שתף קטע נבחר

יהיה רע? מנהלי החברות מצפים לחודשים חלשים

החדשות מהעולם והמחאה החברתית בישראל משפיעים על הציפיות במשק: יותר מנהלים צופים הרעה במצב, לעומת אלה החוזים שיפור. פסימיות נרשמת בענף המלונאות לאחר קיץ דליל מתיירים. ההתעוררות הצרכנית משפיעה גם על ענף הקמעונאות, בו ניכרת ירידה חדה בציפיות לעליות מחירים

רוב מנהלי החברות במשק מצפים לירידה בהיקף העסקים שלהם בתקופה הקרובה - כך עולה מסקר שפרסמה היום (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מדובר בסקר חודשי הבודק הערכות של מנהלי חברות בישראל בנוגע למצב העסק שלהם בשלושת החודשים האחרונים ואת הציפיות שלהם לשלושת החודשים הבאים.

 

 

מהסקר עולה, כי מספר מנהלים הישראלים שדיווחו כי הם צופים הרעה במצב העסק שלהם היה גדול ב-7% ממספר המנהלים שציפו לשיפור. לצד ההתפתחויות בכלכלה העולמית, ניכרים גם עקבותיו של קיץ המחאה הישראלי בתשובות שהשיבו מנהלי החברות לסוקרי הלמ"ס.

 

רשתות השיווק - ציפיה להאטה במכירות 

בענף הקמעונאות, שכולל את בעלי החנויות ורשתות השיווק, נרשם אחוז גבוה (12%) של מנהלים שמצפים להאטה במכירות. בעיקר נרשמה בענף זה ירידה חדה בציפיות לעליות מחירים והתמתנות בציפיות לעלייה במכירות, ככל הנראה בשל המחאה החברתית.

 

ההתמתנות בציפיות לעליית מחירים החלה כבר ביולי. באוגוסט התגברה המגמה, כשגם הצפיות לעלייה בהיקף המכירות ירדו.

 

בחודש יוני, מספר המנהלים בענף שצפה עלייה במחירי המוצרים היה גבוה בכ-25% ממספר המנהלים שציפה לירידת מחירים. בחודש יולי ירד הנתון הזה לכ-14% ובאוגוסט מספר המנהלים שציפו לעליית מחירים היה גבוה רק בכ-12% ממספר המנהלים שחזו ירידה.

 

בציפייה לעלייה בהיקף המכירות חלה ירידה משמעותית בחודש אוגוסט. אם בחודש יולי מספר המנהלים האופטימיים היה גבוה בכ-37% ממספר המנהלים הפסימיים, באוגוסט צנח הנתון ל-18.8% בלבד.

 

בתעשייה - ציפייה לירידה בהזמנות ובייצור

בענף התעשייה ניכרת בארבעת החודשים האחרונים, מגמה קבועה של ציפייה לירידה בקצב ההזמנות מחו"ל ובעקבותיה גם בהיקף הייצור ובמספר המועסקים. מספר המנהלים שדיווחו על ירידה בהיקף ההזמנות מחו"ל היה גבוה בכ-9% ממספר המנהלים שדיווחו על עלייה. נתון זה משתלב היטב עם דיווחי הלמ"ס אודות ירידה של 14.3% בהיקף הייצוא בחודשים יוני-אוגוסט.

 

בכל הנוגע לציפיות לשלושת החודשים הבאים, ניכר שיפור קל בציפייה להזמנות מחו"ל, כשמספר המנהלים שמצפים לעלייה גדול באחוז בודד ממספר המנהלים שמצפים לירידה אך רוב המנהלים עדיין צופים ירידה במספר המועסקים. 

 

ענף הבנייה - יותר מנהלים צופים הוזלת דירות

לא רק ברשתות השיווק ובחנויות מיתנו את הציפיות שלהם לעלייה במחירים, בעקבות קיץ המחאה. גם בענף הבנייה ירד בשיעור ניכר מספר המנהלים שצופה התייקרויות. ביוני עוד היה מספר המנהלים שצפו התייקרויות גבוה בכ-10% ממספר המנהלים שדיברו על ירידה במחירי הדירות. ביולי ירד הנתון לשיעור של 7.2% ובאוגוסט נרשמה ירידה נוספת לרמה אפסית של 0.3%. למעשה, ניתן לומר שכיום יש מספר שווה של מנהלים בענף הבינוי שצופים הוזלה של הדירות.

 

עם זאת, המנהלים בענף הבנייה מצפים לעלייה בהיקף הפעילות בשלושת החודשים הקרובים, בעקבות תכניות הממשלה לנקיטת צעדים לעידוד הבנייה, כאמצעי למלחמה במשבר הדיור בארץ. מספר המנהלים שדיווחו על ציפייה לעלייה בהיקף הפעילות שלהם עלה בכ-15% על מספר המנהלים שדיברו על ירידה בהיקף הפעילות.

 

בבתי המלון: מצפים לירידה בהיקף הלינות

ענף המלונאות בלט במיוחד בהערכות הפסימיות: מספר המנהלים בענף שצפו הרעה גדול ב-33.1% ממספר המנהלים שצפו שיפור. במקביל, מספר המנהלים שדיווחו על קיץ דליל בתיירים היה גבוה ב-35% ממספר המנהלים שדיווחו על עלייה בלינות תיירים במלונותיהם.

 

נתונים אלה עולים בקנה אחד עם דיווחי הלמ"ס על ירידה של 3% בכניסות התיירים לארץ ביולי-אוגוסט 2011 (לעומת הקיץ שעבר) ועל כך שבחודש יולי 2011 רק שליש מהלינות בבתי מלון בישראל היו של תיירים. 

 

הציפיות לשלושת החודשים הקרובים בענף קודרות למדי, בהתאם לעונתיות של הענף. מספר המנהלים שצפו ירידה בהיקף לינות תיירים היה גבוה ב-44% ממספר המנהלים שדיברו על עלייה. מספר המנהלים שצפו ירידה בתעריפים היה גבוה ב-25% ומספר המנהלים שדיברו על ירידה במספר המועסקים היה גבוה ב-11%.

 

סקר הערכת מגמות בעסקים הוא סקר חדש יחסית, שעורכת הלמ"ס מאז דצמבר 2010 כחלק מהדרישות לחברות ישראל בארגון המדינות המתועשות, ה-OECD. הסקר מבוסס על שאלון זהה לשאלון הנהוג בכל מדינות ה-OECD והנתונים מייצגים מדד משוקלל של היחס בין מספר המנהלים שצפו שיפור במצב העסק למספר המנהלים שצפו הרעה. המדד נקוב באחוזים, מ-1 עד 100. נתון חיובי של 100% אומר שכל המנהלים שנסקרו העידו על ציפייה לשיפור, ונתון של 100%- מעיד על כך שכל המנהלים צפו הרעה במצב העסק. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחוז גבוה של מנהלים מצפים להאטה במסחר
צילום: shutterstock
ציפיות קודרות במלונאות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים