שתף קטע נבחר

פעילי האוהלים: המלצות הריכוזיות לא מספיקות

פרופ' אביה ספיבק ופרופ' יוסי יונה, המומחים המסייעים לאנשי המחאה, בירכו על המלצות ועדת הריכוזיות, אך הדגישו כי דרוש שינוי כולל יותר. ח"כ יחימוביץ': הטיפול בפירמידות חסר אומץ. כלל פיננסים: המסקנות לא הצליחו לשכנע את השוק שמשהו דרמטי הולך לקרות חוץ מלפגוע בחופש של מספר אנשים

"המלצות ועדת הריכוזיות הן בכיוון הנכון ומכוונות יותר לכיוון צדק חברתי ובמובן זה אנחנו מברכים עליהן. עם זאת, הן אינן מתייחסות די לטיפול בנושא ריכוזיות ענפית, ריכוזיות בתחום קרנות הפנסיה ואין התייחסות ישירה לבעיית המחירים"; כך הגיבו היום (ב') חברי ועדת המומחים המסייעים לראשי מחאת האוהלים, פרופ' אביה ספיבק ופרופ' יוסי יונה, בתגובה לפרסום מסקנות הביניים של ועדת הריכוזיות.

 

 

בתגובתם מדגישים חברי ועדת המומחים כי מאחר שמסקנות הוועדה מתייחסות לריכוזיות הבין ענפית ולא לריכוזיות הענפית - ההשפעה על יוקר המחייה תהיה יחסית קטנה. "צריך לזכור שרוב הריכוזיות היא תוצר של שיטת ההפרטה, שמכרה חברות לבעלי שליטה במקום לציבור הרחב בשוק ההון", נמסר. כמו כן צוין כי חלק ניכר מהטיפול במצוקות החברתיות בחברה הישראלית מצריך הרבה מעבר לסוגיית הריכוזיות. "השינוי שיש לחתור אליו הוא שינוי כולל יותר, אשר נושא הריכוזיות מהווה נדבך אחד בו ובוודאי לא העיקר".

 

"הטיפול בפירמידות חסר אומץ לב"

מיו"ר האופוזיציה, ציפי לבני נמסר כי היא מברכת על מסקנות הוועדה: "הקטנת הריכוזיות במשק והפרדת הנכסים הפיננסיים מהראליים הן פעולות נדרשות, מתבקשות וחשובות. לכך יש להוסיף את הגבלת השכר המופרז לבכירים והטיפול בפירמידות . במקביל, על הממשלה לשמור על מדתיות ולהמשיך ולעודד את המגזר העיסקי, התעשייה והיזמות, ולפתוח את הענפים שמתחת לחברות האחזקה לתחרות שתיטיב עם מעמד הביניים".

 

בתגובה צוין כי "קדימה תבחן את ההמלצות לגופן ותקבע את עמדתה על כל אחת מההמלצות בהתאם לעמידתה בעקרונות שקבענו. השינוי העמוק הדרוש בסדרי העדיפויות בישראל לא יכול להיעצר 
במאבק בריכוזיות והוא ייבחן בהיקפן, בעומקן ובמידת יישומן של ההחלטות אותן יש לקבל לשוויון בנטל, להורדת העול ממעמד הביניים וליצירת שוויון הזדמנויות אמיתי לכל אחד מאזרחי ישראל. מבחנה של הממשלה הוא לא בוועדות אלא ביישומן של ההמלצות וביכולתה לייצג נאמנה את צרכיו של מעמד הביניים בישראל".

 

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), מסר: "ועדת הריכוזיות הניחה היום תשתית רחבה ומבוססת לפתרון בעיית הריכוזיות". הוא הוסיף "רוב הציבור אינו בקיא ברזי בעיית הריכוזיות ואפילו לא מזהה את קיומה - אך אין ספק שמרגיש אותה יום יום דרך יוקר המחיה".

 

לדבריו, "בשנים האחרונות בנו הטייקונים פירמידות פיננסיות ומאז כולנו משועבדים להם, ולכן פירוקן והפיכת אחזקתן ליקרה ובלתי כדאית לטייקונים הם תרופה ראויה, כל מסקנה צימחונית בה הוועדה בחרה לתפוס פוזיציה של כוח משקיפים מהאו״ם יחייב את המחוקק להכריע הכרעה יסודית ומהותית בעניין.

