שתף קטע נבחר

קר בלב: הקיץ העצוב של ההוקי קרח

ליגת ה-NHL נפתחת תחת ענן כבד של עצבות ואובדן, לאחר ששלושה משחקניה מצאו את מותם בנסיבות לא טבעיות הקיץ. מחקרים מנסים להוכיח קשר בין תפקידם על המגרש לפגיעה מוחית ונפשית, ומתחת להדי הטראומה נשמעים קולות שונים לאיסור האלימות שכה מזוהה בענף

ליגת ההוקי קרח הטובה בעולם, ה-NHL, יצאה לדרך ביום חמישי האחרון, ה-6 באוקטובר, תחת ענן כבד של עצבות ואובדן. הקיץ האחרון היה טראומתי עבור הליגה, שמכילה בתוכה 30 קבוצות מארצות הברית (23) וקנדה (7), והארגון, השחקנים והאוהדים טרם התאוששו.

 

 

שלושה מהשחקנים האהובים ב-NHL: ווייד בילאק, ריק ריפיאן ודרק בוגארד, מצאו את מותם בקיץ האחרון. השניים הראשונים התאבדו, השלישי נכנע לשימוש בסמים ואלכוהול והאובדן היכה בהלם רבים מאוהבי הענף.

 

בילאק ובוגארד באחד המפגשים על משטח הקרח. שניהם כבר לא איתנו (צילום: MCT) (צילום: MCT)
בילאק ובוגארד באחד המפגשים על משטח הקרח. שניהם כבר לא איתנו(צילום: MCT)
 

תוסיפו לכך את אסון המטוס של קבוצת לוקומוטיב יארוסלב הרוסית, שהתרסק ברוסיה ונספו בו 45 אנשי צוות, שחקנים ומאמנים מרחבי העולם, ואת הטעם המר שבו הסתיימה העונה שעברה, כאשר בוסטון ברואינס זכתה באליפות בוונקובר והמהומות שהתחוללו בעיר הקנדית, ותקבלו ליגה שמנסה לאחות את השברים.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

אינפורסר: תפקיד הכרחי בהוקי?

הנסיבות הלא טבעיות שהביאו למותם של שלושת השחקנים היא שיחת השעה בקרב תקשורת הענף. המכנה המשותף בין השלושה, מלבד היותם שחקנים מקצוענים ב-NHL בהווה ובעבר, הוא תפקידם על המגרש - אינפורסר. אם בכדוריד תפקידו של הפיבוט נחשב לאלים ביותר, האינפורסר בהוקי קרח מעפיל עליו פי כמה.

 

התרסקות המטוס הרוסי בחודש שעבר. עוד אסון הקיץ (צילום: AP) (צילום: AP)
התרסקות המטוס הרוסי בחודש שעבר. עוד אסון הקיץ(צילום: AP)

 

מטרתו של האינפורסר במשחק היא להגן על השחקן המצטיין של הקבוצה, הכוכב, כולל הסרת הכפפות וכניסה לעימות פיזי עם היריב. זהו תפקיד לא רשמי, אבל רוב קבוצות הליגה משתמשות בו ולא מוותרות עליו (באולימפיאדת החורף אגב התפקיד נאסר).

 

הפיזיות, שמתבטאת במכות אכזרויות בין השחקנים, היא אחד הדברים שמאפיינים את הספורט הזה. לאחר מקרי המוות של בילאק, ריפיאן ובוגארד, נשמעים קולות חדשים בענף, שהיו שם קודם, אך עתה הם נשמעים ביתר שאת במטרה למנוע ולאסור את האלימות על הקרח.

 

ריק ריפיאן על משטח הקרח באחד המפגשים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ריק ריפיאן על משטח הקרח באחד המפגשים(צילום: MCT)
 

באחד המשחקים של בוגארד, כאשר היה שחקנה של מינסוטה ווילד, אגרוף לפנים של יריבו זיכה את האחרון בניתוח לשחזור עצם הלחי המרוסקת ולשתילת טיטניום. הדוגמאות כמובן עוד רבות. קרבות בין אינפורסרים לוקחים חלק בכ-40 אחוז ממשחקי הליגה, והקהל אוהב את זה: הכפפות מושלכות על הקרח, המבט בעיניים מתלהט והאגרופים נשלחים מימין ומשמאל.

 

דיכאון, מצב נפשי מעורער ונזק מוחי 

בוגארד הלך לעולמו במאי האחרון והוא בן 28, לאחר שנטל מנת יתר של סמים בשילוב עם אלכוהול. בילאק בן ה-35 נמצא מת ב-31 באוגוסט במלון דירות בטורונטו (ככל הנראה תלה עצמו, למרות שמשפחתו טוענת כי זו הייתה תאונה), ואילו ריפיאן התאבד בביתו שבאלברטה ב-15 באוגוסט והוא בן 27 בלבד.

