שתף קטע נבחר

נסחפת עם הכתובה? אתה עלול לפשוט רגל

"הכתובה עליה חותמים החתנים השמחים בערב חתונתם, היא פעמים רבות הכלי באמצעותו הם מאבדים את חלקם ברכוש המשותף". עו"ד אבי גפן על חלוקת רכוש בהליך גירושים

חוק יחסי ממון קובע נחרצות שרכוש וממון אותם צברו בני זוג במהלך יחסיהם, יתחלק שווה בשווה ביניהם. חרף כך, במקרים לא מעטים, בתי המשפט ובתי הדין בישראל קובעים חלוקת רכוש שאינה חצי בחצי, לרוב לטובת האישה. מדוע הדבר קורה?

 

גירושים בערוץ יחסים:

 

החוק בישראל, כמו ההלכה היהודית, רואה בגבר מפרנס, ובאישה את הצד החלש והפגיע כלכלית. על רקע זה, ידועות מספר רב של החלטות שהשאירו לאישה יותר ממחצית הרכוש, תוך הותרת בעלות על כלל הדירה, או על חלקה הגדול. איך זה מתרחש, ומה הן הדרכים הפתוחות בפני נשים לדרוש חלוקה לא שווה של הרכוש? הנה מספר דרכים אפשריות.

 

 

 

תביעת הכתובה

מעטים יודעים זאת, אך הכתובה עליה חותמים החתנים השמחים בערב חתונתם, היא פעמים רבות הכלי באמצעותו הם מאבדים את חלקם ברכוש הזוג, כאשר היחסים עולים על שרטון. כך, רבים מהגברים המגיעים לפתחו של בית הדין הרבני, מופתעים לגלות כי ניתן לתבוע מהם בשלל עילות את כתובתה של האישה.

 

גברים רבים חושבים בטעות שהסכום הדמיוני שנקבו בכתובה לא מחייב אותם. אך קיימות מספר רב של עילות שיכולות לשכנע את בית הדין הרבני לחייב את הבעל בכתובתו, וביניהן - מום שהסתיר מפני אשתו, רצונו להתגרש ממנה ללא עילה ראויה, בגידה וניהול רומן מחוץ לנישואין ועוד.

 

במקרה כזה יכולה האישה לתבוע את כספי הכתובה מהבעל, ואם ההחלטה תתקבל - אף להטיל באמצעות בית הדין הרבני צו עיקול על הבית, שמכספיו תשולם לה כתובתה. מצד שני, יש להדגיש כי לבית הדין הרבני יש גם את הסמכות להפחית את גובה הכתובה אם הוא סבור שהיא מוגזמת מדי.

 

במקרים רבים יראה הבעל שרשם לתומו בכתובה ח"י מיליון שקלים, כיצד עוד בטרם הליך הגירושין הגיע לסיומו, ביתו הפך למעוקל כולו לטובת הכתובה, והוא נותר עם חובות תופחים. כתוצאה מכך, פעמים רבות יפנה הבעל לפשרה, לפיה יועבר הבית כולו לידי אישה, ובתמורה, תפסיק האישה את העיקולים השונים נגדו.

 

הוצאת מדור ספציפי

מדור ספציפי ניתן לנשים נשואות, כדי למנוע מצב בו יסולקו מנחלת הבעלים. הכוונה בביטוי 'מדור ספציפי' היא למנוע מצב בו האישה תועבר לדירה (מדור) חלופית, ולעיגון זכותה להישאר בדירה בה שכנה לאורך נישואיה.

 

את הדרישה למדור ספציפי ניתן להפעיל רק בסיוע בית הדין הרבני. על האישה להוכיח כי אם יימכר הבית במסגרת חלוקת הרכוש בין בני הזוג, או במקרה בו יועבר הבית לרשות הבעל, אם הבית רשום על שמו - היא תיוותר ללא קורת גג.

