שתף קטע נבחר

הבוצה הרעילה תשמש לייצר חשמל בדנמרק

אחותו המרושעת של הבוץ, שזכורה מהפרשה הטרגית של הסרטן בשייטת - מפונה היום בתהליך יקר המכביד על המפעלים. טכניקה חדשה שפותחה בישראל מאפשרת להפוך אותה לאבקה המשמשת לייצור חשמל. מי ייהנה מזה? הדנים, שיקבלו את תוצר זיקוק החומר הרעיל מהמפעלים

הבוצה האורגנית הרעילה - אחותו המרושעת של הבוץ, והחומר שבו צללו לוחמי השייטת בנחל הקישון שרבים מהם חלו בסרטן שנים רבות אחרי שחרורם - תישלח החל מהחודש הבא אל מדינת דנמרק. למעשה זו סוג של טובה שעושים לחברים, ורווח בצידה: הדנים יקבלו תוצר יבש של זיקוק הבוצה האורגנית הרעילה ממפעלי ישראל, שישמש אותם להסקת בתים, וישלמו רק עבור המשלוח.

 

מדובר בטכניקה חדשנית, שפותחה במפעל "עלה שירותי אקולוגיה", המאפשרת לצמצם את נפחה של הבוצה הרעילה ב-80%, ממש כפי שמצמצמים סוכר במחבת. החברה השקיעה בפיתוח כ-1.5 מיליון שקל, חלקם כספי סיוע של המשרד לאיכות הסביבה.

 

תוצר הלוואי לשימוש חוזר היה עד כה חומר ממיס ממוחזר, אך כעת יעשו שימוש גם בתוצר הלוואי היבש: אבקה עתירת קלוריות. מי שהפסיק ללעוס, יכול להרגע. עוגיות דניות הן באמת משמינות, אבל האבקה שנוצרת מהתהליך לא מיועדת לאפייה, אלא לייצור חשמל, בדומה לפחם הנשרף בתחנות כוח.

 

 

הוצאת בוצה מנחל הקישון (צילום: משה לילוס ) (צילום: משה לילוס )
הוצאת בוצה מנחל הקישון(צילום: משה לילוס )

 

היום: מפנים לאתר חובב

בוצה אורגנית מורכבת מתוצרי לוואי ושפכים בתעשייה הכימית, הפטרוכימית, תעשיית התרופות והתעשייה בכלל. יש בה ריכוז גבוה של ממיסים אורגניים - קבוצה של חומרים נוזליים שמסוגלים להמיס מוצקים, שמנים או שרפים. משתמשים בהם לייצור צבע, מזון, חומרי דפוס, דבק, תרופות קוסמטיקה, חומרי ניקויי ביתיים, חומרי ניקויי תעשייתיים ועוד. אחד הממיסים המוכרים לכולנו הוא האצטון, המשמש בין השאר להסרת לק מהציפורניים.

 

שיטת הטיפול בבוצה בישראל כיום, היא פינוי לאתר פסולת הרעילה - רמת חובב. הפינוי הוא תהליך יקר, שנמדד לפי טון בוצה בכניסה לאתר הטיפול זאת הוצאה כספית ניכרת ומכבידה על המפעלים. לדברי אייל דיין, מנהל השיווק והמכירות של "עלה שירותי אקולוגיה", במדינה כמו ישראל שמפנה "עשרות טונות בוצה בחודש, יש בהפקת חומרים לייצור אנרגיה, חשיבות כלכלית ואקולוגית רבה".

 

כיצד המערכת עובדת?

 

מדובר בתהליך הכולל אידוי ואחר כך עיבוי. כשהבוצה מגיעה אלינו היא נראית כמו רגבי אדמה רטובים. בעזרת הטכנולוגיה החדשה אנחנו מייבשים אותה, ואת הנוזלים הממיסים אוספים למיכל. חברה אחרת מזקקת אותם, והם נמכרים לשימוש חוזר והאבקה נשלחת לדנמרק בשקים. מדובר בשוק עתידי גדול להפקת אנרגיה".

 

איך מייבשים את הבוצה?

 

"מנות מדודות מוזרמות מוכנסות לדוד מרכזי מחומם אשר מצויד ב"כפות" בחישה. הכפות מערבבות את התערובת המחוממת, הבוצה מתייבשת ונוצר תהליך אידוי של הממיסים. האדים מוזרמים דרך מערך צינורות למערכת ונאספים למיכל, בדומה לאופן שבו מזקקים וויסקי. התהליך הזה מקטין את העלויות הכרוכות בפינוי לרמת חובב. המפעלים שנאלצים לשלם הון על פינוי הבוצה שהם יוצרים כתוצאה מהזרמת שפכים".

 

המתקן לטיפול בבוצה ()
המתקן לטיפול בבוצה
 

 

מה מקבלים הדנים?

 

"מהבוצה נשארת אבקה שמשקלה 20% מהתערובת הראשונה, והם משלמים עבור ההובלה".

 

זה מסוכן?

 

"הבוצה האורגנית דליקה מאוד, נפיצה ולכן היא קשה לטיפול. המערכת מוגנת התפוצצות וכל התהליך נמצא תחת מערכת חיישני בקרה וטמפרטורה, אשר מעבירים מידע on-line למרכז בקרה ראש".

 

החברה תחשוף את הטכנולוגיה החדשה בתערוכת WATEC Israel 2011 לטכנולוגיות מים, אנרגיה מתחדשת ואיכות סביבה, שתתקיים בין התאריכים 17-15 בנובמבר 2011, בגני התערוכה בתל אביב. בתערוכה יבקרו נציגים של תעשיית טכנולוגיות מים, אנרגיה מתחדשת ואיכות סביבה מכל העולם. 250 חברות מסחריות מהארץ והעולם יציגו בה את חידושיהן.

 


פורסם לראשונה 22/09/2011 08:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוצה קישון
צילום: משה לילוס
מומלצים