שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

פלסטינים שרפו תמונות אובמה, המשטרה נערכת

מאות הפגינו ברמאללה, דרכו על תמונות נשיא ארה"ב וקראו: "אובמה הצבוע". 22 אלף שוטרים יתפרסו, נשקלת הגבלת כניסה להר הבית מחר, מחשש למהומות. פלסטינים מעריכים: אם מועצת הביטחון תדחה את בקשתנו, יידחה גם הדיון בעצרת הכללית

האם השטח עומד לבעור בעקבות המבוי הסתום המדיני? יממה לאחר נאום נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הפגינו בצהריים (יום ה') מאות פלסטינים מול המוקטעה ברמאללה ושרפו תמונות של אובמה. הם נשאו שלטים שעליהם נכתב: "אובמה הצבוע". באחד השלטים, האשימו המפגינים את אובמה בהתייצבות "לצד הרוצחים ונגד הקורבנות".

 

בצה"ל ובמשטרה נערכים לקראת אפשרות שהשטח יתחיל לבעור מחר, בעיקר לאחר תפילות יום השישי. משטרת מחוז ירושלים תקיים הערב דיון הערכת מצב, שבסופו יימסר אם תוגבל כניסת מתפללים למתחם הר הבית. היערכות המשטרה תתבצע לפי מתכונת "פע"ם ג'" (שלב כוננות אחד לפני הרמה הגבוהה ביותר), הכוללת ביטול חופשות לשוטרים.

 

דורכים על תמונתו של אובמה, היום ברמאללה  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דורכים על תמונתו של אובמה, היום ברמאללה (צילום: EPA)

 

קרב הכרה באו"ם - כותרות אחרונות ב-ynet

 

המפגינים ברמאללה זעמו על נאומו של אובמה אתמול בעצרת הכללית של האו"ם. היה זה נאום פרו-ישראלי כפי שלא נשא אובמה מאז שהתמנה לנשיא ארה"ב. אובמה אמר כי מדינה פלסטינית תוכל לקום רק במשא ומתן ולא בעזרת קיצורי דרך, והדגיש כי שום החלטה של האו"ם לא תשנה זאת. הוא הזכיר כי ישראל היא מדינה מוקפת אויבים שמתמודדת עם ירי רקטות וחינוך לשנאת ישראל בשכנותיה, ואמר שלכן דאגותיה הביטחוניות לגיטימיות.

 

מפגינים נגד אובמה ברמאללה. הרחוב מתלהט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים נגד אובמה ברמאללה. הרחוב מתלהט(צילום: EPA)

  

חרף ההערכות לפיהן ייכנע יו"ר הרשות אבו מאזן ללחץ הדיפלומטי, מסתמן כי הפלסטינים בכל זאת יגישו מחר למועצת הביטחון של האו"ם את הבקשה להכרה מלאה במדינה פלסטינית. עם זאת, גורמים פלסטינים מעריכים כי אם וכאשר תידחה הבקשה במועצת הביטחון, הדיון בעצרת הכללת יתקיים רק בעוד כמה שבועות, אולי גם בעוד יותר מחודש.

  

עוד בחדשות היום:

 

במשטרה אומרים כי ההתפרעויות אתמול בשטחים, שבמהלכן נפצעו שתי ישראליות, בהן תינוקת בת שנה וחצי, היו נקודתיות, ולא גלשו לאלימות רחבת היקף. כרגע צופים שגם מחר לא יהפכו אירועי מחאה של הפלסטינים להפרות סדר המוניות. גורם ביטחוני אמר ל-ynet כי רמת הכוננות גבוהה מאוד, אף שאין מודיעין קונקרטי על כוונה להבעיר את השטח.

 

"נאום אבו מאזן באו"ם יהיה מחר בערב, ואין להם אינטרס להדליק את השטח, כי אירועים בעיתיים יתהפכו נגדם ויוכיחו שהם לא מסוגלים לנהל מדינה", אמר אותו גורם. "המטרה היא שהאירועים מחר יסתיימו עם מספר נפגעים נמוך ככל האפשר, ולא ללבות את השטח". למרות ההערכות האופטימיות, במשטרה מתייחסים ליום שישי כיום מבחן עם פוטנציאל נפיץ מאוד.

 

המשטרה תתגבר מחר את כוחותיה ותעבה מערכים תוך התמקדות בירושלים, באזור עוטף ירושלים ובמעברים לישראל מהשטחים, שם יתפרסו 22 אלף שוטרים. מוקד חשוב נוסף הוא הר הבית, שלתפילות בו יש פוטנציאל להתפתח להתפרעויות בכל יום שישי, ומחר - ביתר שאת. גם השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', ומפכ"ל המשטרה, רב-ניצב יוחנן דנינו, יבקרו שם מחר.

 

במסגרת פקודת זרעי קיץ לקראת אירועי ספטמבר, ערכה המשטרה רכש מאסיבי של אמצעים לפיזור הפגנות כשבחלקם השתמשה כבר אתמול. מדובר במערכת "הצעקה" (המשמיעה לעבר המפגינים קול אזעקה מחריש אוזניים) ובמערכת לירי מרובה של כדורי גז.

 

פלסטינים מעריכים: ההצבעה תידחה בחודש-חודשיים

מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד רבו, הנמצא עם המשלחת הפלסטינית בניו יורק, התראיין הבוקר לרדיו "קול פלסטין" והצהיר כי הבקשה למועצת הביטחון של האו"ם תוגש מחר מיד אחרי נאומו של אבו מאזן. עבד רבו הדגיש כי אין הסכם על ארכה מיוחדת שתינתן למועצת הביטחון בנוגע לבקשה הפלסטינית. לדבריו, הארכה ניתנת למועצה על פי נוהל שגרתי לצורך למידת הבקשה.

 

ההמונים שיצאו לרחוב היום. אובמה גונן בנאומו על ישראל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ההמונים שיצאו לרחוב היום. אובמה גונן בנאומו על ישראל(צילום: EPA)

 

בעקבות אירועי אתמול שוררת פסימיות בקרב הפלסטינים בגדה, אך בראיון ל"קול פלסטין" ציין עבד רבו כי למעלה מ-150 מדינות יצביעו בעד הבקשה הפלסטינית בעצרת הכללית של האו"ם.

 

פגישת אבו מאזן עם אובמה. "מכחיש מגעים עם קלינטון"  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פגישת אבו מאזן עם אובמה. "מכחיש מגעים עם קלינטון" (צילום: EPA)

 

בשיחה עם ynet הסביר היום גורם מדיני פלסטיני את דבריו של עבד רבו וציין כי אבו מאזן אכן יגיש את הבקשה מחר. לאחר מכן יחל הליך טכני שבמסגרתו יעביר נשיא מועצת הביטחון את הבקשה לוועדה מיוחדת שאמורה ללמוד אותה. עם זאת, לדברי אותו הגורם, ארה"ב עדיין יכולה לעכב את הבקשה בוועדה.

 

"זה תלוי מאוד ברצון של האמריקנים", מוסיף אותו גורם. "במקרה של מקדוניה זה לקח כמה חודשים, ובמקרה של דרום סודן זה לקח רק ימים ספורים".

 

העצרת הכללית של האו"ם. הפנייה: באוקטובר או בנובמבר (צילום: ישראל עצמון) (צילום: ישראל עצמון)
העצרת הכללית של האו"ם. הפנייה: באוקטובר או בנובמבר(צילום: ישראל עצמון)

 

הגורם ציין כי אם מועצת הביטחון תעכב את הבקשה, יפנו הפלסטינים לעצרת הכללית של האו"ם, אך הוא לא ידע לומר מתי זה עתיד לקרות: "הסיכוי שזה יקרה במהלך שהותה של המשלחת הפלסטינית באו"ם בשבוע הקרוב הוא נמוך עד אפסי. אני מעריך שההצבעה תתקיים באוקטובר או נובמבר".

 

בראיון הבוקר הכחיש עבד רבו כי מתנהלים מגעים לפגישה בין אבו מאזן לבין מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אך הוא הדגיש כי אין כל רע בכך שיתקיימו פגישות בין שני הצדדים. הוא הוסיף כי בפגישתו עם הנשיא אובמה עדכן אבו מאזן את הנשיא במהלך הצפוי מחר.

 

בחמאס ממשיכים להתריע מפני המהלך להכרה חד-צדדית במדינה. בכיר חמאס בעזה, מחמוד א-זהאר, אמר כי אם הקהילה הבינלאומית תכיר בפלסטין כחברה באו"ם, הפלסטינים לא יוכלו להמשיך להיאבק ולהתנגד לישראל. הוא הגדיר את המהלך כ"רעיון מדיני חסר תוכן". הוא ציין כי זו עמדת כל תנועת חמאס. בכיר נוסף בתנועה, סלאח ברדוויל, אמר כי הנשיא אובמה נתן לאבו מאזן הבטחות וערבויות כוזבות, כדי לשמור על המשא ומתן עם ישראל וכדי לזנוח את הפנייה למועצת הביטחון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנות ברמאללה
צילום: EPA
צילום גלי תיבון
עבד רבו. "150 מדינות תומכות"
צילום גלי תיבון
אבו מאזן. הבקשה תוגש בזמן
צילום: EPA
מומלצים