שתף קטע נבחר

שנה קריטית בבריאות: "מהסכם רע יצא מתוק"

השביתה הארוכה ביותר נחתמה השנה בהסכם שרק הצית עוד מהומה. רגע לפני שנה חדשה, המתמחים המתפטרים "הולכים על זה בכל הכוח", המורדים גאים ש"הצעירים הם לא החנונים שאנחנו היינו", ובהר"י מרוצים מצמצום פערים. כולם מאמינים שתשע"ב מסמנת שינוי חיובי במערכת שהחיים שלנו תלויים בה

מיליוני ישראלים יחגגו הערב (יום ד') שנה חדשה ויאחלו "תכלה שנה וקללותיה". במיוחד במערכת הבריאות, כולם מחפשים לפתוח דף חדש אחרי שנה סוערת במיוחד. מאות רופאים מתמחים שהתפטרו - אלה מהם שלא יישארו בתורנות - יתקשו ודאי שלא לחשוב על כך שבעוד כמה ימים ישאירו את מערכת הבריאות במחסור קריטי בכוח אדם, כך שלא בטוח שהיא תשרוד עד החג הבא.

 

פותחים שנה חדשה:

 

"זו הולכת להיות שנה שבה הכל פתוח, אפילו שנה שבה אהיה מובטל. אבל מה שהביא אותי ועוד רבים אחרים ללכת לכיוון אי הוודאות הזאת היא שיותר גרוע לא יכול להיות", אמר ל-ynet ד"ר איתי גת, מתמחה בגינקולוגיה בבית החולים שיבא. "אני ועוד מאסה מאוד משמעותית מהקולגות שלי הגשנו את מכתבי ההתפטרות בפעם השנייה, ואנחנו הולכים על זה בכל הכוח כי אין לנו ברירה. השאירו אותנו עם הגב אל הקיר. הגענו למקום מאוד קשה ועצוב".

 

אנחנו הולכים על זה בכל הכוח כי אין ברירה". מתמחים בשיבא (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
אנחנו הולכים על זה בכל הכוח כי אין ברירה". מתמחים בשיבא(צילום: עופר עמרם)
 

גת מכנה את התקופה "רעידת אדמה מאוד גדולה במערכת בה אנחנו עובדים, שקשה להגיד לאן זה ילך. מה שבטוח שאותו דבר כבר לא יהיה. במקום שההסכם החדש ייקח את המערכת לכיוון של צמיחה והתפתחות הוא לוקח אותה לכיוון של שחיקה וקיבעון".

 

עוד ידיעות מערוץ החדשות:

 

הרופא הצעיר מוצא מקום לאופטימיות בכך ש"זה לא סתם שמאות רופאים עושים את המעשה העצוב הזה, ללכת ולחתום על מכתב התפטרות בפעם השנייה, זה לא סתם שרופאים בכירים מתחילים לבנות גוף יציג אחר במקום הר"י (ההסתדרות הרפואית). כזו סולידריות וכזו התייחסות רצינית מצד כל הקולגות, יגרמו לכך שאנשים שם למעלה להבין שהם לא יכולים יותר לזלזל בנו בצורה כזו".

 

גת: "לא סתם מתחילים לבנות גוף במקום ההסתדרות הרפואית" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
גת: "לא סתם מתחילים לבנות גוף במקום ההסתדרות הרפואית"(צילום: גיל יוחנן)

 

במשמרת האחרונה שלו שתשע"א, גת ביקש לאחל לעם ישראל "שברמה הלאומית תהיה לנו מדינה קצת יותר צודקת ויותר שוויונית, קצת יותר חברתית ופחות אגרסיבית. ברמה הרפואית אני רוצה לאחל לכולנו שתהיה לנו מערכת בריאות ציבורית חזקה ומבוססת שתתן לכל אחד מאזרחים בריאות טובה, כי אין דבר יותר חשוב מזה. רק כשאנשים מגיעים למצב שהבריאות שלהם כבר לא במצב הכי טוב הם מבינים את החשיבות, ואיך כל שאר הדברים מתגמדים".

 

המכשיר שיכול להרוס

גם רופאים בכירים במערכת מרגישים שהשנה הקרובה תהיה אחרת לחלוטין. "אני מאוד אופטימי לגבי השנה החדשה. הייתה שנה רעה מאוד לרופאים במערכת הרפואית, ואני מרגיש ומאמין שאנחנו בדרך הנכונה", מסביר פרופ' יהודה אולמן, ממייסדי ארגון ארב"ל המתנגד להסכם הר"י עם האוצר, ומנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית ברמב"ם.

 

"מתחילים עם הסכם רע, אך יהיו כוחות שישנו לטובה", פרופ' אולמן (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
"מתחילים עם הסכם רע, אך יהיו כוחות שישנו לטובה", פרופ' אולמן(צילום: דנה קופל)
 

"אנחנו פותחים את השנה עם הסכם רע, אבל אני מאמין שיהיו כוחות שישנו את זה לטובה", הוא חוזה. "מההסכם הרע יצא מתוק. השנה למדתי שהרופאים הצעירים שונים מאיתנו בצורה חיובית. למדתי שלא תמיד צריך לתת את הלחי השנייה כשנותנים לך סטירה. הם לא הרופאים החנונים שאנחנו היינו כשהסתפקנו בעיסוק במקצוע הקדוש הזה, ושכסף הוא לא מילה גסה".

 

הדור החדש, מוסיף אולמן, שונה - לטוב ולרע. "הוא חושב שהוא צריך לקבל בהתאם לטיב העבודה שהוא נותן. עוד למדתי מהשנה החולפת שהפוליטיקה הרפואית ששרדה מאה שנים הוא מכשיר שיכול להרוס, עם הכוח שיש לו ביד, ושהיא יכולה להשפיע עלינו כפרטים, על המערכת כולה ועל כל מדינת ישראל.

 

"בשנה הבאה אני מאמין שיקום דור חדש שידאג לאינטרסים של רופאי בתי החולים וכדי שהטובים לא יברחו יותר למערכת הפרטית ויישארו ברפואה הציבורית. הרי בכל פיגוע, אירוע או תאונה אנחנו פוגשים את הרופאים מהמערכת הציבורית ושם אנחנו כמדינה רוצים את הטובים ביותר. בסופו של דבר אני מאמין שננצח ושלאזרחים תהיה מערכת בריאות ציבורית טובה יותר".

 

נצא מחוזקים

מצדם של ראשי הר"י, שלפי דעתם השיגו בשנה החולפת את ההסכם הטוב ביותר האפשרי למערכת - שגם הוא לא סיים את המשבר - השנה הקרובה תהיה משמעותית בהרבה מקודמתה. "אין שום ספק שעומדת להיות שנה מעניינת ומאתגרת", אמר ד"ר צאקי זיו נר, ממלא מקום יו"ר הר"י ויו"ר ארגון רופאי המדינה. "זו הולכת להיות שנה שבה ייקבעו נורמות חדשות ברפואה ואני רוצה לקוות שהן תהינה טובות.

 

ראשי ההסתדרות הרפואית. "עומדת להיות שנה מעניינת ומאתגרת" (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
ראשי ההסתדרות הרפואית. "עומדת להיות שנה מעניינת ומאתגרת"(צילום: דנה קופל)
 

"האתגרים שעומדים לפנינו הם קודם כל ליצור תקשורת טובה בין כולם - בין מומחים ומתמחים, בין מרכז ופריפריה, ובין הרופאים לציבור הישראלי. זה לא סוד שהשנה היו משברים גדולים אבל לי אין שום ספק שיש סיכוי טוב שנצא ממנה מחוזקים".

 

זיו נר יודע שגם בתשע"ב לא יהיה משעמם. "השנה שהרגע חלפה הייתה משברית, לא נטאטא את האמת מתחת לשולחן, ולשיטתי אני חושב שהשגנו הישגים יפים. לא תיקנו את כל עוולות הרפואה אבל התקדמנו. פעלנו כדי לצמצם פערים בין פריפריה ומרכז ואני מקווה שעוד כמה שנים תוחלת החיים כבר לא תהיה שונה בין האזורים. יצרנו תנאי עבודה יותר טובים למתמחים כי הם העתיד שלנו וחשוב שנשקיע בהם, ואני מקווה שגם נקטוף את הפירות בכך שאנשים ירגישו שיש שינוי ושהוא ילך ויתבטא משנה לשנה".

 

סיכוי ליום חופש לתורני השבת?

במשרד הבריאות כבר הערכים לעזיבתם של מאות הרופאים, רובם מתמחים, אך עם זאת מזהירים שהשירות לציבור ללא ספק יפגע. בינתיים נמשכים המגעים למנוע זאת, ויו"ר הר"י, ד"ר ליאוניד אידלמן, נפגש אתמול עם סגן שר הבריאות ח"כ הרב יעקב ליצמן -

 יום לאחר שנועד עם נציגות הרופאים הצעירים.

 

בהודעת לשכת סגן השר נמסר: "בסיכום הישיבה הוחלט על שיתוף פעולה, לחיזוק צעדים בוני אמון בין כל הגורמים המעורבים, כדי להביא לקידום מערכת הבריאות, מתוך מחויבות לציבור החולים".

 

בלי קשר לפגישה, בהר"י פנו אתמול למשרד האוצר בניסיון לקדם את האפשרות להעניק לרופאים שנמצאים בתורנות בשבת יום מנוחה נוסף. בהסכם הקיבוצי שנחתם לפני כחודשיים, לא נמצא פיתרון לנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר איתי גת. "הגענו למקום קשה ועצוב"
ד"ר זיו נר. "לא נטאטא את האמת"
צילום: איציק בירן
פרופ' אולמן. "לא לתת הלחי השנייה"
מומלצים