שתף קטע נבחר

החברה שתחסוך לכם חשמל וכסף - ובחינם

דמיינו שיום אחד מציעים לעסק שלכם ייעול אנרגטי בלי כסף. איפה המילכוד? חברת אסקו, שמציעה בדיוק את זה, מבקשת רק נתח מהחיסכון הכספי על פי מודל של "לא חסכתם, לא שילמתם". ההכרה הבינלאומית שניתנה לאחרונה לאסקו היא תירוץ טוב לדבר על תחום סביבתי שבו יש רק מרוויחים

בעוד הממשלה עסוקה בהצהרות על התייעלות אנרגטית , יש חברות פרטיות בשוק שמצליחות לפלס את דרכן בכוחות עצמן: אחת מהן היא חברת האנרגיה אסקו (ESCO) ישראל, שמציעה לייעל את ההתנהלות האנרגטית של עסקים, ובחינם. השבוע הפכה אסקו לחברה הישראלית הראשונה ב-NAESCO, ארגון בינלאומי המאגד את החברות הגדולות בעולם שעוסקות בחיסכון באנרגיה.

 

 

ESCO (חברה לחיסכון באנרגיה - Energy Service Company), הוא מודל פעילות כלכלית לפיו החברה היא יזם, מממן, מבצע ומנהל חיסכון והתייעלות אנרגטיים בקרב גופים, ללא הוצאה כספית מצד הלקוח. החיסכון בהוצאות האנרגיה נמדד באופן שוטף ומתחלק בין הלקוח לחברה.

 

להבדיל ממרבית הארגונים הגדולים בעולם, שעוסקים בתחום למעלה מ-30 שנה, בישראל הסקטור קיים שנים ספורות. עבור אסקו ישראל, שהוקמה לפני כ-6 שנים, ההצטרפות לארגון מהווה קפיצת דרך. או כפי שאומר דן בר-משיח, מנכ"ל החברה, "ההצטרפות לאיגוד פותחת בפנינו עולם חדש של הזדמנויות עסקיות בתחום האנרגיה ומאפשרת לנו להיענות לפניות הרבות לשיתופי פעולה כלכליים".

  

500 פרויקטים בישראל

החברה מציעה ללקוחותיה בישראל פרויקטים להתייעלות אנרגטית לתקופת זמן של כ-10 שנים. עד כה היא ביצעה כ-500 פרויקטים, ובין לקוחותיה נמנים עסקים ומפעלים, מוסדות חינוך, בתי מלון, בתי אבות וקיבוצים. לדברי בר-משיח, החזר ההשקעה מהפרויקטים השונים מתקבל בדרך כלל בתוך כ-6.5 שנים.

 

משאבות ואקום סולאריות בישיבת ההסדר מעלות (צילום: ESCO  ישראל) (צילום: ESCO  ישראל)
משאבות ואקום סולאריות בישיבת ההסדר מעלות(צילום: ESCO ישראל)

 

בר משיח מסביר, כי בשלב הראשון הם מבצעים סקר לאיתור פוטנציאל החיסכון, שעשוי להמשך שלושה חודשים ומעלה, לאחריו מציגים ללקוח את המסקנות. הפרויקטים השונים כוללים שלל פרמטרים המשתנים בהתאם למבנה, למשל התקנת מערכות לחימום מים, מערכות לחיסכון במיזוג אוויר, גופי תאורה חסכוניים ועוד. 

 

כך למשל, החברה ביצעה פרויקט בכ-180 מעונות וגנים של רשת ויצ"ו, שכלל התקנת מערכות לחיסכון במיזוג אוויר בחדרים ובכיתות, החלפת גופי תאורה לחסכוניים והתקנת מערכת לניטור צריכת אנרגיה. פרויקט אחר בוצע במפעל געש תאורה, שם הושקעו כ-400 אלף שקל בהחלפת גופי התאורה הישנים והבזבזניים לגופי תאורה מתקדמים. לדברי בר-משיח, הדבר הניב חיסכון ישיר של כ-80 אלף שקל לשנה.

 

גרף צריכת החשמל בגעש תאורה - לפני ואחרי ההתקנה (צילום: ESCO  ישראל) (צילום: ESCO  ישראל)
גרף צריכת החשמל בגעש תאורה - לפני ואחרי ההתקנה(צילום: ESCO ישראל)

 

לא כלכלי בבית הפרטי

החיסכון העקיף שנובע מהפרויקטים, דוגמת תחזוקת הציוד, נשאר אצל הלקוח, בעוד שהחיסכון הישיר מתחלק כך, ששליש ממנו נשאר בידי הלקוח וכשני שליש מגיע לחברה. החיסכון נמדד באמצעות מערכת ממוחשבת שמודדת מרחוק ובזמן אמת את הצריכה של כל מרכיב בפני עצמו, באמצעות מונים המותקנים על המערכות השונות. מידי חודש מופקת חשבונית שמפרטת כמה נחסך וכמה צריך הלקוח לשלם מתוך החיסכון המדוד.