 

"יישום המסקנות בחקיקה יעניק מנוע צמיחה חדש לכלכלה הישראלית שאינו נופל במשמעותו וחשיבותו מאלו המושכים קדימה את המשק היום. כמו כן יוסר איום הדומינו לפיו בכל פעם שטייקון משתעל כל המשק הישראלי רועד".

 

ח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה) מסרה: "ההמלצה להפריד בין אחזקות פיננסיות לאחזקות ריאליות טובה ונכונה, אבל הטיפול בפירמידות חסר אומץ לב, ובמקום המלצות ברורות כמו איסור מוחלט של עסקאות בין בעל השליטה לבין החברה - קיבלנו הצעות מסורבלות וחלשות שימשיכו לפרנס בכבוד יועצים ועורכי דין".

 

ח"כ ד"ר עינת וילף (עצמאות), המובילה את הצעת החוק לצמצום הריכוזיות, אמרה: "ועדת הריכוזיות אמנם הוקמה עוד לפני המחאה החברתית, אבל דווקא יישום המלצותיה הוא בעל פוטנציאל רב לתת מענה עמוק וארוך טווח לדרישות העולות מתוך המחאה, ולהביא לירידה ביוקר המחייה ולעלייה בפריון ובשכר העובדים".

 

ח"כ זהבה גלאון (מרצ) אמרה בתגובה: "אני מברכת על ההמלצות שנכללו במסקנות ועדת הריכוזיות, שהן חשובות מאוד. כעת מוטלת חובת ההוכחה על כתפי ממשלת נתניהו: ההמלצות פוגעות ישירות באינטרסים של בעלי ההון, ואלה יעשו כל שביכולתם כדי לסכלן ולעקרן מתוכן. אם הממשלה וחברי הכנסת לא יעמדו בלחצי הטייקונים ועושי דברם בהליך השימוע הארוך שצפוי, להמלצות לא תהיה שום משמעות. כדי להשלים את תהליך פירוק הקרטליזציה בישראל נדרשים צעדים נוספים, בכללם: הגבלת גובה פירמידות ציבוריות; ביטול הפטור על מיסוי דיבידנדים; ופעולה נחרצת נגד תכנוני המס של החברות הגדולות במשק".  

 

תגובות בשוק ההון

מחברת אייפקס, בעלת השליטה בתנובה, נמסר בתגובה: "המלצות הוועדה אינן כוללות בתוכן את תנובה משום שמחזור המכירות של תנובה קטן מ-8 מיליארד שקל והמאזן שלה קטן מ- 20 מיליארד שקל. נשתף פעולה באופן מלא עם הוועדה ונעביר לה את נתוני פסגות ותנובה ברגע שנתבקש".

 

הכלכלן ראשי של כלל פיננסים, אמיר כהנוביץ', כתב בתגובה להמלצות:"מסקנות ועדת הריכוזיות שפורסמו היום לא הצליחו לשכנע את השוק שמשהו דרמטי הולך לקרות חוץ מלפגוע בחופש של מספר אנשים. לאחר פרסום המסקנות המשיך שוק ההון להתנהג בדומה לבורסות אירופה". כלל פיננסים הינה חלק מקבוצת כלל ביטוח אשר בבעלות קבוצת אי.די.בי.

 

ראובן אבלגון, בעל השליטה בחברת החיתום רוסאריו קפיטל מסר: "ההתנפלות על בעלי המניות הגדולים לא תמיד הוגנת, ועלולה לפגוע בסופו של דבר במשק ובפעילות הכלכלית. הדבר החשוב ביותר הוא לא לשפוך את התינוק עם המים. אנחנו רואים כיום ירידה בהיקף הפעילות בבורסה, כתוצאה מחשש של חלק מהמשקיעים משינוי כללי המשחק תוך כדי משחק. הדבר עלול להוביל להאטה במשק עצמו ולפגיעה בשכבות הביניים – בדיוק ההיפך ממה שהוועדה מבקשת להשיג".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אזולאי
אביה ספיבק
צילום: מאיר אזולאי
בנימין נתניהו, היום
צילום: עומר מרון
ועדת הריכוזיות יוג'ין קנדל, חיים שני, שמואל האוזר, דיוויד גילה
צילום: עומר מרון
מומלצים