שתף קטע נבחר

אחרי 60 שנה בפלוס, קרנות המורים צנחו

תזמון גרוע: 9 חודשים אחרי שהופסקה התשואה המובטחת בקרנות ההשתלמות של המורים - הגיע ההפסד כבר כמעט ל-7%. המורים זועמים, אך באוצר טוענים: ההחלטה היתה של הנהלת הקרן. בכל מקרה, מי שיצא להשתלמות לא ייפגע

אחרי שהתרגלו לתוכנית סולידית עם תשואה מובטחת במשך 60 שנה, בחודש ינואר השנה הוצמדו קרנות ההשתלמות של המורים לתשואות בשוק ההון, עם החזקה של מעל 20% במניות. המשבר המכה בשווקים ב-9 החודשים האחרונים, חתך בחסכונותיהם. כעת, אחרי ירידה של כ-7% מתחילת השנה, הם זועמים על משרד האוצר ומנהלי קרנות ההשתלמות.

 

האוצר דרש או הקרן החליטה?

מתחילת שנת 2011 חויבו מנהלי הקרנות להפסיק את הבטחת התשואה לעמיתים ולהצמידה לתשואה בשוק ההון. למעשה, מאז הקמתן העניקו הקרנות לעמיתים תשואה מובטחת וקבועה שעמדה על 4% בתוספת הצמדה למדד. זאת למרות שכספי הקרן הושקעו בפועל בשוק ההון והשיגו תשואה שונה לחלוטין, לעיתים גבוה יותר ולעיתים נמוכה.

 

מדובר בקרנות של עמיתים שראו בקרן מכשיר לחיסכון ארוך טווח. אלו לא יצאו לשבתון ובחרו למשוך את הכסף בשלב כלשהו. 

 

על פי טענת גורמים המקורבים לקרן, מה שהוביל לשינוי הוא דרישת האוצר ממנהלי הקרנות להציב ערבויות מדינה (מעין רשת ביטחון) להתחייבות התשואה של הקרן כלפי העמיתים. למעשה, הם טוענים כי במהלך השנים ערבות כזו היתה קיימת בהסכמה שבשתיקה, רק שהפעם החליט האוצר כי יש צורך להפוך את זה לממוסד. מכיוון שלהסתדרות או ארגון המורים, אין שום יכולת לספק רשת ביטחון לקרנות המנהלות כספים בהיקף של לא פחות מ-17 מיליארד שקל, הבטחת התשואה בוטלה.

 

מנגד, באוצר מציגים גרסה קצת שונה. גורם בכיר באוצר אומר ל-ynet כי "ההחלטה על ביטול הבטחת תשואה של 4% בעבור מורים שאינם מממשים את זכותם לצאת לשנת שבתון, אלא למשוך את הכספים שנצברו על שמם בקרן כסכום הוני, התקבלה על ידי הנהלת הקרן".

 

לפי שיטת האוצר, הבעיה היתה טמונה במכלול ההטבות שמקבלים העמיתים ולא בהטבה ספציפית. קרנות ההשתלמות של המורים והגננות, חברי הסתדרות וארגון המורים, מעניקות מגוון הטבות, בשונה משאר הקרנות. כך, שיעור ההפרשה החודשית של העובד עומד על 4.2% והמעביד מפריש 8.4%, זאת לעומת 2.5% ו-7.5% בהתאמה, כמקובל בשאר הקרנות.

 

בנוסף, מורים היוצא לשנת השתלמות, זכאים לשלל הטבות ללא כל קשר לזכויות אותן צברו בפועל בקופה. כך זכאים המורים לשכר בשנת השבתון על פי תחשיב המתייחס למשכורות האחרונות אותן קיבלו. בנוסף, הם מקבלים החזר שכר לימוד והטבות נוספות. בידול הקרנות נובע מהרצון לחזק את ציבור המורים.

 

הבטחת תשואה? לא מופיע בכלל בתקנון

באוצר חוששים כי שלל ההטבות הללו, בנוסף להבטחת התשואה, עלולות לדרדר את הקרנות לגרעונות אקטואריים (סך ההתחייבויות גדול מסך הנכסים בפועל). לכן, טוענים שם, התנו את המשך מתן ההטבות הללו בשמירה על איזון ויכולת לעמוד בהתחייבויות עתידיות. לדבריהם, הנהלת הקרן היא שבחרה במסגרת זו להוריד את הבטחת התשואה למושכי כספי ההשתלמות.ועם זאת, אין ספק שבאוצר תומכים במהלך שכן בסופו של דבר המטרה היא יציאה להשתלמות ולא הטבה לקופות חיסכון. בנוסף, הבטחת תשואה אינה מופיעה כלל בתקנון ומדובר בהסכם חיצוני.

 

כך או כך, משא ומתן בין האוצר למנהלי הקרנות שנמשך לסירוגין במשך כ-3 שנים, עם שלל דרישות לשינויים מצד האוצר, לא הותיר למנהלי הקרנות ברירה, אלא לחתוך במקום כלשהו. יש להדגיש כי בכל מקרה לא צפויה פגיעה בהטבות שניתנות למורים היוצאים לשנת השתלמות. אלו ימשיכו ליהנות מאותם התנאים שהיו קיימים עד כה.

 

בעקבות פניות שהגיעו ל-ynet על הפגיעה בחסכונות, אומרים גורמים המקורבים לקרנות, כי הדבר הובהר כבר לעמיתים בתחילת השנה, אולם בכל התקופה הזו נעשים ניסיונות של גורמים פוליטיים שונים בתוך ארגוני המורים להתסיס כנגד ההנהלה. תלונות הופנו גם כנגד הבנק הבינלאומי הראשון, המספק שירותי תפעול לקרנות, אולם חשוב לציין כי לבנק אין כל שיקול במדיניות ההשקעה או כל החלטה אחרת של הקרן - זו נעשית על ידי הנהלת הקרן בלבד.

 

"אין ספק שהתזמון הוא גרוע, אבל כך עובד שוק ההון", אומרים גורמים המקורבים לקרן. "אם השנה היתה תשואה יפה בשוק ההון, אף אחד לא היה בא להגיד תודה". בהסתדרות המורים מוסיפים: "בעשר השנים האחרונות התשואות של הקרן היו כ-12.3%, מעל 4% צמוד ועל כך הלינו עמיתים רבים שדרשו לקבל את תשואות השוק. קרנות הסתדרות המורים מאופיינות בתמהיל השקעות סולידי ובמדיניות שמרנית במיוחד בהתייחס לכל ענף הגמל, הביטוח והפנסיה".

 

בתוך כך, ל-ynet נודע כי בחודשים הקרובים צפויים להיפתח לראשונה שני מסלולים נוספים בקרנות ההשתלמות של המורים. המסלול הכשר - המותאם לחוסכים המעוניינים בניהול השקעות על פי ההלכה (כגון איסור השקעה בחברות הפועלות בשבת, או כאלו שאינן מחזיקות בהיתר עסקה להלוואות בריבית). וכן מסלול שיושקע באפיקים סולידיים בלבד - פתרון לאלו שמוכנים לוותר על פוטנציאל לתשואות גבוהות, תמורת שקט נפשי גם בעידן של סערות בשווקים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטבות? רק למי שיצא להשתלמות
צילום: Shutterstock
מומלצים