שתף קטע נבחר

בתכנון: איסור המתת כלבים נטושים ועיקור חובה

טיוטה להצעת חוק שהגיעה לידי ynet חושפת תוכנית שאפתנית שנבחנת במשרד החקלאות: תיאסר המתה של עשרות אלפי כלבים נטושים מדי שנה, בתמורה לחיוב עיקור וסירוס הכלבים בכל הארץ, איסור מסירת חיות לאימוץ שאינן מעוקרות והקמת יחידה ארצית בעלות של 250 מיליון שקל

משרד החקלאות בוחן בימים האחרונים טיוטה להצעת חוק מהפכנית שהוכנה בשנה האחרונה על ידי עמותת "תנו לחיות לחיות" בשיתוף עם ארגון הרופאים הווטרינריים הרשותיים לשיפור רווחת הכלבים בישראל, המטרה: לצמצם את כמות הכלבים הנטושים והמתתם של עשרות אלפי כלבים מדי שנה, לאחר שלא נמצאו להם בתים מאמצים.

 

בתחילת השבוע הובאה טיוטת הצעת החוק לעיונה של שרת החקלאות, אורית נוקד. בפגישה שנערכה בין נציגי העמותה וארגון הרופאים הווטרינרי, בשיתוף עם גורמים מקצועיים במשרד, הוצגה הטיוטה, במטרה לבחון את הצעת החוק ועלויות יישומה בפועל. לאחרונה, אסרה השרה על העברת כלבים נטושים לניסויים בבעלי חיים.

 

על פי טיוטת הצעת החוק, תופסק המתת כלבים חסרי בית בכלביות הרשותיות עקב מחסור במקום, בתמורה לסירוס ועיקור חובה לכל הכלבים הרשומים בארץ. כמו כן, תיאסר מסירת חיות לאימוץ שאינן מעוקרות, בעלי כלבות לא מעוקרות יחוייבו לממן טיפול בגורים.

 

כדי לאכוף את החוק, מוצע להקים יחידה ארצית בעלות של כ-250 מיליון שקל בשנה, כשמרבית התקציב יוקדש למימון פעולות העיקור של הכלבים ותמיכה בעמותות. 

 


צילום: כלב חתול אימוץ

(צילום: באדיבות צער בע"ח ר"ג)

 

סירוס ועיקור חובה לכל הכלבים

יוזמי ההצעה, ציינו כלבים והחתולים חסרי הבית הפכו לתופעה נרחבת בישראל. "בעלי חיים אלו סובלים סבל רב, ורבבות רבות מהם אף מומתים מדי שנה על ידי הרשויות בישראל. תופעה זו נובעת במידה רבה מהחזקת בעלי חיים באופן בלתי אחראי, אי-מניעת התרבותם, והתנערות מאחריות לגורים שנולדים".

 

לדבריהם, הרשויות המקומיות משקיעות כספי ציבור רבים כדי ללכוד כלבים משוטטים ולעיתים נדירות גם חתולים. בסופו של תהליך, הכלבים מוחזקים במכלאות הרשותיות ומומתים לעיתים קרובות.

 

"מי שמאפשר את התרבותו של הכלב או החתול שברשותו לעיתים קרובות מתנער מאחריות לגורים שנולדים, מעביר אותם למכלאה עירונית או לעמותה למען בעלי חיים או פשוט נוטש אותם, וכך למעשה מחצין את עלויות הטיפול בהם על החברה בישראל וגורם לבעלי חיים אלו לסבל רב ומיותר", כותבים היוזמים.

 

הם מציעים לחייב "כל מי שברשותו כלב או חתול, לעקר או לסרסו" ומגדירים זאת כ"פיתרון מוסרי ויעיל ביותר, לצמצום מימדי התופעה של בעלי חיים נטושים וחסרי בית".

 

כמו כן, מציעים היוזמים לאסור מסירת כלבים וחתולים בני למעלה מחמישה חודשים, אם אינם מעוקרים או מסורסים. במקרים בהם נמסרים חיות מחמד מתחת לגיל הרצוי, המאמצים יתחייבו לבצע את הסירוס והעיקור בזמן שנקבע לכך, תוך יידוע הווטרינר העירוני בנושא.  

 

הצעת החוק אינה תקפה כלפי אלה שמאכילים חיות חסרות בית או בעלי בית גידול מורשים לכלבים.

  

הכלבה המליטה? האחריות הכלכלית על הבעלים

אחת התופעות הנפוצות בישראל, היא גורים חסרי בית ברחובות, המגיעים בכמויות גדולות גם לבתי המחסה של העמותות והרשויות, שקורסות תחת הנטל. האם המחזה של גורים נטושים בארגז שננטשים בפתחה של עמותה כזו או אחרת עשויים להצטמצם בעתיד?

 

יוזמי החוק מציעים לחייב את בעלי הכלבה שהמליטה, לשאת בעלויות הטיפול בגורים והחזקתם בתנאים הולמים למשך כל ימי חיים או עד למציאת בתים מאמצים עבורם. 

 

בהצעת החוק, מטילים את נטל ההחזקה על כלכלת הגורים והטיפולים הרפואיים עבורם על בעל הכלבה, באם החליט להעבירם לארגון למען בעלי חיים או לכלביה הרשותית, עד שיימצא עבורם בית מאמץ.

 


צילום: כלב חתול אימוץ

(צילום: באדיבות חבר למען כלבים וחתולים)

 

250 מיליון שקל להקמת יחידה ארצית

בעקבות חובת העיקור וסירוס, מציעים יוזמי הצעת החוק, להורות על הרופאים הרשותיים על הפסקת המתת כלבים בריאים, עקב חוסר במקום להחזיקם.

 

בעלי הכלב יחוייבו לעקר או לסרס את כלבם  לכל המאוחר, בגיל שנה או חודשיים לאחר שהכלב הגיע לידיהם. לא יומתו בעלי חיים אלא בשל מצבם הבריאותי, לאחר שווטרינר קבע כי לא ניתן לספק להם טיפול שיביא להבראתם או להפסקת סבלם.

  

על פי התכנון, ברשויות מוצע לשלוח תזכורות רשומות לבעלי הכלבים החדשים בנוגע לקביעת מועד לניתוח העיקור והסירוס. מה יעלה בגין מי שיסרב לעשות כן? בהצעת החוק תינתן סמכות למשטרה, לווטרינר העירוני ולגורמים שהוסמכו על ידם, להחרים החיה כדי להביאה לעיקור או סירוס אצל וטרינר מורשה. בעלי הכלב יחוייבו בתשלום כפול על הוצאות העיקור ולכידת החיה.

 

במסגרת הצעת החוק, מציעים להקים להקים יחידה מיוחדת במשרד החקלאות שעיקר תפקידה יהיה דאוג לצמצום ההתרבות של בעלי החיים. התקציב: עלות שנתית מוערכת בכ-250 מיליון שקל. על פי ההצעה, תפעל היחידה "לצמצום התרבותם של בעלי חיים בדרכים הומניות שאינן כרוכות בהמתת החיות". התקציב יופנה להקמת כלביות עירוניות ושדרוג של הקיימות, הסברה וחינוך, סיוע בעיקור וסירוס בעלי חיים ותמיכה בעמותות.   

 

ב"עמותת תנו לחיות לחיות" מסרו בעקבות הודעת המשרד על בחינת ההצעה, כי "רק הצעת חוק כזאת שתחייב את בעלי הכלבים לעקר ולסרס אותם תוכל לגרום לשינוי מהותי במצבם של הכלבים במדינה. מדובר בשיתוף פעולה נדיר עם ארגון הרופאים הרשותיים", אומרת אתי אלטמן, דוברת העמותה. "אנו קוראים לציבור הרחב להתגייס ולתמוך בהצעת החוק, שאמורה לשנות את פני התחום הזה של הגנה על בעלי חיים בישראל, ולהפסיק את התופעה המחרידה של הרג של עשרות אלפי כלבים בריאים מדי שנה בישראל". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צער בע"ח ר"ג
סוף להמתת כלבים בריאים חסרי בית?
צילום: צער בע"ח ר"ג
מומלצים