שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

שעת': הצעת אובמה - הקש ששבר את גב הגמל

לקראת מדינה פלסטינית? בכיר פתח הגדיר את הצעת אובמה כ"קש ששבר את גב הגמל". בהצעת אובמה, כך אמר, לא היה איזכור להקפאת הבנייה בהתנחלויות. נביל שעת' טען כי למרות נאומו הנוקב של אבו מאזן, הנשיא הפלסטיני השאיר דלת פתוחה להצעות אחרות

עד אתמול סבר בכיר פתח, נביל שעת', שהרשות הפלסטינית לא צריכה לפנות למועצת הביטחון, ולהסתפק בפנייה לעצרת הכללית של האו"ם כדי לשדרג שם את מעמדה. "הקש ששבר את גב הגמל", כדבריו, היה טיוטת ההצעה שהגישו שליחיו של הנשיא האמריקני, ברק אובמה, לנציגי הקוורטט. "אבו מאזן החליט מיד לאחר מכן כי הפנייה תהיה למועצת הביטחון", סיפר לכתבים ברמאללה.

 

מדינה פלסטינית - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות :

 

התשובה לטיוטה של אובמה לא איחרה לבוא, ואמש הבהיר הנשיא הפלסטיני בנאומו במוקטעה ברמאללה שהוא נחוש לפנות למועצת הביטחון. בשיחה עם כתבים ברמאללה, סיפר שעת' כי בטיוטה לא היה כל איזכור לעצירת הבנייה בהתנחלויות או למו"מ על ההתנחלויות הקיימות. "כל מה שהיה כתוב הוא שיש לקחת בחשבון שינויים דמוגרפיים משנת 1967 כאשר מחליטים על גבולות הקבע. אבל אנחנו יודעים שנתניהו לא אוהב את רעיון חילופי השטחים. הוא רוצה את (סיפוח) גושי ההתנחלויות בחינם".

 

הוא הוסיף כי הטיוטה כללה את דרישות הביטחון של ישראל, את התנחלויות, הצעות לפתרון בעיית הפליטים - בלי להתייעץ עליהן עם הצד הפלסטיני - ועוד נקודות רבות שאותן ביקש לא לחשוף: "שום דבר לא נאמר או נעשה כדי להצדיק חשיבה מחדש של הפנייה שלנו לקהילה הבינלאומית".

 

פלסטינים צופים בנאום אבו מאזן, אתמול ברמאללה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פלסטינים צופים בנאום אבו מאזן, אתמול ברמאללה(צילום: AFP)
  

למרות השיחות עם האמריקנים והאירופים שלא הניבו את התוצאה הרצויה מבחינת הפלסטינים, ולמרות נאומו הנוקב של אבו מאזן, הדגיש שעת' שהנשיא הפלסטיני השאיר בסוף נאומו דלת פתוחה בכך שאמר כי הפלסטינים יהיו מוכנים לדון בכל הצעה שיקבלו.

 

לדבריו, הקיפאון המדיני הותיר בפני הפלסטינים רק שתי ברירות - מלחמה עם ישראל או פנייה לקהילה הבינלאומית. "הפלסטינים לא מעוניינים במלחמה עם ישראל. ישראל מתכוננת לספטמבר ומעמידה כוחות גדולים - אך זה מגוחך, משום שאנחנו לא רוצים אלימות". הוא ציין כי נתניהו הציב כוחות גדולים בגדה לפני ספטמבר משום שהוא מעוניין להראות לעולם שהאלימות הפלסטינית נמצאת מעבר לפינה. "הצלחנו להגיע לתרבות של של מאבק לא אלים ואנחנו לא נחזור לאלימות. יהיה לזה מחיר יקר עבורנו ועבור ישראל".

 

הוא גם הדגיש שהפלסטינים לא יבטלו את הסכמי אוסלו ולא יודיעו שאינם תקפים עוד. כמו אבו מאזן אמש, גם נביל שעת' מבהיר שהפנייה לאו"ם לא נועדה לבודד את ישראל. "זה רגע האמת עבור כולם כולל ארה"ב, שהצהירה כי היא מעוניינת לראות מדינה פלסטינית קמה בספטמבר 2011. אנחנו לא פונים לאו"ם כדי להעניש מישהו, אז מדוע צריך להטיל וטו נגדנו? אנחנו לא מעוניינים לעצבן אף אחד או לעשות דה-לגיטימציה לאף אחד". 

 

בהתייחסו לאפשרות שארה"ב תפסיק את הסיוע הכספי לרשות הפלסטינית, אמר: "אנחנו לא מודאגים מזה בכלל, אנחנו לא נסכים לשאת ולתת על העקרונות שלנו. אני בטוח שמדינות ערב, אירופה ויפן ימשיכו לא יפסיקו את הסיוע שלהם לרשות הפלסטינית".

 

ברשות הפלסטינית, סיפר, חשים בשינויים באזור וגם בשינוי החברתי בישראל. "נתניהו חייב לשים לב לכך ולחשב אם הוא מעוניין בשלום או בקרקע נוספת. אני עדיין סבור שכל אדם יכול לשנות את צורת מחשבתו". הוא סירב להתייחס לשאלה האם תיתכן פגישה בין אבו מאזן לנתניהו במטה האו"ם בניו-יורק. הוא הגיב בביטול על טענות חמאס נגד הפנייה לאו"ם, אך הודה שהרשות היתה צריכה להתייעץ איתם יותר. "חמאס קיבלו אתמול הרבה ביטחונות מנאומו של אבו מאזן על המחוייבות שלנו בנושא הפיוס הפנים-פלסטיני".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שעת'. "הקיפאון המדיני הותיר רק שתי ברירות"
צילום: גיל יוחנן
אבו מאזן. השאיר דלת פתוחה
צילום: רויטרס
נתניהו. "לא אוהב את רעיון חילופי השטחים"
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
אובמה. התשובה לטיוטה היתה מהירה
צילום: AP
מומלצים