 

בית הדין הרבני נוטה לקבל בקשה זו אם היא מנומקת היטב, ואם הוא משוכנע כי האישה איננה הסיבה לפירוק המשפחה. במקרה כזה הבעל המעוניין להמשיך בחייו, לא יוכל למכור את הבית, ומן הסתם לא יוכל לממש בו את חלקו, ולכן, ייטה להתפשר עם האישה ביתר קלות, ולהותיר בידיה את הבעלות על הבית, תוך פשרות בנושאים אחרים.

 

פערים כלכליים בין בני הזוג

החוק כאמור, רואה באישה את הצד החלש. מחקרים לאורך השנים מראים כי רמת ההכנסה של גברים גבוהה מזו של נשים גם במלאם את אותם התפקידים, כך שגישה זו של החוק איננה רחוקה מהמציאות.

 

למרות שתפקידי המינים עוברים שינוי בשנים האחרונות, עדיין זוגות רבים שומרים על חלוקה בה הבעל מטפח את הקריירה, בעוד האישה אמנם עובדת, אך הקריירה שלה שנייה בחשיבותה לטיפוח הילדים והבית, וכך נותרות נשים רבות מאחור בכל הנוגע לפיתוח קריירה וכושר השתכרות.

 

המחוקק הכיר בפערים הכלכליים הללו, ועל מנת לשכך את פערי ההכנסה הרחבים בין בני הזוג, הוחלט לקבל שינויים בחוק יחסי ממון. הודות לשינוי שהתקבל בשנת 2008 בחוק, יכולה האישה לתבוע את חלקה לא רק מהרכוש שנצבר, אלא גם מיכולת ההשתכרות העתידית של בעלה, אם תוכיח כי במשך יחסיהם צבר הבעל יכולת השתכרות גדולה בהרבה מיכולתה שלה, ושנפער פער עצום בין רמת החיים ממנה צפוי ליהנות הבעל לאחר גירושיו, לעומת זו שתהיה מנת חלקה של אשתו.

 

במקרים כאלה יטה בית המשפט לערוך חלוקה לא שווה של נכסי בני הזוג – בכדי לאפשר לאישה קיום המתקרב ברמתו לרמת בעלה לאחר הגירושין, ועל כן טענה שכזו, על פערי השתכרות, יכולה להביא לחלוקה לא שוויונית בין בני הזוג.

 

נשואים פלוס. הבית לא כלול בעסקה (צילום: Gettyimages Imagebank) (צילום: Gettyimages Imagebank)
נשואים פלוס. הבית לא כלול בעסקה(צילום: Gettyimages Imagebank)
 

 

חיוב המדור מכספי הבית שנמכר

רבים אינם יודעים זאת, אך האב לא אחראי רק על מזונות לילדיו, אלא גם מימון קורת הגג שלראשם. פעמים רבות במסגרת של חלוקת רכוש בין בני זוג מתגרשים, קובע בית המשפט כי לא ניתן להתחלק ברכוש מבלי למכור אותו.

 

כך, כאשר בית המשפט קובע כי יש לחלק את הכספים ממכירת הבית המשותף, יכולה האישה - אם היא אמא לילדים קטינים, להוציא עיקול על הבית עוד לפני המכירה, וזאת על מנת להבטיח את דמי המדור שלה.

 

ההיגיון בצעד הזה פשוט. כאשר הבית יימכר - יחויב הבעל בדמי מדור לילדיו. לא כל האבות עומדים בחובות שמטיל עליהם החוק, ועשרות אלפים מהם מתחמקים מתשלום מלוא סכום המזונות והמדור שנקבעו להם.

 

על מנת להבטיח שהאב לא יתחמק מתשלום דמי המדור, רשאית האישה להוציא צו עיקול על הבית, וזאת במטרה להבטיח את התשלומים העתידיים למדור. למעשה, הפעלת עיקול שכזה על הבית עלולה לסבך מאד את מכירתו, ולעיתים קרובות לא ניתן יהיה למוכרו כלל.

