שתף קטע נבחר

נפרדים מחנן פורת: "היה הכי קרוב לדוד המלך"

אחרי לכתו בגיל 67 של אחד ממקימי גוש אמונים, בהנהגת המתנחלים דיברו על "אחד המנהיגים הגדולים בעם ישראל". נתניהו: הלהט הציוני שלו לא שכך לרגע

בתום מאבק במחלת הסרטן, הלך היום (ג') לעולמו בגיל 67 חבר הכנסת לשעבר חנן פורת, ממנהיגיה הבולטים של הציונות הדתית וההתיישבות ביהודה ושומרון. "הוא היה שילוב נדיר של נפש משורר, מנהיג עם רגישות ציבורית נדירה ויכולת עשייה ובנייה בפועל", ספד חברו ומי שהיה יחד איתו אחד ממקימי גוש אמונים, יו"ר ועד מתיישבי השומרון בני קצובר. הלווייתו של פורת תיערך רק מחר ב-11:00 בכפר עציון, על מנת שלא תתנגש עם אזכרתו של אביו, שנפטר בדיוק היום לפני שלוש שנים.

 

פורת זכה להערכה רבה גם במשכן הכנסת. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הביע צער רב על מותו ומסר בהודעתו: "חנן פורת הקדיש את חייו לבניין ארץ ישראל, לחינוך דורות של תלמידי הציונות הדתית, לאהבת ארץ ישראל ועם ישראל. כבן קיבוץ כפר עציון שחרב במלחמת השחרור, הוביל חנן את השיבה לגוש אחר שחרורו".

 

חנן פורת בכנסת, 1988 (צילום: סער יעקב, לע"מ) (צילום: סער יעקב, לע
חנן פורת בכנסת, 1988(צילום: סער יעקב, לע"מ)

 

נתניהו הוסיף: "תרומתו לבניין הארץ ויישובה, לחינוך ולהנהגת האומה על ערכי הציונות, היא מופת ודוגמה לאזרחי ישראל. הכרתי את חנן לראשונה לפני קרוב ל-40 שנה והתרשמתי מיד מהלהט הציוני שפיעם בו וממחויבותו העמוקה לשיבת העם היהודי לארצו.

 להט זה לא שכך לרגע אחד וליווה אותו עד יומו האחרון. עוד יסופר על תרומתו למוסדות, ליחידים ולחינוך הדור הצעיר".

 

נשיא המדינה, שמעון פרס שלח מברק תנחומים למשפחתו של פורת וכתב: "חנן פורת חי באמונתו ולא נפרד ממנה לעולם. הוא שאף כל חייו לשרת את עמו ולינוק מחכמתו. תרומתו הייתה ייחודית וגם אלו שחלקו על דעותיו כיבדו את יושרו את חוכמתו ואת צניעותו".

 

גם יו"ר האופוזיציה ציפי לבני ספדה. "חנן פורת היה מסמליה המובהקים של תנועת ההתיישבות האמונית והצליח, באופיו ובכישוריו הייחודיים, להוות גשר של דיאלוג בין הזרמים הפוליטיים בישראל", אמרה. "פעילותו הציבורית העניפה לאורך עשרות שנים היא תמהיל של ציונות, אהבת הארץ ואהבת העם, והוא יחסר לרבים בציבור - אלה שתמכו בו וגם אלה שחלקו על דרכו".

 

"עשו לו רצח אופי על 'פורים שמח'"

בשנה שנה וחצי האחרונות נאבק פורת במחלת הסרטן. הוא ביקש למות בביתו שבכפר עציון ובתקופה האחרונה נפרד מיקיריו וחבריו. "הוא היה הדבר הכי קרוב לדוד המלך: מורה, מנהיג, משורר עם פוטנציאל מלכות", אמר המשורר אליעז כהן, חבר קרוב של חנן ותושב כפר עציון.

 

כהן הכיר את פורת בגיל 15 בישיבת כפר אורן, "ופשוט התאהבתי. עם ישראל הפסיד את אחד המנהיגים הגדולים שהיו לו. הרבה פעמים הייתי אומר לו יחד עם הרב מנחם פרומן, שהוא היה צריך להיות עמוס עוז שלנו".

 

חנן פורת חוגג ב-1975 הסכם המאפשר הישארות בשומרון (צילום: משה מילנר, לע"מ) (צילום: משה מילנר, לע
חנן פורת חוגג ב-1975 הסכם המאפשר הישארות בשומרון(צילום: משה מילנר, לע"מ)

 

הוא דיבר על "הרצח אופי שניסו לעשות לו לאחר שאמר 'פורים שמח' אחרי הטבח במערכת המכפלה, וזה כאב לו מאוד. הוא היה איש מאוד מוסרי וכבר משנות ה-70' דיבר על שיקום הפליטים, יחסים הוגנים, והיה מאוד רחוק מכל איבה. גם אם לא יאהבו את מפעל חייו, הוא עיצב מחדש את גבולות הישוב היהודי וקבע את השיבה של עם ישראל באופן בלתי הפיך".

 

מאז גילוי המחלה, מספר כהן, "למרות שהרופאים לא נתנו לו סיכוי, הוא נלחם כפי שהיה, לוחם אמיתי חדור אמונה, ויחד עם זאת דיבר הרבה על המוות ואמר שאין לפחד ממנו. היה עם המון גבורה ושמר על חיות ופעילות עד הרגעים האחרונים".

 

"המיטב שבציונות"

ראש המועצה האזורית גוש עציון, שאול גולדשטיין, היה תלמידו של פורת בישיבת מרכז הרב לפני 25 שנים: "חלק גדול בבחירת הכיוון בחיי היה בזכותו. היה לו כישרון נדיר לחבר בין התנ"ך להיסטוריה ולמדע, זה חיבור מאוד מיוחד שלא תמיד קיים".

 

פורת, ממקימי מפלגת התחיה ובהמשך במפד"ל, כיהן כחבר כנסת כמעט ברציפות מ-1981 עד 1999. "עם ישראל אבל על אחד ממנהיגיו ההיסטוריים", אמר ראש המועצה האזורית שומרון, גרשון מסיקה, "הרב חנן פורת ייזכר כאחד מגדולי המנהיגים שקמו לעם היהודי בכל הדורות. ההתיישבות בשומרון שחנן היה ממייסדיה, תמשיך בדרכו - דרך של אמונה, ציונות, תורה והתיישבות".

 

גם במועצת יש"ע הביעו צער רב על מותו ובהודעה מיוחדת שפרסמו נאמר כי הוא "גילם בדמותו וברוחו את המיטב שבציונות, בחיבור למקורות, בהגשה ההתיישבות, בעידוד עליית נדחי ישראל וקליטתם בארץ, בעשייה בכנסת ישראל ובביטחון המדינה. מנהיגותו והדרכתו של הרב פורת יחסרו מאוד למחנה נאמני ארץ ישראל".

  

נחי אייל, מנכ"ל "תקומה" וחברו ב-15 שנים האחרונות, אמר ש"מדינת ישראל איבדה את אחד מגדולי הציבור. זו כמובן אבידה קודם כל למשפחה, אבל פה יש אבידה בסדר גודל לאומי. הוא יצר דרך שמכוונת אותנו לאיך אנו צריכים לפעול, מורשת מאוד ברורה וחדה".

 

בהכנת הידיעה השתתפו רונן מדזיני ומורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חנן פורת. נפטר ביום פטירת אביו
צילום: אורי יסעור
מומלצים