שתף קטע נבחר

צילום: AP, נועם מושקוביץ

שר החוץ הפלסטיני: הצעת הקוורטט עוזרת לישראל

עד שהצליחו לסכם על נוסח שקורא למו"מ, בקוורטט לא התייחסו מפורשות לסוגיות שבמחלוקת. "מה עם ההתנחלויות וקווי 67'?" תוהים הפלסטינים, שנותנים שבועיים למועצת הביטחון. עבד רבו: "נתניהו שיקר כשאמר שהוא רוצה מו"מ, הפנייה לאו"ם היא רק ההתחלה". בארה"ב מתעקשים: יוזמת הקוורטט היא הדרך

מה בדיוק קורה אחרי רדת המסך על ההצגה הגדולה בניו יורק? בינתיים, הרבה תקוות ולא הרבה מעשים. בארצות-הברית אופטימיים לגבי סיכויי ההצלחה להצעת הקוורטט שפורסמה אמש (יום ו') מיד לאחר נאומיהם של אבו מאזן ונתניהו בעצרת האו"ם, אבל לא ברשות הפלסטינית. שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מליכי, כינה את ההצעה לחידוש המו"מ "חסרה", כיוון שהיא לא כוללת את הפסקת הבנייה בהתנחלויות ונסיגה ישראלית לקווי 1967. 

 

ערב דרמטי באו"ם - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

אמש, שעות ספורות לאחר שהנשיא הפלסטיני הגיש בקשה רשמית לאו"ם להתקבל כמדינה, הודיעה הרביעייה הבינלאומית לענייני המזרח התיכון - ארצות הברית, האיחוד האירופי, האו"ם ורוסיה - כי ברצונה לראות פגישה ישראלית-פלסטינית תוך חודש והצעות מקיפות בעניין הגבולות והביטחון תוך שלושה חודשים. כמו כן, נמסר כי על הצדדים להשיג התקדמות משמעותית תוך חצי שנה. ההסכם הסופי, לפי ההודעה, צריך להיחתם עד סוף שנת 2012. עוד נמסר כי "הקוורטט יכנס ועידה בינלאומית במוסקבה".

 

אל-מליכי אמר לתחנת הרדיו "קול פלסטין" כי הדבר היחיד שחדש בהצהרה היא הגדרת הזמן למשא-ומתן על נושאי הגבולות והביטחון. בנוגע להגשת הבקשה הפלסטינית לחברות מלאה, שר החוץ הפלסטיני הביע תקווה שמועצת הביטחון תדון בעניין במהירות האפשרית.

 הוא הוסיף כי ההנהגה הפלסטינית עדיין מקיימת דיונים עם המדינות החברות במועצת הביטחון, שעדיין לא גיבשו את עמדתן בנושא כמו גבון, ניגריה ובוסניה-הרצגובינה.

 

לדברי בכיר פתח עזאם אל-אחמד, הפלסטינים ימתינו שבועיים למועצת הביטחון, הגוף הביצועי של האו"ם שרק הוא מוסמך לאשר קבלה של חברה בארגון. הוא לא ציין מה בכוונתם לעשות אם הדיון יעוכב, או שבקשתם תידחה כפי ששואפת ארצות הברית, שגם עשויה להזדקק לזכות הווטו. אחת האפשרויות הא פנייה לעצרת הכללית לקבלה כ"מדינה משקיפה" במעמד משודרג.

 

הפלסטינים גם התייחסו לנאומו של אבו-מאזן, אתמול בעצרת האו"ם. מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד רבו, אמר ל"קול פלסטין" כי "הנאום הוא התחלה של שלב מדיני חדש, מפרך וקשה שבראשו ההכרה בכך שפלסטין היא מדינה. הוא הוסיף כי נאומו של אבו מאזן סיים את שלב המשא ומתן או אי המשא ומתן, והוא מהווה את תחילתה של פעולה פוליטית שתעצור את מדיניות הפרות הזכויות נגד בני העם הפלסטיני ואדמתם".

 

עבד רבו התייחס גם לנאומו של בנימין נתניהו וציין כי "ראש הממשלה הוליך שולל ושהנאום היה מלא שקרים וסלקטיבי בהתמודדות עם עובדות והתפתחויות היסטוריות. הוא הדגיש כי נאומו של נתניהו היה ניסיון להתחמקות, דרך טענות שקריות שהוא רוצה משא ומתן". עבד רבו אמר כי ישראל "עדיין סבורה שיש כאן הזדמנות למשחק ישן, אך העולם ישפוט בין מי שרוצה שלום צודק לבין מי שמתכחש לעובדות היסטוריות ולהתפתחויות".