 

על מנת להפעיל את חלוקת הרכוש, יצטרך, אם כן, הבעל, להתפשר עם האישה על עתיד הבית, ולעיתים קרובות יותיר אותו כולו בידי האישה, בתמורה לפשרה בשאר העניינים שבמחלוקת.

 

חשד לבגידה (מעשה כיעור)

פעמים רבות קיימות סיבות מכוערות לסיום הקשר, וביניהן רווחת הבגידה. בית הדין הרבני, להבדיל ממקבילו האזרחי, מתעמק בשאלה באשמת מי עלו היחסים על שרטון, ומי למעשה חיבל בזוגיות.

 

לבגידה נותנים הדיינים משקל רב, ולא רק לבגידת האישה, כפי שרבים נוטים לחשוב. כך למשל, כאשר האישה ראיות לכך שבעלה בגד בה – יראה זאת בית הדין בחומרה רבה, ועלול לפסוק על חלוקת רכוש לא שווה.

 

אמנם החלטות שכאלה נדחו בעבר על ידי בג"ץ, שקבע שלא ניתן בשום אופן לחלק רכוש בצורה לא שוויונית, אך דייני בית הדין הרבני למדו להתחכם להלכה הזו, והמשיכו לפגוע בצד הבוגדני בסעיפים שונים, כמו למשל "חיוב בכתובה".

 

כאשר הבעל מחויב בכתובתו, פעמים רבות הממון הרשום בכתובה עולה עשרות מונים על הנכסים והממון אותם צבר בחייו, ועל כן יעדיף הבעל שנתפס בבגידה לוותר על הדירה, תמורת אי חיוב בכתובה.

 

מהרומנטיקה נותרו רק חישובים ומזומנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מהרומנטיקה נותרו רק חישובים ומזומנים(צילום: shutterstock)
 

 

הקלה בתשלום מזונות

עשרות אלפי ישראלים מתגרשים מדי שנה, ולרובם נפסקים מזונות המכבידים עליהם מאד מבחינה כלכלית. לא פלא שאלפי גברים ישראלים גרושים מאחרים בתשלום מזונותיהם, ואף משתמטים מהם לחלוטין.

 

 

מאידך, פעמים רבות קיימת לבעלות על הבית חשיבות רבה בעיני האישה, החוששת מהתדרדרות כלכלית ומפגיעה בילדים, כתוצאה מאובדן קורת הגג אפשרית. אם לזוג ילדים קטנים, סכום המזונות שאמור לשלם הבעל לאורך השנים הוא גבוה ביותר. רבות מהנשים מוכנות לוותר על חלק מהמזונות, ולהסתפק במזונות מופחתים, ולקבל תחתיהם חזקה על הבית.

 

איך עושים זאת? עורכים חישוב של כלל המזונות בהם חייב הבעל, אך האישה בחרה לוותר על קבלתם, ומפחיתים ערך זה מערך חלקו של הבעל בדירה. כך למעשה מקוזזים חלק מדמי המזונות בהם חייב הבעל מחלקו בבעלות על הדירה. הבעל ישמח לשלם פחות מזונות בכל חודש, והאישה תזכה במלוא הזכויות על הדירה.

 

לסיכום, לא תמיד זכאי אחד מבני הזוג למחצית מהדירה, ופעמים רבות מעדיפים הדיינים והשופטים לפסוק על חלוקה לא שווה – המנוגדת לחוק יחסי ממון. הניסיון מלמד שההתעקשות משתלמת, וניתן להגיע גם לחלוקה לא שוויונית של הרכוש, כאשר הנסיבות מצדיקות את הדבר.

 

  • הכותב הינו עו"ד המתמחה בדיני משפחה וגירושין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד אבי גפן
צילום: ברוך בן יצחק
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים