שתף קטע נבחר

בית מרחץ מוסלמי קדום התגלה ביבנה-ים

שרידי מבצר ובית מרחץ מהתקופה אסלאמית הקדומה התגלו בחפירות ארכיאולוגיות שערכו חוקרים מאוניברסיט תל-אביב לראשונה בשונית של עיר הנמל הקדומה יבנה-ים

שרידי מבצר ובית מרחץ מהתקופה האסלאמית הקדומה (המאות ה-9-12 לספירה) התגלו בחפירות ארכיאולוגיות בשונית של יבנה-ים, עיר נמל עתיקה הממוקמת בין יפו לאשדוד, בקרבה לשפך נחל שורק.

 

יבנה-ים: מבט-על של שטחי החפירה שעל משטח השונית. מימין נראים מגדל וחומות המשולבות אתו, ואילו משמאל, שרידי בית המרחץ עם עמודי חדר החמים (צילום: סקייויו) (צילום: סקייויו)
יבנה-ים: מבט-על של שטחי החפירה שעל משטח השונית. מימין נראים מגדל וחומות המשולבות אתו, ואילו משמאל, שרידי בית המרחץ עם עמודי חדר החמים(צילום: סקייויו)
 

פרופ' משה פישר מהחוג והמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת תל אביב, העומד בראש הפרויקט הארכיאולוגי יבנה-ים, חופר באתר כבר 20 שנה, אולם רק לאחרונה החליט הצוות שבראשותו לחפור בשונית שבולטת אל תוך הים ומהווה את הגבול הדרומי של יבנה-ים. שונית זו מכונה במסורת הערבית "מינת רובין" (הנמל של ראובן) על שם ראובן הקדוש למוסלמי האיזור.

 

יבנה-ים 2011: מבט-על של השונית (צילום: סקייויו) (צילום: סקייויו)
יבנה-ים 2011: מבט-על של השונית(צילום: סקייויו)
 

"לראשונה יצאנו לחפירה בשונית והצלחנו לחשוף שם קטעים יפים מאוד של המבצר הימי: חומות ומגדלים מהתקופה המוסלמית הקדומה. הביצור שנחשף הקיף ככל הנראה את המשטח העליון של הבליטה הימית, והיה בנוי מאבני גזית ואבני גוויל מלוכדות בטיח ובגבס, מעורב בכמויות גדולות של צדפים וחול – טכניקה מקובלת בבנייה אסלאמית".

 

"ההפתעה הגדולה הייתה גילוי של בית מרחץ שעשוי לפי המתכונת הרומית, משום שבתקופה זו כבר לא בנו מרחצאות לפי סגנון זה", מספר פרופ' פישר.

 

"בתי המרחץ הרומיים בנויים עם רצפה כפולה שדרכה עוברים אדי מים חמים שמורתחים בצד המבנה. האדים עוברים תחת הרצפה העליונה ולאורך צינורות שהיו משולבים בקירות. כשאדם שכב על הרצפה או נשען על הקיר הוא נהנה מן החום. בתקופה המוסלמית הקדומה כבר לא השתמשו במתקנים כאלה ולכן זוהי הפתעה גדולה, מה גם שמדובר במצודה ימית ולא בוילה מפוארת, ולכן אין מצפים למצוא שם בית מרחץ כזה".

 

לדברי פרופ' פישר, הממצאים שנחשפו כעת ביבנה-ים מהווים צעד חשוב בפיתוח אתר החפירות במסגרת הגן הלאומי 'חוף פלמחים': "אנו נהנים משיתוף הפעולה עם רשות הטבע והגנים שהחל מהשנה תהפוך את האתר הארכיאולוגי לחלק מהגן הלאומי במקום, אולם רצוי לשקול להוסיף לשם 'חוף פלמחים' גם את שם האתר הארכיאולוגי המרכזי באזור: יבנה-ים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חדר החמים של בית המרחץ
צילום: פשאה שרגו
מומלצים