שתף קטע נבחר

תמר עם כל דבר

אחד מסמלי ראש השנה הוא התמר שבימים אלה נקטף מהדקלים הגבוהים. מיכל וקסמן מאחלת לכם חג מתוק, מוסיפה סילאן לעוף עם לתפוחי אדמה ומערבבת תמרים עם אורז פרא

כל שנה לקראת החגים מתמלאים עצי הדקל באשכולות כבדים וצבעוניים של תמרים - חלקם אדומים, חלקם כתומים, צהובים או ירוקים - קשים ועושים תחושת יובש בפה למי שנתקף אומץ ומחליט לנגוס בהם. הם כל-כך יפים ומפתים שקשה לסרב להם וקשה להאמין שיאכזבו בטעמם.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

יש מי שיקחו את תמרי הבוסר ויאכסנו אותם יום-יומיים במקפיא. כשייצאו משם יהיו רכים ואפשר יהיה להכניע אותם בביס אחד. בעיני הם משאירים את נשמתם במקפיא ונחלצים ממנו רופסים ומסכנים. בעלי הסבלנות והמזל, שיניחו לאשכול התמרים לקשט להם בהדרו הרב את הבית במשך כמה ימים ארוכים, יזכו לראות את הפירות משחימים לאיטם. מתרככים התרככות טבעית שאין בה כלום מן הכניעה והופכים לדבש המתוק והמענג הזה של ארץ זבת חלב.

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)
 

 

תמרים שזכו להבשלה טבעית על הענף מזכירים לי חופשות רחוקות בסיני. כל שנה בחגים, כשהלימודים באוניברסיטה עוד לא התחילו אבל החום של הקיץ כבר נמצא בדעיכה, היינו מדרימים אל ההרים והוואדיות העוצמתיים של המדבר המופלא הזה שאין שני לו ולא יהיה. ימים של צעידה קסומה בנופים עוצרי נשימה ושקט מעורר שלווה והשראה, כשפתאום, באמצע החום, מופיע באופק נווה מדבר. מחפשים את הצל שמתחת לדקלים העצומים, את המים שאולי נשארו בבאר ומוצאים את הגושים החומים, המאורכים, הרכים והמתוקים - פירות התמר שהבשילו באין מפריע ונשרו מהעץ מוכנים לאכילה ונושאים ברכה לבעלי המזל שזכו להביא אותם אל פיהם ולהמיסם על לשונם.

 

עוף צלוי בסילאן תמרים

סילאן טוב הוא למעשה תרכיז תמרים שאין בו אלא תמרים. הוא טוב למתוקים וגם לאוכל ואפשר להשתמש בו כממתיק טבעי כמעט בכל דבר. חפשו את צנצנות הסילאן האורגני, שהוא בעיני הטעים מכולם ונסו לצלות איתו עוף בתנור: פשוט, מהיר, שחום ומתקתק. מנה מצוינת לסעודות החג הרבות וגם ליום חול. הצלחה מובטחת בקרב ילדים, גם הבררנים שבהם.

 

המרכיבים:

10 שוקיים של עוף (או ירכיים או 2 עופות שלמים או 4 עופות קטנטנים)

1 ק"ג תפוחי אדמה קטנים חצויים עם הקליפה (או כמה שנכנסים בתבנית)

2 בצלים גדולים מקולפים וחתוכים לפלחים

למשרה:

1/2 כוס סילאן תמרים (עדיף אורגני)

1/4 כוס שמן זית

1 כפית מלח גס

קורט פלפל שחור גרוס טרי

2 כפות יין לבן

 

אופן ההכנה:

