שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

הפלסטינים יצאו לחגוג; "בסוף תהיה לנו מדינה"

בעוד אנשי הרשות פועלים במרץ באו"ם וההמונים חוגגים עצמאות ברמאללה, הפגינו עשרות פלסטינים במחסום קלנדיה וסמוך לחברון, הבעירו צמיגים ויידו אבנים לעבר חיילי צה"ל

חגיגות - וגם קצת מהומות. על רקע פעולות הפלסטינים לבקש הכרה באו"ם למדינתם, מתפרעים לפני הצהריים (יום ד') עשרות מפגינים סמוך למחסום קלנדיה, תוך שהם מבעירים צמיגים ומשליכים אבנים לעבר כוח צה"ל שהיה במקום. במקביל, מתפרעים כ-200 פלסטינים סמוך לצומת זיף, מזרחית לחברון, ומיידים אבנים לעבר כוחות הביטחון. איש מהחיילים לא נפגע באירועים.

 

מאוחר יותר, פתחו אלמונים בירי לעבר רכב ישראלי שנסע בכביש 55, סמוך לקרני שומרון. איש לא נפגע, אך לרכב נגרם נזק. מחקירה ראשונית עולה כי הירי בוצע ממארב. כוחות גדולים של הצבא והמשטרה סורקים את האזור.

 

שבוע מדיני דרמטי - הכתבות האחרונות:

 

עוד בערוץ החדשות :

 

כוח צה"ל שהיה במקום השתמש באמצעי לפיזור הפגנות, המוגדר "צעקה", במהלכו שודרו לעבר המפגינים גלי קול חזקים שהקשו עליהם וגרמו לפיזורם. החיילים נותרו במקום ונערכו להפרות סדר נוספות בימים הקרובים.

 

מוקדם יותר היום, רגע לפני שההצגה הגדולה בניו יורק יוצאת לדרך במטה האו"ם, פתחו ברשות הפלסטינית את חגיגות ההכרה במדינה בשורת עצרות וטקסים בערים הגדולות. בכיכרות ברמאללה התאספו אלפי אנשים שצעדו לעבר המוקטעה, שם נערכה העצרת המרכזית. הלימודים ברשות הפלסטינית הופסקו וכל המוסדות הממשלתיים העניקו לעובדיהם חופש כדי שישתתפו באירועים ההיסטוריים.

 

קרב באו"ם: עברו עם הסמן וגלו את כל האפשרויות והמשמעויות
קרב באו"ם: עברו עם הסמן וגלו את כל האפשרויות והמשמעויות

 

הקהל יצא מגדרו שעה שעלה לבמה שחקן פלסטיני המחופש ליאסר ערפאת. בין החוגגים, נראו גם לא מעט מערביי ישראל שהגיעו לעצרת. כארים מרמלה סיפר שהתקשה מאוד להגיע לרמאללה בשל מחסומים רבים שהוצבו. "הייתי חייב להגיע לכאן כדי להשתתף בחלק מההיסטוריה. למרות התמיכה במדינת פלסטינית אני חושב שהכי טוב לקיים כאן את חזונו של קדאפי המשוגע ושתוקם מדינת "ישראטין" (ישראל פלסטין). אנחנו לא יכולים בסופו של דבר להיות מופרדים, אנחנו אותו הדבר".

 

בנוסף לקריאות התמיכה הרבות באבו מאזן ובהנהגה הפלסטינית, הזכירו הנואמים על הבמה בכיכר השעון ברמאללה גם את אחמד יאסין, פתחי שקאקי ואבו ג'יהאד, ואמרו כי הם אינם שוכחים אותם. "פנינו לאו"ם אחרי שנכשלו כל האופציות האפשריות האחרות", אמר מזכ"ל הרשות, טייב עבד אל-רחים.

