שתף קטע נבחר

מיטשל מודה: שלום במזה"ת קשה מבצפון-אירלנד

השליח של אובמה למשא ומתן בין ישראל והפלסטינים, שהתייאש אשתקד ופרש, נהג להזכיר במהלך כהונתו כי הוא זה שהביא שלום לצפון אירלנד, ושלפיכך יוכל לעשות זאת גם כאן. היום הודה: "המציאות במזרח התיכון מורכבת בהרבה"

השליח האמריקני למזרח התיכון לשעבר, ג'ורג' מיטשל, הודה הערב (יום א') כי השגת שלום במזרח התיכון היא משימה קשה במיוחד. בראיון לסוכנות הידיעות AP שבו מתח ביקורת על בקשת הפלסטינים מהאו"ם להכיר בהם כמדינה, אמר מיטשל כי השגת שלום באזור היה מלאכה מורכבת יותר מזו שציפתה לו בצפון-אירלנד.

 

מיטשל הוא האיש שהצליח בסוף שנות ה-90 להביא הסכם שלום לצפון-אירלנד אחרי שנים רבות של לחימה והרוגים. אחרי שאובמה מינה אותו לתפקיד השליח שלו למזרח התיכון בינואר 2009, נהג מיטשל להזכיר כמה קשה הייתה המשימה בצפון-אירלנד, ולומר שאם שם הצליח - גם בין ישראל לפלסטינים ניתן להשיג שלום.

 

השליח לשעבר מיטשל עם אבו מאזן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השליח לשעבר מיטשל עם אבו מאזן(צילום: AFP)

 

הערב נשמע מיטשל מפוכח משהו, כשהודה שמדובר באתגר מורכב יותר. "לשם השוואה, המזרח התיכון הרבה יותר מורכב. המצב קשה. יש שם הרבה יותר גורמים מעורבים", אמר בראיון ל-AP. ב-1998 הגיעו לסיומם שלושה עשורים של אלימות בין קתולים לפרוטסטנטים בצפון אירלנד, עם חתימת הסכם שלום בין ה-IRA, שתמכה בהתמזגות עם אירלנד, לבין הכוחות הפרוטסטנטים, שתמכו בהישארות תחת ריבונות בריטית. ההסכם נודע בכינוי "יום שישי הטוב".

 

בעשור האחרון נמשכה האלימות בצפון אירלנד במינונים נמוכים אשר לא הפריעו להמשך תהליך השלום ולהקמתה של ממשלת אחדות היסטורית בין הרוב הפרוטסטנטי למיעוט הקתולי במרס 2007. פיגועים קטנים עדיין מתרחשים שם מעת לעת, אך בדרך כלל בלי נפגעים, וככלל יודע האזור שקט רוב הזמן.

 

מיטשל: הבקשה מהאו"ם תוביל לאלימות

מיטשל, שפרש מתפקידו כשליח ב-14 במאי השנה אחרי שהגיע למסקנה כי הצדדים אינם רציניים מספיק, שבר בראיון שתיקה של חודשים בנוגע לנושא המזרח-תיכוני. הוא הזהיר כי בקשת ההכרה של הפלסטינים מהאו"ם תוביל לאלימות בלתי נמנעת. "חוסר האמון יגבר והסיכוי של הצדדים לחזור למשא ומתן ישיר יפחת. שני הצדדים הסכימו שהדרך היחידה לפתור את המחלוקות היא משא ומתון, וקשה לי לראות איך אפשר להתקדם לקראת זה", אמר מיטשל.

 

מיטשל הצהיר כי "הפלסטינים יקבלו מדינה רק לאחר שלישראלים יהיה ביטחון במידה הגיונית". מצד שני הדגיש מיטשל כי

"ישראל יכולה להגשים את הביטחון שלה, אם תהיה מדינה פלסטינית. הם חייבים להשקיע בהסדר במקום בחוסר אמון ועוינות, כפי שהמצב עכשיו".

 

בתוך כך קראה היום הליגה הערבית לחברותיה להגביר את הסיוע שלהם לפלסטינים, בעקבות הדיווח בעיתון הבריטי "אינדיפנדנט" כי הקונגרס האמריקני הקפיא סיוע של 200 מיליון דולר לרשות בתגובה על בקשתם החד-צדדית מהאו"ם להכרה במדינה. "על חברות הליגה הערבית להגביר את תמיכתם בעם הפלסטיני כדי לאפשר לו להתמודד עם האיומים לחסום את הסיוע לו", אמר מזכ"ל הליגה הערבית, נביל אל-ערבי, בתום פגישה עם בכיר הרשות סאיב עריקאת.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיטשל. פה זה לא צפון אירלנד
צילום: AP
מומלצים