שתף קטע נבחר

הכנסת בוחנת: חוסר שקיפות בקרנות הפנסיה הוותיקות

הוועדה לביקורת המדינה בכנסת הקציבה למנהלי קרנות הפנסיה הוותיקות 30 יום למתן הסברים לטענות על חוסר שקיפות, בטרם יוחלט אם הנושא יועבר לבדיקת מבקר המדינה. יו"ר הוועדה: "הפיקוח לא ברור, מי ממנה את הוועדות המפקחות ולמי הם חייבים הסברים"

האם מבקר המדינה יחקור את התנהלות קרנות הפנסיה הוותיקות? קבוצה גדולה של עמיתים בקרנות הפנסיה הוותיקות הופיעה היום (ד') בוועדה לביקורת המדינה בדרישה להתערבות מבקר המדינה בהכנת דו"ח מיוחד על שהם מגדירים כ"פגיעה בזכויותיהם כתוצאה מהעדר שקיפות ומסד נתונים בדוק ומעודכן".

 

לאסור השקעות כספי עמיתים בטורקיה

האוצר להסתדרות: השיבו למדינה 1.1 מיליארד שקל

 

העמיתים הקימו את "עמותת נפגעי הקרנות" בראשות עו"ד גיל נדל ומייצגת את עמיתי הקרנות הוותיקות - 6 קרנות הסתדרותיות לשעבר ו-2 מפעליות. לדברי נדל, "הניהול המיוחד שהוקם לפי חוק הוא יצור כלאיים שסובל מתת-פיקוח ולא מתמודד עם בעיותיו הקשות. העמיתים לא יודעים בדיוק מה קורה בחשבונות שלהם. כשהתחלנו לבדוק התברר כי הערפל הזה הוא רק קצה הקרחון. לעמיתים חסר מידע כדי שיוכלו לתכנן את עתידם הפנסיוני".

 

נדל ציין כי בדיווחי הקרנות לעמיתים "הנתונים חלקיים או משוערים ונאמר בהם במפורש שלא ניתן להסתמך עליהם". עוד ציין כי החוק חייב את המנהל המיוחד להקים מסד נתונים אבל השלמתו מתעכבת למרות שחלפו 8 שנים מההלאמה. לדבריו "נוצרו קשיים בהעברה למחשב של נתונים ידניים מתיקי הנייר של הקרנות מהתקופה שקדמה לעידן המקוון. אנשי האוצר מפקחים על אנשי האוצר. חוק חופש המידע לא חל עליהם וכשביקשנו לעיין בפרוטוקולים אמרו לנו שהם חסויים".

 

צריך לבדוק אם יש כפיפות למבקר המדינה

עמיתים – קרנות הפנסיה הוותיקות מנהלת כ-100 מיליארד שקל כספי פנסיה והיא למעשה הגוף המוסדי הגדול ביותר בענף הפנסיוני המטפל בכ-160 אלף מבוטחים ומשלם פנסיה לכ-250 אלף גמלאים.

 

נציגת מנהלת הקרנות איריס גינזבורג, סמנכ"לית תכנון תקציב ורגולציה, אמרה כי מדיניותה מבוססת על "שמירת זכויות העמיתים ברמה גבוהה של שירות, יעילות ושקיפות". לדבריה נאמנות המנהל המיוחד היא לעמיתים בלבד. "אנחנו לא חברה מנהלת שמושכת דמי ניהול. ב-6 השנים האחרונות הורדנו את הוצאות הניהול ב-40% וחסכנו 420 מיליון שקל שהם חיסכון אקטוארי של מיליארד שקל".

 

נציג משרד מבקר המדינה אמר בהתייחס לדרישה ממבקר המדינה לחקור את הסוגיה, כי מספר היבטים של בקשת ההתערבות כבר נבדקו בעבר בביקורת על הסדרי הפיקוח של אגף שוק ההון באוצר. עם זאת המבקר מוכן לבדוק אם ניתן לערוך ביקורת מיוחדת של טענות האחרות ואם בכלל המנהלת (עמיתים) כפופה לביקורת שלו כמו האוצר.

 

יו"ר הוועדה ח"כ רוני בר-און (קדימה), שמכיר את התמונה מתקופתו כשר האוצר בכנסת הקודמת, אמר בדיון "אולי הוראות הפיקוח לא ניתנו עם מספיק תשומת לב, אך חייב להיות ברור איך מתנהל הפיקוח, מי ממנה את הוועדות, למי הוא מחויב, וכיצד ניתן להגביר את שקיפות פעולתו".

 

הוא ביקש מנציגי האוצר והמנהלת "לעשות שיעורי בית" ולהציג לוועדה תמונה יותר מדויקת שתבהיר את הרכב הגופים החיצוניים המפקחים, איזה סוג של נציגי ציבור הם כוללים ומי ממנה את רואי החשבון שהם המבקרים החיצוניים. בר-און קצב לצדדים 30 יום להשלמת ההליכים, ולפי התוצאות הוועדה תחליט אם יש מקום לטיפול נוסף של מבקר המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לקראת הפנסיה: יש שקיפות בקופה?
מומלצים