שתף קטע נבחר

ממשלת טורקיה: החרם לא יחול על עסקים פרטיים

הבהרה של ממשלת טורקיה לכלי תקשורת בעולם: הודעת ראש הממשלה הטורקי על הפסקת הקשרים המסחריים עם ישראל תחול רק על היחסים המסחריים ששל צבא וממשלת טורקיה עם ישראל. היקף העסקאות: כמה עשרות מיליוני דולרים בשנה - חלק קטנטן מהייצוא הישראלי לטורקיה

הצהרתו של ראש ממשלת טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן, על הפסקת הקשרים המסחריים עם ישראל, תשפיע על הכלכלה הישראלית באופן פחות דרמטי ממה שנדמה, כיוון שהיא לא תכלול את המגזר הפרטי - כך עולה מהבהרה של ממשלת טורקיה לכלי תקשורת ברחבי העולם.

 

קרע עם טורקיה - כותרות אחרונות

 

לפי ההבהרה, הפסקת העסקים, אם בכלל תתבצע, תחול אך ורק על היחסים המסחריים שצבא טורקיה וממשלת טורקיה מקיימים עם ישראל, הכוללים בעיקר יצוא של התעשייה הביטחונית הישראלית לכוחות הביטחון הטורקיים. היקף העסקאות הללו מוערך בכמה עשרות מיליוני דולרים בשנה - חלק קטנטן מהייצוא הישראלי לטורקיה, שהסתכם בכ-1.3 מיליארד דולר בשנת 2010.

 

ההבהרה תואמת דברים שאמר גורם עסקי טורקי בכיר לעמיתו הישראלי בעקבות הודעת ארדואן. לדברי הגורם הטורקי: "ההצהרה של ארדואן בטורקית התייחסה בפירוש ליחסים מסחריים בין הצבאות. ארדואן לא הזכיר את העסקים בין המדינות בכללותם, וכל הנושא הזה הגיע מתרגומים לקויים ומוגזמים של דבריו לאנגלית ולצרפתית". 

 

לדבריו, "ארדואן לא יכול להפסיק את כלל היחסים המסחריים בין המדינות, גם אם הוא רוצה. עם כל הכבוד, טורקיה היא דמוקרטיה ואדון ארדואן אינו יכול לקום בבוקר ולומר לאנשי עסקים איפה הם צריכים לעבוד. זאת, אלא אם כן הפרלמנט הטורקי יכריז על ישראל כמדינת אויב שאסור לעשות עמה עסקים - ואין שום הצעה כזאת על השולחן".

 

שותפת הסחר הרביעית בגודלה של ישראל

טורקיה היא שותפת הסחר הרביעית בגודלה של ישראל, אחרי ארצות הברית, הרשות הפלסטינית והולנד. לפי נתוני משרד התמ"ת והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ישראל ייבאה מטורקיה ב-2010 סחורות בשווי של כמעט 4 מיליארד דולר. רוב הסחורות שיובאו יוצרו בטורקיה וחלקן נקנו מחברות טורקיות, על אף שיוצרו במדינות אחרות. היקף הייצוא לטורקיה ב-2010, הסתכם ב-1.3 מיליארד דולר כשמוצרי הייצוא העיקריים היו כימיקלים ופלסטיק.

 

ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן(צילום: AFP)
 

גם היקף הייצוא לטורקיה וגם היקף הייבוא מהמדינה זינקו אשתקד ב-30% לעומת שנת 2009, למרות אירועי המשט. מנתונים גולמיים על הרבעון הראשון של 2011 עולה כי חברות ישראליות ייצאו לטורקיה סחורות בשווי של 498 מיליון דולר. הנספח המסחרי של ישראל בטורקיה, יוסף אברהם, אמר אתמול ל-ynet כי הוא מעריך שהיקף העסקים עם טורקיה בשנת 2010 יגדל עוד יותר.

 

מנתוני התאחדות התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר עולה כי ישראל מייצאת לטורקיה מוצרי תעשייה כימית, תזקיקי נפט, מכונות, ציוד חשמלי, ציוד לתעשיית הנייר והקרטון, מכשירים וכלים אופטיים, אבנים מלוטשות, ציוד הובלה, יהלומים וכמובן - מוצרים ביטחוניים, כולל טנקים, אביזרי תעופה ומטוסים ללא טייס. הייבוא מטורקיה כולל את מרבית מכשירי החשמל שנמכרים בארץ, בגדים, צעצועים, כלי בית, כלי בישול, בגדים, נייר, קרטון, חיתולים, מזון וחומרי גלם לתעשייה, כולל מתכת וחומרים כימיים.