 

דרק בוגארד. נכנע לשימוש בסמים ואלכוהול (צילום: MCT) (צילום: MCT)
דרק בוגארד. נכנע לשימוש בסמים ואלכוהול(צילום: MCT)
 

על פי עדויות שונות, כל השלושה סבלו מדיכאון ובילאק אף נעזר בכדורים נגד המחלה בחמש השנים האחרונות. מאז מותם, מתגלים מחקרים רבים שניסו לקשר בין תפקידם על הקרח וזעזועי המוח שהם ספגו עקב כך לבין המצב הנפשי שהוביל אותם לסיים את חייהם.

 

מחקר שנעשה באוניברסיטת בוסטון, מלמד על כך שיש קשר בין הטראומות שסופג מוחו של האינפורסר לבין מחלה הנקראת אנצפלופתיה טראומטית כרונית (CTE). זו גורמת בין היתר לירידה בזיכרון, התנהגות לא יציבה, בעיית שליטה בדחפים ודיכאון. באוניברסיטה חקרו שני מוחות של שחקני עבר שהלכו לעולמם ומשפחתם תרמה את גופם למדע, ונכון לעכשיו מחכים גם לתוצאות בדיקת מוחו של בוגארד.

 

ווייד בילאק (מימין). איש משפחה שסיים את חייו (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ווייד בילאק (מימין). איש משפחה שסיים את חייו(צילום: MCT)
 

"איסור על הלחימה לא יגרום למשחק טוב יותר"

בצד השני נמצאים אלו שקוראים שלא להשליך את מקרי המוות של השלושה על הליגה כולה. "זה מכעיס אותי מאוד שאנשים מנסים לקחת את המוות שלהם ולזרוק את זה על כל השחקנים", אמר שון ת'ורונטון, האינפורסר של בוסטון. "אלו מקרים מאוד עצובים, אבל ניצול וביטול חלק מהמשחק בגלל זה אינו הדרך הנכונה. עלינו לזכור אותם בגלל מי שהם היו, לא בגלל המקצוע שלהם".

 

פרשן הספורט סטיב בופרי מהטורונטו סאן הולך רחוק עוד יותר וקובע נחרצות: "אל תענישו את כל השחקנים בגלל המקרים הללו. אנשים מחפשים תשובות מהירות, ולכן נוח להם להשליך את מותם בעבודה שהם היו אינפורסרים. זכותו של כל אדם לא לאהוב את הלחימה על המגרש, אבל לאף אחד אין זכות להחרים אותה בגלל זה. הסיכונים שם, השחקנים מבינים את זה אבל איסור על הלחימה לא יגרום למשחק טוב יותר".

 

סידני קרוסבי. מצבו של כוכב הליגה לא ברור (צילום: MCT) (צילום: MCT)
סידני קרוסבי. מצבו של כוכב הליגה לא ברור(צילום: MCT)
 

מי צודק? המדע טרם החליט רשמית, הקהל לא מוכן לוותר על האופי המיוחד של המשחק, והשחקנים, כמו שבופרי טען, מבינים את הסיכונים והם בכל זאת על הקרח.

 

והליגה? הכוכב הגדול בספק לקריירה

בינתיים הליגה נפתחה, הפעם לא בקול תרועה רמה, עם הרבה חששות ושאיפות. בוסטון תנסה להיות הקבוצה הראשונה שזוכה בתואר בפעם השניה ברציפות מאז דטרויט רד ווינגס ב-1998-1997,

קנדה תמשיך לחפש אלופה ראשונה מאז מונטריאול ב-1993 ופיטסבורג תנסה להתאושש מפתיחת עונה ללא סידני קרוסבי, הכוכב הגדול שלה שטרם החלים מזעזוע מוח.

 

בהתחלה ההערכה הייתה שהוא יחזור אחרי שבועיים, אחר כך חודשיים ואז התחלפו הדיבורים על עוד עונה מבוזבזת ואף על סיום הקריירה. ההערכות מדברות על חזרתו בסביבות חג המולד, אבל הפציעה שלו מסמלת גם היא את הברוטאליות של הענף, שלא מרחם על אף אחד.

 

קרוסבי עדיין צעיר (בן 24 בלבד), ואמור היה לשבור את כל השיאים אחרי הזכיה עם קנדה במדליית הזהב בוונקובר 2010 (הבקיע את שער הניצחון מול ארצות הברית). יהיו מכות, אלימות ועונשים, אבל הפעם כולם גם רוצים להשאיר את מצבת השחקנים על כנה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וויד בילאק
צילום: MCT
דרק בוגארד
צילום: MCT
מומלצים