שתף קטע נבחר

משבר המתמחים: "אתפטר ולא אביט לאחור"

לפני כניסתם לתוקף של מכתבי ההתפטרות, המתמחים עדיין מבולבלים ולא יודעים כיצד לנהוג. בזמן שבממשלה שוקלים לבקש צווי ריתוק, יש כאלו שמבטיחים להתפטר בכל מקרה. מנגד, יש שיכבדו את בית הדין לעבודה שיתכנס ב-14:00

החלטת חלק מהמתמחים שלא להמתין לראש הממשלה עוררה זעם בלשכת נתניהו: אמש (יום ד') נפגשו ראש הממשלה בנימין נתניהו עם שר האוצר יובל שטייניץ וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן - במטרה למצוא פתרון למשבר המתמשך במערכת הבריאות ובאיום המתמחים להתפטר.

 

משבר המתמחים - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

בפגישתם דנו הצדדים בין היתר בהחלטת בית הדין לעבודה, שקבע דיון לשעה 14:00 בצהריים. עד הדיון המתמחים מחוייבים להמשיך בעבודתם. בין היתר נבדקה האפשרות לבקש להוציא צווי ריתוק לרופאים המתמחים, שההתפטרות שלהם צפויה להיכנס לתוקף היום.

 

מהשיחות עלה כי אף אחד מהצדדים לא אהב את התנהגותם של המתמחים, שענו בשלילה להצעת ראש הממשלה - להשהות למספר ימים נוספים את ההתפטרות, על מנת שיוכל ללמוד טוב יותר את הנושא.

 

במקביל, דנו המתמחים עם הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, בניסיון אחרון לסיים את 48 השעות שניתנו להם על ידי בית הדין הארצי לעבודה, עם התקדמות מסוימת במשא-ומתן.

 

המתמחים מתלבטים

חלק מהרופאים, שדחו את הצעת ראש הממשלה, אמרו כי אין להם כוונה להגיע לעבודתם בבתי החולים והם יעזבו את מקומות העבודה "בלי להסתכל אחורה". מנגד, רופאים מתמחים אחרים אמרו כי למרות האכזבה מהמערכת, אין בכוונתם להפר את החלטת בית הדין לעבודה.

 

"אני כמובן מתפטר ואם יוציאו צווי מניעה, אני לא מתכוון לקיים אותם ולעזוב", אמר ד"ר איתן בן-עמי, מתמחה מבית החולים שיבא, ששבת רעב במהלך המאבק. "בחרתי בשביתת רעב מבחינה מצפונית, וכך אמשיך לפעול. זו זכות יסוד שלי להתפטר. אם לוקחים לי את זה, אני אגיש בג"ץ", הוא אמר. "אני מודה שאיני בקיא בדין הפלילי ואני לוקח בחשבון מצב שבו המערכת תסתדר בלעדי ולא אוכל לחזור אליה. אבל אם בהתחלה אמרו לי שהגשתי מכתב בצורה קולקטיבית, עכשיו ללא ספק הגשתי מכתב פיטורים כדת וכדין".

 

שלט בבית החולים איכילוב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שלט בבית החולים איכילוב(צילום: מוטי קמחי)

 

מנגד יש מתמחים שקצת מבולבלים. "היום היה יום קשה מאוד. אני עדיין לא הגעתי להחלטה חד משמעית", אמר אתמול ד"ר ניב מרום, מתמחה מבית החולים מאיר, שהיה זה שהציג את עמדת המתממחים בפני השופטת נילי ארד, בדיון בו נדחו מכתבי ההתפטרות הראשונים. "מצד אחד לא אמתין עד סוף סוכות עם ההתפטרות שלי ומצד שני אכבד את החלטת בית הדין. ואני מתכוון שוב להגיע לדיון. התחושה היא מאוד קשה, בדיוק כמו שאמרתי בבית הדין לפני חודש, שההרגשה היא שנלחמים בנו. בגלל שלאף אחד זה לא שינה הרבה, זה הוריד לי באופן אישי את התקווה ובלי תקווה קשה מאוד לתפקד".

 

המצב המשפטי

עו"ד עדי ניב יגודה, מרצה למשפט רפואי ויועץ למוסדות בריאות, הסביר מה ההשלכות המשפטיות שיהיו על מתמחה שלא יגיע לעבודתו. "נוכח החלטת בית הדין נראה שמתמחים, שלא יגיעו לבתי החולים יהיו חשופים לסנקציות בגין ביזיון החלטת בית הדין. החל מסנקציות כלכליות ועד מאסר - אופציה שלטעמי הינה תיאורטית בנסיבות המשבר הנוכחי".

 

אבל זה לא הכל. עורך הדין הוסיף: "נוסף על הסנקציות המשפטיות, עלולים המתפטרים לחשוף עצמם גם לאותם 'עונשים', שנחשפו במכתב שנשלח למתמחים, ובכלל זאת מניעת האפשרות לחזור למחלקה, פינוי מגורי הרופאים ועוד. עם זאת, ובפרט לאור ההתנהלות בחודשיים האחרונים, נראה שלחייב את הרופאים המתפטרים להגיע

 לבית החולים בניגוד לרצונם, פוגע בצורה אנושה בזכויותיהם הבסיסיות. זכויות שמעוגנות בעקרונות היסוד שבמדינה דמוקרטית".

 

ובכל זאת, במשרד הבריאות נערכים למצב בו יעזבו מספר מתמחים את עבודתם, כאשר אנשי חדר המצב שנפתח לקראת המשבר יאיישו אותו ויתחילו לאסוף דוחות מצב מבתי החולים. מנגד גם המתמחים נערכים מחדש. המתמחים נפגשו בכמה בתי חולים, כדי לבחון זה את צעדיו של זה וגם על-מנת לשמור על קו אחיד של פעולה.


פורסם לראשונה 05/10/2011 23:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יום מכריע למתמחים
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים