שתף קטע נבחר

האמריקני שהפך לארכי-טרוריסט. חיסול אל-אוולקי

הוא היגר עם הוריו לתימן, וחזר ללימודים ולפעילות דתית בארה"ב. מאז, הקדיש אל-אוולקי את חייו לפגיעה במדינת הולדתו ולהשמדתה, אך היא השיגה אותו - כנראה בעזרת אריות הים

מי אתה אל-אוולקי ? בכיר אל-קאעידה בתימן, אנוואר אל-אוולקי, שחוסל אתמול (ו') בתימן, נהרג בתקיפה אווירית על כלי רכב בו נסע יחד עם כמה מאנשיו, במזרח המדינה. על פי גורמים אמריקנים, איברהים אל-אסירי, פעיל אל-קאעידה שנחשב למייצר הפצצות הראשי של ארגון הטרור, נהרג אף הוא בעת החיסול. ככל הידוע, הכין אל-אסירי את מטען הנפץ שהוצמד לתחתוניו של "מחבל חג המולד", שניסה ללא הצלחה לפוצץ מטוס שהמריא מאמסטרדם לדטרויט ב-2009.

 

על פניו, חיסול אל-אוולקי מהווה צעד יעיל נוסף במאבק האמריקני בטרור, אולם לא ניתן להגדיר את אל-אוולקי במונחים פשטניים שכאלה. חיסולו של מי שנחשב ל"יועץ הרוחני" של המחבלים שביצעו את מתקפת הטרור של ה-11 בספטמבר 2001, המחבל מבסיס "פורט הוד" ומחבלים נוספים, עורר שאלות בסיסיות לגבי פעולות של הממשל האמריקני כלפי אזרחים שפנו לעיסוק בטרור. דיונים משפטיים ושאלות חוקתיות כבר עלו בארצות הברית בעקבות הפעולה - שבוצעה גם היא, כנראה, על ידי יחידת "אריות הים" - וכעת נראה כי הציבור האמריקני ינסה ליישב את הפער שנוצר בין פעולה צבאית מוצלחת לדילמה המשפטית.

 

"היועץ הרוחני של מחבלי ה-11 בספטמבר"  - כתבות אחרונות:

 

אל-אוולקי נולד בניו מקסיקו שבארצות הברית, להורים ממוצא תימני. משפחתו חזרה לתימן כשהיה בן 7, אך הוא שב לארצות הברית בגיל 19 לצורך לימודים אקדמיים. אל-אוולקי שימש כאימאם רב השפעה וצבר תומכים רבים. לאחר מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001, התברר כי אל-אוולקי שימש כאימאם במסגד "דאר אל-היג'רה" במדינת וירג'יניה, בו התפללו שלושה ממבצעי הפיגועים. שנה לאחר מכן עזב אל-אוולקי את ארצות הברית וחזר לתימן.

 

אזכרה לחיילים ההרוגים בבסיס פורט הוד (צילום: AP) (צילום: AP)
אזכרה לחיילים ההרוגים בבסיס פורט הוד(צילום: AP)
 

אל-אוולקי ביסס את מעמדו בארגון אל-קאעידה והפך במהרה למנהיג הארגון בחצי האי ערב. למרות ריחוקו הגיאוגרפי מארצות הברית, מדינת הולדתו, עמד אל-אוולקי מאחורי אירועים נוספים שזעזעו את אמריקה.

 

בין היתר, היה מעורב אל-אוולקי בטבח שביצע פסיכיאטר צבאי בבסיס האמריקני "פורט הוד" בטקסס בנובמבר 2009, בו נרצחו 13 חיילים. בחקירה התברר כי הפסיכיאטר, רב-סרן נידאל חסן, התפלל עם אל-אוולקי ואף התייעץ עמו בשנה שקדמה למתקפה. חסן שיגר 10 עד 20 הודעות לאל-אוולקי בהן התייעץ עימו על האפשרות לתקוף חיילים אמריקנים.

 

בחג המולד, 2009, אל-אוולקי היה מעורב בניסיון כושל לפוצץ מטוס אמריקני של חברת יונייטד איירליינס מאמסטרדם לדטרויט. המחבל, עומר פארוק עבדול מוטלב, אזרח ניגריה בן 23, ניסה לפוצץ מטען חבלה שהורכב מאבקות ונוזלים. המטען כשל אך גרם להתלקחות במטוס ולפציעה של מספר נוסעים.