  1. בקערה גדולה מערבבים את העופות או חלקיהם עם הבצל. מוסיפים את חומרי המשרה ומערבבים לכיסוי אחיד של העוף.
  2. מסדרים את העוף והבצל בתבנית. יוצקים עליהם את שאריות המישרה שנותרו בקערה. מפזרים את תפוחי האדמה החצויים. מזלפים מעט שמן זית על תפוחי האדמה.
  3. מכניסים את התבנית לתנור בחלקו התחתון וצולים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 200 מעלות למשך שעה ורבע לפחות (קצת יותר לעופות גדולים שלמים) עד שהעוף שחום, מבריק ורך מאוד ותפוחי האדמה גם הם צלויים כראוי. מדי פעם אפשר וכדאי להשקות את העוף ברוטב שמבעבע בתבנית. אם העוף ממהר להשחים אפשר להפוך אותו באמצע הצלייה ולהפוך בחזרה לקראת סופה להשלמת ההשחמה. אפשר גם לכסות את העוף ביריעת נייר כסף למשך חלק מהצלייה.
  4. מגישים חם ונמנעים מחימום חוזר שיהפוך את העוף מקריספי לסמרטוטי ולא אטרקטיבי להגשה ולאכילה.

 

 

עוף בסילאן עם תפוחי אדמה (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
עוף בסילאן עם תפוחי אדמה(צילום: מיכל וקסמן)

 

סלט אורז בר עם תמרים ודלעת

אורז בר הוא אורז שחור שנקרא גם אורז פרא. הוא יפה וטעים, יש לו ריח שמזכיר לי תה משובח והוא שומר על נגיסות חיננית גם בבישול ארוך יחסית. צריך לבשל אותו ביותר מים מאורז רגיל ולסנן בסוף התהליך.

 

את הרעיון לשדך אורז שחור עם תמרים קבלתי מנטע חברתי היצירתית, שראתה מיד את הפוטנציאל שמקורו בדמיון במראה בין גוף התמר המאורך והשחום לבין גרגירי האורז ובניגוד הגדול בטעמים ובמרקמים של השניים. קוביות דלעת וטבעות בצל ירוק יוסיפו ססגוניות לתערובת השחומה.

 

המרכיבים:

1 כוס אורז בר שחור (נקרא גם אורז פראי)

4 כוסות מים

8 תמרים גדולים מסוג מג'הול

1 דלורית (או 1/2 דלעת יפנית או 1/2 ק"ג דלעת רגילה ללא קליפה)

2 בצלים ירוקים פרוסים דק (רק החלק הירוק)

1 כף חומץ תפוחים (או חומץ לבן אחר)

קורט מלח גס

2 כפות שמן זית + מעט לזילוף על הדלעת

טחינה לזילוף בזמן ההגשה

 

 

צבעוני וטעים - אורז שחור, דלעת, ירוקים ותמרים (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
צבעוני וטעים - אורז שחור, דלעת, ירוקים ותמרים(צילום: מיכל וקסמן)

 

אופן ההכנה: 

  1. מכינים את האורז: מרתיחים את המים בסיר בינוני. מוסיפים את האורז ומבשלים מכוסה 40-45 דקות, עד שהאורז מתרכך (אבל עדיין שומר על נגיסות) והגרעין הלבן שלו מציץ מתוכו. מסננים את האורז המבושל מהמים ושוטפים במים קרים לצינון. פורסים את האורז לייבוש על מגבת מטבח נקיה או נייר סופג.
  2. מכינים את הדלעת: מחממים תנור לחום מקסימלי. מקלפים ומגלענים את הדלעת וחותכים אותה לקוביות לא גדולות. מסדרים את קוביות הדלעת בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מזלפים שמן זית וצולים בתנור החם במשך 10 דקות או עד שהדלעת מתרככת אבל לא מתפרקת. מוציאים מהתנור ומקררים.
  3. מכינים את הסלט: מגלענים את התמרים וחותכים כל תמר ל-8 חתיכות.
  4. בקערה גדולה מערבבים בעדינות, עדיף בעזרת הידיים, אורז, קוביות דלעות ותמרים חתוכים. מוסיפים בצל ירוק, שמן זית, חומץ ומלח ומערבבים שוב. מגישים עם כף של טחינה איכותית, סמיכה יחסית ומתובלת במעט לימון ומלח בלבד (אפשר גם בלי הטחינה אבל היא מוסיפה המון).

 

סלט אורז בר עם תמרים ודלעת בטחינה (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
סלט אורז בר עם תמרים ודלעת בטחינה(צילום: מיכל וקסמן)

 

  • לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"  


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמר עם כל דבר
צילום: מיכל וקסמן
סלט אורז שחור ותמרים
צילום: מיכל וקסמן
מומלצים