 

שיתוף הפעולה הכלכלי בין המדינות כולל גם עסקים משותפים רבים: מפעלים ישראלים מייצרים בטורקיה, וביניהם שטיחי כרמל, חוגלה ונייר חדרה, וחברות בנייה טורקיות מבצעות פרוייקטים בארץ ומעסיקות אלפי עובדים טורקיים. היחסים מגובים בהסכם סחר חופשי ובהסכמים רבים של שיתוף פעולה כלכלי.

 

ישראלים יוכלו לתבוע את ממשלת טורקיה

עורך הדין אביגדור דורות ממשרד שדות ושות', מומחה לסחר בינלאומי, אמר שהצהרתו של ארדואן מהווה הפרה, לכאורה, של החוק הבינלאומי. "טורקיה חתומה על אמנת סחר חופשי עם ישראל ושתי המדינות חברות בארגון הסחר הבינלאומי. הארגון אוסר על המדינות החברות בו להחרים אלה את אלה, וישראל, או חברות ישראליות שנפגעות מחרם כזה, יכולים לפנות לגופי השיפוט של הארגון ולתבוע מדינה שעברה על האיסור והחרימה מדינה אחרת".

 

ממשלת טורקיה הבהירה שהחרם חל רק על רכש בין הממשלות והצבאות. גם על זה אפשר לתבוע?

 

"כן. ראשית, אם גוף ביטחוני טורקי - המשטרה, למשל - מבטל או מפסיק באמצע הסכם רכש קיים בגלל הוראה כזאת, אפשר להגיש נגדו תביעה אזרחית. קרו כבר לא מעט מקרים כאלה בעבר מסיבות שונות ומשונות, והוגשו בגינם תביעות אזרחיות, שהסתיימו, לרוב, בפשרה שכללה פיצוי על הנזק.

 

"לכאורה, אי אפשר לחייב מדינה לבצע עסקאות רכש חדשות, אבל אם ישראל תוכיח שטורקיה הפסיקה לחלוטין ובפתאומיות להזמין סחורה ישראלית עקב הוראה פוליטית, ישראל, או חברות ישראליות, יכולים לפנות לגופים בינלאומיים ולטעון שמדובר בהפרה של אמנת הסחר העולמית".

 

התאחדות התעשיינים מודיעה: עסקים כרגיל

בעקבות הודעתו של ארדואן, הוציאה התאחדות התעשיינים חוזר לאנשי העסקים החברים בה, ובה נכתב: "בהמשך לפרסומים היום על ביטול לכאורה של הסכמי הסחר בין ישראל וטורקיה, ברצוננו להביא לידיעתכם כי בבדיקות שערכנו מול משרד תעשייה והמסחר ומשרד החוץ, אין כל שינוי במעמד ההסכמים המסחריים הבילטראליים בין שתי המדינות.

 

הסכם הסחר החופשי הנמצא בתוקף מאז 1997, שריר וקיים ועל מנת לבטלו תידרש טורקיה להודיע על כך לישראל בהודעה מוקדמת אשר תיכנס לתוקף תוך שישה חודשים מיום קבלת ההודעה הרשמית בישראל, והודעה כזו טרם התקבלה. כמו כן, על טורקיה לדווח על ביטול ההסכמים לארגון הסחר העולמי (WTO), פעולה שלא בוצעה אף היא.

 

ממגעים שקיימנו מול מקבילנו המייצגים את המגזר העסקי הטורקי, קיבלנו אשרור כי אכן אין לפרסומים בתקשורת הישראלית סימוכין בתקשורת הטורקית, וכן הם לא קיבלו שום הוראה חדשה מהממשל באנקרה, ולפיכך אין להצהרות האחרונות שצוטטו בהרחבה בתקשורת השלכה על היחסים בין המגזר העסקי הטורקי למגזר העסקי בישראל.

 

אנו עוקבים אחר כל ההתפתחויות וממליצים ליצואנים וליבואנים להמשיך לקיים את הקשר עם שותפיהם בטורקיה. אנו מקווים שהמשבר הפוליטי לא יגלוש ליחסי המסחר המרשימים בין המדינות ונמשיך להפריד בין חילוקי דעות מדיניים לבין המשך הקשר הכלכלי בין שני הצדדים".

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרכש מישראל ייפסק? צבא טורקיה
צילום: רויטרס
מומלצים