 

יחידת "אריות הים". אחראית גם לחיסול האחרון? (צילום:  AFP PHOTO/ US NAVY ) (צילום:  AFP PHOTO/ US NAVY )
יחידת "אריות הים". אחראית גם לחיסול האחרון?(צילום: AFP PHOTO/ US NAVY )
 

אל-אוולקי הוגדר כמטרה על ידי האמריקנים באפריל 2010, אז אישר הממשל האמריקני שורת צעדים ללכידתו - חי או מת - למרות העובדה שהוא בעל אזרחות אמריקנית. גורמים בפנטגון הסבירו כי ההחלטה להוסיף את שמו לרשימת המבוקשים באה בעקבות דו"ח של המועצה לביטחון לאומי, אשר נדרש משום שהוא אזרח אמריקני. "אל-אוולקי התגלה כאיום, ולכן הוא הפך ליעד", אמר אז גורם אמריקני.

 

במאי 2010 מתחם טיימס סקוור בניו-יורק פונה, לאחר שנמצא רכב ובו גז פרופן, בנזין, חוטים, חומרי נפץ ושעון עצר. חבלנים שהגיעו למקום נטרלו את המטען. איש לא נפגע באותו האירוע אך מחקירה התברר כי לאל-אוולקי היה חלק גם בניסיון החבלה הזה.

 

חמישה חודשים לאחר מכן 20 חבילות נפץ נשלחו בדואר מתימן ליעדים שונים בארצות הברית ובמערב אירופה שיועדו לפגוע ככל הנראה במוסדות יהודיים. גם באותו אירוע, שיזם אל-קאעידה בהשראת אל-אוולקי, לא נפגע איש, והחיפושים אחר המטיף הקיצוני התגברו. 

 

"חיסול מוצדק שמנוגד לחוקה"

הניסיון הראשון לחסלו, כשבוע לאחר חיסול אוסמה בן-לאדן במאי השנה, נכשל. ממשל אובמה קיווה לרשום הישג נוסף במלחמה בטרור בתוך זמן קצר, אולם הטילים ששיגר מזל"ט לעבר רכבו של מנהיג אל-קאעידה בחצי האי ערב החטיאו את מטרתם.

 

אך אתמול לא התמזל מזלו של אל-אוולקי והוא חוסל, בגיל 40, בתקיפה אווירית בעיירה נידחת בתימן, שנוהלה, ככל הנראה על ידי ה-CIA, ובוצעה בשטח על ידי יחידת "אריות הים", האחראית גם לחיסולו של בן לאדן. "מדובר בטרוריסט שבמשך השנים לא הסתפק בתעמולה, אלא הפך לדמות מבצעית שנהייתה יותר ויותר מרוכזת בתכנון וביצוע של פיגועים נגד ארצות הברית ובנות בריתנו", אמר גורם ביטחוני בכיר בארה"ב על החיסול.

 

שורה של פעילי זכויות אדם ומנהיגים מוסלמים-אמריקנים הביעו מחאה על ההחלטה לחסל אזרח אמריקני על בסיס מידע מודיעיני מסווג, ללא משפט, גם אם הם לא גינו כלל וכלל את החיסול עצמו. לטענתם, מוצדק ככל שיהיה החיסול, החוקה האמריקנית אינה מאפשרת פעולה שכזו. עם זאת, כבר בשנה שעברה, כשאל-אוולקי הוגדר כיעד לחיסול, דחה בית המשפט בארצות הברית את הטענות הללו, בהסבר כי "נראה שאל-אוולקי לא יבקש דין צדק על בסיס מערכת החוקים האמריקנית

אותה הוא מתעב". 

 

התקשורת האמריקנית ערכה בסוף השבוע סדרת דיונים משפטיים לגבי מידת החוקיות של החיסול. בממשל מסבירים כי מעבר לכך שאל-אוולקי ערק למעשה לשורות אל קאעידה והיווה איום מיידי על חיי אזרחים, לא ניתן היה לעצור אותו בתימן, לאור הלוחמה האינטנסיבית שם.

 

במקביל, דיווח ה"וושינגטון פוסט" כי מסמך רשמי של משרד המשפטים בארצות הברית אישר מבעוד מעוד את הפעולה. "לא היתה כלל מחלוקת באשר לחוקיות החיסול", אמר גורם רשמי לעיתון, תוך שהוא מקביל בין הסיטואציה בה נערך המבצע למצב מלחמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-אוולקי. "יועץ רוחני" למחבלים
צילום: AFP
אובמה. מחלוקת משפטית על המבצע
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
מומלצים