 

צופים על העצרת מגבוה, היום ברמאללה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צופים על העצרת מגבוה, היום ברמאללה(צילום: רויטרס)

 

"אנחנו אומרים למנהיגים שלנו, אבו מאזן ויאסר ערפאת - העם עומד מאחוריכם. המדינה הפלסטינית תקום בגבולות 67' ובירתה תהיה ירושלים, על העולם להיות חכם וצודק כדי לסיים את הכיבוש וכדי שנהיה המדינה ה-194 באו"ם". במהלך נאומו, שרפו רעולי פנים את דגל ארצות הברית ודרכו עליו, ואל-רחים גינה את המעשה. 

 

אחרי שהתפזרה העצרת ישב אבו סעיד ועישן נרגילה באחד מבתי הקפה בכיכר, "בסוף תהיה לנו מדינה, אני אופטימי שהמהלך הפלסטיני באו"ם יוביל אותנו לעצמאות". בעל בית הקפה ששמע את השיחה התערב ואמר: "כל עוד הקופה דופקת אין בעיה. בין אם תהיה מדינה ובין אם לא, הדבר היחיד שמעניין זה הכסף".

 

במחוז שכם השתתפו עשרות אלפים גם כן בעצרת תמיכה במהלך הפלסטיני. בנוסף, הפגינו במקום גם  עשרות חברי תנועת נטורי קרתא, שהפגינו הזדהות עם הרשות. חבר הוועד המרכזי של פתח, מחמוד אלעאלול, אמר בנאומו כי "אין מישהו בדור הזה שאומר לא לארצות הברית חוץ מהנשיא אבו מאזן, העם הפלסטיני וההנהגה הפלסטינית". הפגנות נערכו גם בבית לחם, ג'נין, חברון וטול כרם.

 

אלפים ברחובות רמאללה, היום (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
אלפים ברחובות רמאללה, היום(צילום: נועם מושקוביץ)
 

בינתיים, נמשכים בניו יורק המגעים הדיפלומטיים הקדחתניים. הנשיא הפלסטיני אבו מאזן הכריז שיפנה בבקשה הרשמית למזכ"ל האו"ם להכרה בפלסטין כחברה מלאה בארגון, שאמורה לעבור למועצת הביטחון. עם זאת, עדיין לא ברור אם ומתי תיערך הצבעה בגוף המכריע.

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נחת בצהריים בעיר, לקראת הקרב הדיפלומטי הגדול, שיכלול גם פגישה עם נשיא ארצות הברית, ברק אובמה. "יש לנו אינטרסים, אנחנו רוצים לשמור עליהם", אמר גורם בפמליית ראש הממשלה לפני ההמראה לארצות הברית, "אנחנו עובדים לבלום את המהלך הפלסטיני".

 

קריאות שמחה ועצמאות, היום ברמאללה (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
קריאות שמחה ועצמאות, היום ברמאללה(צילום: נועם מושקוביץ)

 

הבית הלבן הודיע הלילה במפתיע כי אובמה ייפגש במהלך היום גם עם אבו מאזן, אחרי שהשניים לא שוחחו במשך שבעה חודשים. אובמה צפוי להפעיל את כל כובד משקלו כדי לשכנע את אבו מאזן לוותר על הפנייה לאו"ם, אולם לפי הדיווחים השניים גם עשויים לסכם על עיכוב ההצבעה במשך שנה, זמן שבו יתאפשר לחדש את המשא ומתן עם

ישראל.

 

בכל מקרה, נמשך המאבק על קולות החברות במועצת הביטחון, באופן שלא ידחוק את ארה"ב להטיל וטו. המאמץ הישראלי-אמריקני כבר נשא פרי - נשיא ניגריה הודיע שארצו תימנע. אם זה המצב, הפלסטינים זקוקים לתמיכה של בוסניה ושל גבון כדי להגיע לתשע מדינות מתוך 15, הרוב הדרוש.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו יאיר אלטמן, רועי קייס ויואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוגגים ברמאללה, היום
צילום: נועם מושקוביץ
תהלוכות אופטימיות ברמאללה
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים