שתף קטע נבחר

טרכטנברג אכזב: "הממשלה איבדה את הצפון"

במאהל בבאר שבע ציפו לבשורות מהצוות לפתרון משבר הדיור, וגילו כי בהמלצות שפורסמו אין עבורם פתרונות. "זעם חדש יתפרץ נגד הממשלה", הזהירו. גם בקריית שמונה כועסים: "הצפון נשאר בצד". עוד מסקנות בדרך?

ואיפה ההבטחות לשוויון עבור תושבי הפריפריה? פרסום חלק ממסקנות טרכטנברג אמש (ד') עורר ביקורת מצד ראשי המאבק - אך יותר מכל, בולטת האכזבה במאהלי פריפריה. הפעילים, שחשים כי נשכחו על-ידי חברי הצוות שהוקם כדי לספק מענה למצוקתם, מבטיחים עתה כי "אם אנחנו בפריפריה לא נהיה מרוצים, נחריף את המאבק. צעקת חסרי הבית ועיירות הפיתוח תחודש, ואין לדעת לאן נגיע".

 

מחאת האוהלים - הכותרות האחרונות ב-ynet:

 

"אנחנו לא רואים בטרכטנברג פתרונות אמיתיים לדיור, הבראה של החברה והמשק. אין מהפכה במערכת הבריאות, או בשורה בתחום החינוך וההשכלה", הלין אחד הפעילים בבאר שבע. לדבריו, אם לא יימצא בקרוב פתרון שיניח את דעתם של אנשי הפריפריה, "אני חושש מהזעם החדש שיתפרץ נגד הממשלה ומוסדות המדינה, אותו אף אחד לא יוכל לעצור".

 

הפגנת ענק בבאר שבע. ההמונים שוב ייצאו לרחובות (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
הפגנת ענק בבאר שבע. ההמונים שוב ייצאו לרחובות(צילום: הרצל יוסף)

 

בבאר שבע לא מתחרטים על שתקפו את חברי הוועדה כשביקרו במאהל לפני שבועות ספורים. "כמו שאז זרקתי נעליים על חלק מאנשי הוועדה כשהגיעו לבאר שבע, אם היום הם היו מגיעים הם היו חוטפים עשרות זוגות נעליים, ציין הפעיל יהודה אלוש. "הוועדה הזו היא בעצמה נכה וזקוקה לטיפול".

 

האוצר והביטחון רבים, הפעילים יפסידו

"זה חלק מהספינים של הממשלה", האשים גם דורון אמנו, מפעילי המחאה בעיר. לטענתו, הכוונה לקצץ מתקציב הביטחון לצורך מימון יישום המסקנות, תביא בסופו של דבר לכשלון היוזמה. "ברגע שהדברים באים על חשבון גוף אחר, זה יעורר מריבות", הוסיף. "זה פשוט פוגע באינטליגנציה שלנו, זה חארטה. כל הוויכוח הזה יהיה על חשבוננו, ובסוף לא נראה שקל. מי שרוצה לעשות, עושה ולא מורח ומחפש ועדות".

 

חברי ועדת טרכטנברג עם פעילים בב"ש. אין התייחסות מיוחדת (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
חברי ועדת טרכטנברג עם פעילים בב"ש. אין התייחסות מיוחדת(צילום: הרצל יוסף)

 

"זה לא מה שרצינו", הבהיר פעיל אחר, כפיר בן זינו. "זה לא רק הדיור, יש הרבה דברים שחסרים". לדבריו, בשלב זה הפעילים עוד ממתינים לדו"ח הסופי, אך "אם אנחנו בפריפריה לא נהיה מרוצים, נחריף את המאבק. הפריפריה היא חלק מהעניין, אם לא תהיה התייחסות אלינו - נמשיך בשלנו. המסקנות הסופיות הן שיקבעו את אופי המאבק בהמשך".

