שתף קטע נבחר

דווקא כעת: טורקיה צריכה השקעות באנרגיה ירוקה

מחפשים הזדמנויות? הפקת חשמל מאנרגיית רוח משגשגת בפולין וברומניה, האנרגיה הסולארית מזנקת באוקראינה וגם טורקיה הופכת לשחקנית דומיננטית בשוק. דווקא בשווקים המבוססים של אירופה אין סיכוי גדול לצמיחה בתחום

תחום תשתיות האנרגיה הירוקה החל לרשום התפתחות משמעותית במרכז ומזרח אירופה, לאחר לאחר עשרות שנים של השקעה לא מספיקה בענף ולמרות חששות מכניסה מחודשת למיתון. בפולין, אוקראינה, רומניה וכן בטורקיה, אפשר למצוא פיתוח מתקדם של אנרגיית רוח, פאנלים סולאריים וייצור חשמל מגז ופחם, בעלי פוטנציאל לתשואות טובות על פי המומחים.

 

 

במרכז אירופה בולטת הדומיננטיות של פולין, שנמצאת כיום בעמדה טובה מבחינת תשתית אנרגיה והזדמנויות למסחר בין-גבולי. לדברי מאיק ניובאר, מנכ"ל חברת הייעוץ EPG המתמחה בנושא אנרגיה, חופי הים הבלטי מעניקים לפולין יכולת פוטנציאלית גבוהה לייצר אנרגיית רוח בשפע. עוד התברר במחקר שנעשה לאחרונה, כי המדינה מחזיקה בעתודות גז צפחה הגדולות באירופה, נתון שהוביל חברות אמריקניות גדולות להביע עניין במדינה.

 

פולין התחייבה מול האיחוד האירופי להפחית את פליטות גזי החממה שלה, אך נכון להיום, היא עדיין מייצרת 90% מהחשמל שלה באמצעות פחם. הכלכלה הגדולה במרכז אירופה נסמכת עדיין על רשת חשמל מתקופת המלחמה הקרה והמומחים סבורים שהיא לא תוכל להתמודד עם יכולות ייצור חשמל גדולות נוספות.

 

"השוק הפולני נמצא בתהליך של בניית נכסים חדשים, והרבה מההון יושקע בשנים הקרובות", אמר פטר נובאק מחברת ניהול ההון Generali.

 

משקיעים אחרים מחפשים הזדמנויות באוקראינה שבמזרח אירופה, בחלקם בעקבות תוכנית ממשלתית לתמיכה בפיתוח מקורות אנרגיה מתחדשת ותחנות הידרו-אלקטריות קטנות. אוקראינה מתכננת לייצר 30% מהחשמל שלה מאנרגיה מתחדשת עד שנת 2015, שיעור גדול פי 3 לעומת הנתון של 2010.

 

התפתחויות בטורקיה

מדרום לשם, ברומניה, נשמעות הצהרות על תוכניות שאפתניות לאנרגיית רוח. המתקנים המפיקים חשמל מרוח כבר קפצו מרמת ייצור של 14 מגוואט בסוף 2009 לרמה של 462 מגוואט בסוף 2010, כשהתכנון הוא להגיע ל-4,000 מגוואט עד שנת 2020.

 

בפרוייקטים להפקת חשמל מאנרגיית רוח במדינה, מעורבות חברות בינלאומיות מספרד, איטליה, צ'כיה ופורטוגל, בעזרת תמיכה משמעותית מהממשלה ושוק גדול. חברת Hidroelectrica, המייצרת כשליש מהחשמל במדינה, מחפשת אחר משקיעים לפרויקט הדגל שלה: תחנת כוח הידרו-אלקטרית בסדר גודל של 1,000 מגוואט ושווי של 1 מיליארד דולר, שצפויה להתחיל לפעול ב-2019.

 

גם מדרום מזרח לשם, בטורקיה, חלה התפתחות בתחום. המדינה בעלת הכלכלה הצומחת, עוברת תהליך של ליברליזציה בשוק האנרגיה ונחשבת לשוק מעבר חשוב של העברת גז ממרכז אסיה לאירופה. "בטווח הזמן הבינוני, אני רואה בטורקיה עמיתה בשווקי המסחר באנרגיה באירופה", אמר ניובאר. המדינה תזדקק להשקעה זרה על מנת להניע את הצמיחה המתוכננת, באמצעות פרויקטים גדולים של תחנות כוח הידרו-אלקטריות בנוסף למספר תחנות כוח קונבנציונליות גדולות.

 

לעומת זאת, דווקא בשווקים המבוססים של אירופה כמו גרמניה, בריטניה וצרפת, אין סיכויים רבים לצמיחה בתחום. חברות התשתיות במדינות האלו נדחקות בין הצרכנים הזועמים על התעריפים הגבוהים, לבין לחץ מכיוון הממשלות להוצאה של מיליארדי דולרים על ייצור חשמל עם פליטה נמוכה של גזי חממה.

 

מצב זה בולט במיוחד בתפנית החדה שביצעה גרמניה בנושא האנרגיה הגרעינית, "בעוד שטורקיה מציעה תמהיל טוב של נכסים קונבנציונליים ושל אנרגיה מתחדשת", אמר מאיק ניובאר, מנכ"ל חברת הייעוץ EPG המתמחה בנושא אנרגיה.


פורסם לראשונה 05/09/2011 23:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פולין מגלה את הרוח. טורבינת רוח
צילום: רויטרס
מומלצים