את ההסכם הקיבוצי שהושג, שיש בו כדי לייעל את מערכת הבריאות תוך העדפה לפריפריה והטבה לכלל הרופאים. משרד הבריאות ידבק בהסכם וידאג לבצעו ככתבו וכלשונו".

 

גם שר האוצר, יובל שטייניץ, התייחס לנושא ואמר טרם כניסתו לישיבת הממשלה כי "לא יכולה להיות אנרכיה שכולנו נסבול, כולל העובדים, וזה מה שאמר בית המשפט. כל שביתה תהיה פגיעה בחולים, ואין לזה תוקף חוקי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לא מוכנים לעבוד בתנאי כפייה"
צילום: בן קלמר
מומלצים