 

עוד בערוץ החדשות:

 

כבר עתה פועלים בבאר שבע לביסוס תשתית למאבק ארוך טווח, לרבות פעילויות להעלאת המודעות ומציאת פתרונות למחוסרי הדיור שמתגוררים במאהל. לדברי אדר שטרן, ממובילות המאבק, פרסום המסקנות לא צפוי להשפיע על מאמצים אלו. "אנחנו לא אופטימיים לגבי מה שטרכטנברג פרסמו, היו שם כמה כיוונים טובים אבל לא מספיקים", ציינה. "יש ערפל כבד בכל נושא התקציב ואיך מפקחים על ההחלטות האלה, והמאבק יימשך עד שהדרישות יימשכו בצורה מספקת".

 

"המדינה מעדיפה להשקיע בת"א"

גם במאהל בקריית שמונה הביעו אכזבה מהמלצות ועדת טרכטנברג. לטענת אחד המארגנים, עידו דותן, במסקנות חסרה התייחסות מיוחדת לפריפריה בתחומי תחבורה, תעסוקה ותרבות - שלושה נושאים עיקריים בהם היא נבדלת מהמרכז.

 

"בהפגנה הגדולה בעפולה קראנו לממשלה לא לאבד את הצפון, ובסוף אנחנו מרגישים שאותנו משאירים בצד", ציין. "השכר הממוצע פה נמוך מאשר במרכז, אי אפשר להסתדר פה בלי רכב, ואין פה השקעה בתרבות. הרבה אנשים אומרים שזה פינוק אבל זה דבר בסיסי במיוחד לחבר'ה צעירים".

 

מפגינים בעפולה. "בסוף נשארנו בצד" (צילום: חגי אהרון ) (צילום: חגי אהרון )
מפגינים בעפולה. "בסוף נשארנו בצד"(צילום: חגי אהרון )


"ברור לנו שההשקעה בפריפריה היא לא חכמה כלכלית, ולמדינה כנראה יותר עדיף להשקיע בתל אביב", ציינו פעילים נוספים, "אבל ההשקעה צריכה להיות לאו דווקא ממניעים כלכליים, אלא היא צריכה להתחשב באנשים". עם זאת, במאהל בקריית שמונה מעדיפים הפעילים להסתכל קדימה: "העניין האמיתי הוא לא המלצות הוועדה, אלא מה הממשלה תחליט לעשות איתן".

 

הסטודנטים: הוועדה תיזכר כאפיזודה חולפת

המלצות ועדת טרכטנברג הותירו גם את הסטודנטים לא מרוצים. "מדובר בהמלצות מאוד דלות וצנועות, שאינן מספקות. אין בהן כל בשורה בתחום יוקר המחייה ומעבר להפחתת מסי הבלו על הדלק, אין בשורה אמיתית לא במע"מ ולא במסי המים", ציין יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איציק שמולי.

 

שמולי הביע תקווה כי הפרסום אתמול הוא רק חלקי וכי המלצות נוספות עוד צפויות לראות אור. "הייתה כאן הזדמנות לטפל באופן יסודי במעמד עובדי הקבלן, הבטחת שכר המינימום, אך חברי הוועדה בחרו שלא ללכת לכיוונים אלו", הוא המשיך. "במקום להתמודד עם הבעיות, הם מחפשים פתרונות עקיפים בדרכים לא יעילות".

 

לטענת שמולי, "הוועדה צריכה לעשות בחירה אסטרטגית - אם ללכת על פי הקווים המנחים של השיקולים הפוליטיים של שר האוצר וראש הממשלה, או להיצמד לאמת המקצועית והחברתית? אנו מקווים שהוועדה תבחר באפשרות השנייה, גם במחיר של עמידה מול הממשלה. אחרת, היא תיתפס בציבור כאפיזודה חולפת והמחאה תמשיך במלוא עוזה".

 

אילנה קוריאל, מאור בוכניק ותומר ולמר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטייניץ. יש סיבה לחייך?
צילום: דנה קופל
טרכטנברג. אכזבה
צילום: מוטי קמחי
צילום: אלי אלגרט
שמולי. "צריך להיצמד לאמת החברתית"
צילום: אלי אלגרט
המאהל בקריית שמונה. פחות מושך מרוטשילד
צילום: אביהו שפירא
מומלצים