 

מסיבות כלכליות, החברה אינה מעניקה כיום מענה לבתי מגורים, למעט מענה חלקי לבתים משותפים המאפשר הנחה במחיר החשמל. יש מקרים נוספים שאינם מאפשרים יישום של הפרויקטים. כך למשל, באחד המוזאונים הגדולים בארץ התברר שכדי לא לפגוע בפריטי האמנות, צריך גם לחמם וגם למזג ביחד. "מכיוון שהמבנה ישן ובוצע ללא תשתיות, לא ניתן היה לרפא את המצב אלא להשבית לחלוטין את המתקן לכמה חודשים".

 

על לקוחות החברה לקחת בחשבון, כי העבודות עלולות ליצור הפרעה מסוימת לפעילות השוטפת. כך למשל בר-משיח מדגים, שכאשר מדובר במוסד חינוכי - הלימודים יכולים להמשך אם רק מבודדים את הגג ומצפים חלונות לחסום קרינה מכיוון דרום. אבל במקרה שצריך להחליף מערכות מיזוג ותאורה, נוצרת הפרעה לפעילות תקינה.  ביצוע הפרויקטים נמשך בין 3 שבועות לחודשים, תלוי במורכבותם.   

פרויקט חימום מים בקאנטרי אזורי חן (צילום: ESCO  ישראל) (צילום: ESCO  ישראל)
פרויקט חימום מים בקאנטרי אזורי חן(צילום: ESCO ישראל)
 

פוטנציאל לחיסכון שנתי של 4 מיליארד שקל

בר משיח מציין, כי תחום פעילותה של החברה נמצא בצמיחה עולמית. "מדובר בתחום צומח התופס משקל מכריע בעולם בו תשומות האנרגיה מתייקרות כל העת. זהו מודל הפעילות הכלכלי המשוכלל ביותר לביצוע התייעלות וחיסכון באנרגיה, שהיתרון שלו הוא בהתחייבות לחיסכון מרבי, תוך שמירה על תפוקה גבוהה והצבת מדדים בדוקים ושקופים המתרגמים את ההשקעה לתשואה בטוחה למספר שנים".

 

בישראל לעומת זאת, מדובר בתחום קשה, גם כיוון שמדובר בתחום צעיר יחסית וגם עקב היעדר גיבוי ממשלתי. "קשה לממן את הפעילות הזו", הוא מספר, "מדובר בפרויקטים מורכבים ומסובכים, והחברה מתפרנסת רק מהחיסכון, כלומר אם המערכת לא חוסכת - הפסדתי את כספי". בנוסף לכך, אין לדבריו בארץ הענות מצד המוסדות הציבוריים. "לצערנו, מרבית השירותים בישראל ניתנים לחברות וגופים פרטיים, בעוד שבארה"ב, רוב הפרויקטים מתבצעים מול ארגונים ציבוריים מוסדיים ואניברסיטאות".

 

לטענתו, יישום הטכנולוגיות בצורה רחבה בארץ, היה מייתר הקמת תחנת כוח נוספת. "הפוטנציאל בישראל אדיר, חיסכון שנתי של 4 מיליארד שקל במשק החשמל. כדי להשיג אותו, צריך השקעה של 20 מיליארד שקל, מעין זריקת מרץ שתוליד חיסכון".

 

הניסיון מראה לדבריו, שאפילו עצם מדידת החשמל המדויקת מצליחה להעלות את מודעות הצרכן - ובכך להביא לחיסכון. "בפרויקטים של חלוקת חשמל (smart grid) שבוצעו בקיבוצים גילינו, שהמדידה המדויקת מפחיתה כ-20% מהוצאות החשמל הגלובליות".

 

בר-משיח מוסיף, כי החברות החדשה במועדון הבינלאומי, תאפשר לספק ללקוחת שירות טוב יותר. "החברות מעניקה לנו נגישות לידע, לטכנולוגיות המתקדמות בתחום ולמודלים המתקדמים בתחום הפיננסי. הפעילות מחייבת השקעה גדולה מאוד ומשוק בוגר אפשר ללמוד איך מממנים פרוקטים מהסוג הזה. זה נותן לנו אפשרות לשיתוף פעולה בינלאומי שיאפשר ליישם פתרונות כוללים בקרב לקוחותינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בי"ס בכפר בלום. גופי התאורה חסכוניים
צילום: ESCO ישראל
שעוני חשמל בגעש תאורה
צילום: ESCO ישראל
בקר חשמלי לחיסכון אנרגטי
צילום: ESCO ישראל
מומלצים