שתף קטע נבחר
צילום: אסף רונן

מי גידל את האוכל שלי? מבקרים יצרנים מקומיים

אכלתם פעם תמר בשל הישר מהעץ? אורי מאיר-צ'יזיק מחליט להכיר לכם 8 יצרני מזון מקומיים מומלצים לרגל חגיגות חצי השנה המקומית ומזמין אתכם לבילוי בטבע במהלך סוכות

 

בראש השנה עברה מחצית מהשנה המקומית שלי. נשארה לי חצי שנה נוספת למשימה, והאמת היא שזה לא נראה כל-כך מסובך כמו בהתחלה. 

 

אחת המסקנות המרכזיות שלי מההתנסות הזו היא שאנחנו צריכים לחזק את הקשר בין היצרנים של המזון לצרכניו. כשאנחנו מכירים את מי שמגדל או מכין לנו את האוכל אנחנו אוכלים טוב ובריא יותר. אנחנו גם מחזקים את הקשר שלנו עם הקהילה סביבנו.

 

צאו בחוה"מ סוכות להכיר את האנשים שעומדים מאחורי האוכל המקומי, זוהי הזדמנות פז לצאת החוצה, לנסוע ולפגוש את האנשים שמכינים, מגדלים ומייצרים לנו את האוכל. שבוע שלם בו אפשר ללמוד על האוכל, על מקורותיו ולחוות את טעמו ממקור ראשון. אכלתם פעם תמר בשל הישר מהעץ?

 

לאן תלכו? אתם יודעים הכי טוב איפה אתם קונים, ובראש ובראשונה אני רוצה להמליץ- לכו לשדות ולמגדלים באיזור שלכם. כאן ריכזתי כמה רעיונות לנקודות אוכל מקומי שיאפשרו לכם הכרויות כאלו.

 

צאו אל השדות וגלו מהיכן מגיע האוכל המקומי שלכם (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )
צאו אל השדות וגלו מהיכן מגיע האוכל המקומי שלכם(צילום: אסף רונן )

 

אוכל מקומי בטבע הישראלי

שתי חנויות מיוחדות בעיר נצרת משמשות אותי לקניית מצרכי מזון מקומיים ייחודיים:

 

אל באבור (נצרת): משמעות השם אל באבור בערבית הוא "הטחנה", ובכל עיר ערבית יש מבנה המכונה בשם זה, כך גם בנצרת. במבנה זה שנמצא ברחוב הראשי, רחוב פאולוס, לפני כיכר המעיין, יש חנות גדולה לתבלינים, מטחנת הגליל (אל באבור). אפשר להשיג שם: עדשים מקומית, חומוס מקומי, פריקי ושומשום מקומיים. סומאק שנטחן במקום, דבש חרובים ביתי ועוד. טל' 04-6455596.

 

מטחנת אל-באבור (צילום: אסף רונן) (צילום: אסף רונן)
מטחנת אל-באבור(צילום: אסף רונן)

 

ספדי תבלינים (נצרת): חנות יותר קטנה, גם היא נמצאת ברחוב הראשי ממש מתחת לכנסיית הבשורה., שם תוכלו לקנות דבש ענבים ביתי, לדר סורי, חומץ תפוחים מהגולן. חשוב לבקש ולברר, רק חלק מהמוצרים הם מקומיים, אך אם תשאלו ינחו אתכם מה מקומי ומה לא. שימו לב גם לכלים המקומיים המסורתיים שאפשר להשיג שם. מחבת חרס לביצים, סירי נחושת סוריים לבישול דבש ענבים, תאנים, חרובים ועוד. טלפון 046562183.

 

תבלינים בכל מיני צבעים אצל ספדי (צילום: אסף רונן) (צילום: אסף רונן)
תבלינים בכל מיני צבעים אצל ספדי(צילום: אסף רונן)

 

בית הבד ריש לקיש (ציפורי): ב-16 באוקטובר תתחיל עונת המסיק. בבית הבד האקולוגי ריש לקיש במושב ציפורי יתחילו למסוק את מגוון הזיתים השונים ולהפיק מהם שמן זית בכבישה קרה באמצעות אבני הפריכה שיתחילו להסתובב ולהפיק את שמן הזית. בית הבד ריש לקיש מתייחד בין השאר במסיקתם של עצי הזית העתיקים הנמצאים סביב המושב, שגילם נע בין 200 ל-400 שנה. עצים אלו מגודלים בחקלאות בעל ללא השקייה או ריסוס כלשהו.

 

משפחות מוזמנות, בתאום מראש, לסיור מודרך בבית הבד במהלך חול המועד סוכות.