 

הוא ביקר את עמדת חמאס ואמר כי הצהרותיהם של מנהיגי התנועה מעציבות, "כיוון שהן מיישרות קו עם דבריו של נתניהו, שהטיל ספק בעמדות ההנהגה הפלסטינית". הוא קרא לתנועה לשלב ידיים עם ההנהגה הפלסטינית, במקום להיות עסוקים בפוליטיקה צרה. בנוגע לדבריו של אבו מאזן בנאומו על כך שמדיניות ישראל מאיימת על קיומה של הרשות הפלסטינית, הסביר עבד רבו כי זה אינו רמז לאפשרות פירוקה של הרשות הפלסטינית, "אלא דבר המצביע על הפער הגדול בין מאמצי ההנהגה לפתח את הרשות הפלסטינית למדינה לבין ניסיונותיה של ישראל להחליש אותה ולהשאירה בתוך מסגרת מוגבלת".

 

"נתניהו ואבו-מאזן להוטים לדבר"

במקביל, בכיר בממשל האמריקני אמר לעיתונאים כי לוח הזמנים שהוצג להשגת הסכם שלום ישראלי-פלסטיני עד סוף שנת 2012 ריאלי. מדובר, לדבריו, בהצהרה המבוססת על הנאום של הנשיא אובמה מ-19 במאי, המהווה יסוד להצלחת השיחות. הבכיר סבור שקיימת הזדמנות לעשות מאמץ רציני, כדי להניח תוך שלושה חודשים הצעה כוללת בנושא הגבולות והביטחון.

 

הבכיר האמריקני הצהיר כי היה חשוב במיוחד לחזור לשיחות, ללא תנאים מוקדמים, ללא דיחוי ועם לוח זמנים ברור, ואז להתמקד בתוכנית אובמה שתספק את המסגרת לשיחות. הבכיר מאמין שאבו-מאזן ונתניהו להוטים להיכנס לשיחות ישירות וכי הצהרת הקוורטט תספק מסלול אלטרנטיבי רציני ואמין להליכה של הפלסטינים ישירות לאו"ם. אולם הדובר האמריקני הבהיר כי מועצת הביטחון אינה חלק בהצהרה של הקוורטט.

 

האמריקנים מבהירים שאין קשר בין הגשת הבקשה הפלסטינית למועצת הביטחון של האו"ם לבין לוח הזמנים של המשא-ומתן. הבכיר האמריקני אמר שהישראלים גילו "גמישות" לרעיונות שהעלו בוושינגטון והמבוססים על העקרונות של אובמה, והזכיר שנתניהו התייחס לכך בנאומו.

 

חוגגים ברמאללה (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
חוגגים ברמאללה(צילום: בן קלמר)

 

הבכיר האמריקני הבהיר שהקוורטט לא יהיה מעורב במשא-ומתן, אך לדבריו ארה"ב תעקוב אחר הצדדים. הפעילות של הבכירים האמריקנים, ובראשם

 מזכירת המדינה הילרי קלינטון, ניכרה במשך ימי הכינוס השנתי של העצרת הכללית, שבשוליו התקיימו פגישות רבות בין האמריקנים לבכירים ישראלים ופלסטינים.

 

רוסיה, שסירבה בחודש יולי ליישר קו עם ההצעות של ארה"ב והאיחוד האירופי, התרצתה הפעם. במשך שנים מבקשים הרוסים לארח ועידת פסגה למזרח התיכון. עכשיו הם קיבלו "צ'ופר
שדירבן אותם להתרצות, כשארה"ב תמשיך למלא תפקיד מרכזי בתהליך, מתעקשים בוושינגטון, למרות שהפלסטינים הראו השבוע שהם מאבדים אמון במתווך הבכיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריאד אל-מלכי. שיחות עם חברות מועצת הביטחון
צילום: AFP
יאסר עבד רבו. העולם ישפוט
צילום: רויטרס
אבו מאזן. דיבר על "טיהור אתני"
צילום: AFP
נתניהו. שובר את הראש?
צילום: AFP
מומלצים