לפרטים: http://www.rishlakish.com/

 

הטחנה בנחף - כמעט בכל כפר ערבי המכבד את עצמו יש עדיין טחנה. הטחנה הזו נועדה במקור לטחון קמח אך יש לה גם תפקידים נוספים כמו הכנת פריקי ובורגול, פיתות, טחינת תבלינים וכדומה.

 

הטחנה בכפר נחף ליד כרמיאל היא חדשה וייחודית. תחת השם "מטחנת וטאבון אלבלאד - לתזונה בריאה וטבעית", היא הוקמה כדי לתת לתושבי הכפר והישובים בסביבה משהו שונה, מוצרים איכותיים ומקומיים. בעל הטחנה סיפר לי שיש הרבה טחנות רגילות, אבל הוא רצה לעשות משהו כמו שהיה להם פעם בכפר. הוא אופה פיתות טריות מקמח מלא מקומי, מביא תבלינים איכותיים ועוד הפתעות. בנוסף, הוא מכין בורגול ביתי בעצמו, עבודה שכבר לא נעשית כמעט בכלל. הוא מבשל את החיטה, מייבש אותה על הגג וטוחן לבורגול ממש כמו שעשו פעם.

 

"מטחנת וטאבון אלבלאד - לתזונה בריאה וטבעית" 054-4686357.

 

עז-עיז, דיר במושב מנחמיה - במושב מנחמיה הצפוני נמצאת חוות "עז-עיז", דיר מעיזים ומחלבה משפחתיים. שם תוכלו לראות את תהליך הכנת הגבינה החל מחליבת העז ועד למקרר. במהלך חול-המועד יהיו במקום פעילויות למבוגרים וילדים, החל מסיור בדיר ועד גיבון גבינות.

 

לתיאום: חוות עז-עיז 057-7292996

 

ארוחה מקומית בעמק המעיינות - בחול המועד אארח, במסגרת "פסטיבל המעיינות" בעמק המעיינות, ארוחת טעימות צמחונית של אוכל מקומי בשטח. נבשל מזנון עשיר של מאכלים מקומיים, ממוצרים טבעיים ועל מדורות עם אש בוערת. נשוחח על תזונה מקומית נענה על שאלות ונאכל לשובע.

 

יום שני, 17.10, בשעה 12:00. לפרטים ולהרשמה: http://www.mazon-izun.com/?page_id=2635

 

ועוד שני רעיונות במרכז:

  • "גן השדה" בכפר רות פותח את השדות האורגניים לסיורים ביום שישי 054-6939320.
  • יום פתוח במשק האורגני "ח'ביזה", בכפר בן-נון ב-18.10, כל היום 054-6535980.

 

עוזרר לבריאות

אם אתם נוסעים בחג בכבישי הצפון אל תפספסו את העוזררים. עצים ששוכנים בצדי הדרך ופירותיהם דומים מאוד לתפוח (אבל קטנטנים) וטעימים בצורה יוצאת דופן. בהרי הגליל תמצאו את העוזרר האדום, הבולט בשיאו עם הפירות האדומים, וככל שתרדו לכיוון מרכז הארץ, תמצאו עצי עוזרר קוצני, שפירותיהם בצבע צהוב.

 

ברפואה המסורתית משתמשים בכל חלקי העוזרר- העלים הצעירים מקלים על הסובלים מתחושת רעב ומחזקים את הגוף, משרה של העלים מועילה להפגת נדודי שינה וחרדות, וחליטה של השורשים מסייעת להורדת לחץ הדם; ברפואה העממית משתמשים בפרי לטיפול בבעיות מעיים ולריפוי שלשולים. אין כמו טעמו של פרי העוזרר הטרי שרק נקטף מהעץ. טעמו וצורתו דומים לתפוח קטן ולכן מכונה במקומות שונים בפי הערבים תפאח ברי (תפוח בר).

 

פירות עוזרר אדומים - טעימים ומחזקים את הגוף (צילום: אסף רונן) (צילום: אסף רונן)
פירות עוזרר אדומים - טעימים ומחזקים את הגוף(צילום: אסף רונן)

 

  • אורי מאיר-צ'יזיק הוא יועץ תזונה, שף טבעי והיסטוריון של אוכל. הוא מטפל, מטייל ומרצה בכל רחבי הארץ, ומתגורר בעמק בית-שאן עם אשתו טלי ושתי בנותיו
  • צילומים: אסף רונן - צילום מזון, תדמית ופרסום
  • לכל הכתבות של אורי מאיר-צ'יזיק


     


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צבעוני וטעים. אוכל מקומי
    צילום: אסף רונן
    צילום: אסף רונן
    אורי מאיר-צ'יזיק מבשל בטבע. גם לכם כדאי!
    צילום: אסף רונן
    מטחנת וטאבון אלבלד
    צילום: אסף רונן
    מומלצים