שתף קטע נבחר

חופשת הלימודים התארכה? היכונו להפתעה בעו"ש

החופש הקטן-גדול בחגי תשרי מביא עמו גם נטל כלכלי לא קטן. איך מתמודדים? מקפידים על תקציב "ההפתעות" - 5% מההכנסה הפנויה שמומלץ לשריין עוד בטרם התחלנו לחלק את התקציב המשפחתי. ובכלל, זוהי הזדמנות לעשות סדר מחדש בניהול התקציב של משק הבית

החיים שלנו מלאים אירועים בלתי צפויים, שלהם השפעה ממשית על התקציב שלנו. אם בדרך כלל האירועים הבלתי צפויים הינם אישיים, הרי שהשנה ציבור ההורים מצא את עצמו בפני הפתעה קולקטיבית – שלושה שבועות של חופש מראש השנה ועד שמחת תורה, המהווים כמעט שחזור של החופש הגדול שאך הסתיים.

 

 

הכינו את "תקציב ההפתעות"

שלושת השבועות הללו מציבים את ההורים בפני מצב מסובך. ראשית, עליהם לדאוג לטיפול בילדים. אלו שאינם בעלי סבא וסבתא זמינים, יצטרכו לשלם לשמרטפים או להפסיד ימי עבודה ולהקטין את המשכורת, ובשני המקרים משמעות הדבר היא הקטנת ההכנסה הפנויה. בנוסף, יהיה על ההורים לדאוג לילדים ולספק עבורם תעסוקה ומסגרת פעילות.

 

ההוצאה הגדלה תתווסף אל הוצאות החג, אל המינוס הקבוע ואל החובות שכבר נצברו מתקופת החופש הגדול וההצטיידות לבית הספר. מצב זה טומן בחובו סכנה, שכן התנהלות לא נכונה בחודש זה תקרב את המשפחה הממוצעת עוד צעד אל פי התהום.

 

ה"הפתעה" בחגי תשרי היא רק אירוע אחד, המטלטל את מצבה הכלכלי של המשפחה. צורך בהול בסדרת טיפולי שיניים, תיקון רכב או אינסטלציה, החלפה של מכשיר חשמלי ששבק חיים, ואפילו אירועים משפחתיים או הריון, גם הם "הפתעות" שיכולות לגרום לנו להוציא סכומי כסף גדולים מהמצופה. ללא רזרבות כלכליות או חסכונות ייעודיים, המשפחה תמצא את עצמה בחובות הולכים וגדלים ובכניסה לסחרור הלוואות אפשרי.

 

בכדי להתמודד עם "הפתעות", עלינו להבין כי הן יכולות וצפויות לקרות בכל זמן נתון, ועל כן עלינו להתכונן לאפשרות זו מראש. כאשר משפחה עומדת בפני ניהול תקציב, לאחר הקצאת הסכומים להוצאות הקבועות, אני ממליץ לה להקצות כ-5% מההכנסה הפנויה לסעיף הבלתי מתוכנן, ורק אז לחלק את הסכום שנותר בין סעיפי התקציב השונים. הקצאה של 5% לסעיף זה מאפשר לנו ליצור בטחון כלכלי, ולמצוא דרך לשלם עבור אותן "הפתעות" תקציביות, מבלי לחרוג מהתקציב.

 

סעיף הבלתי מתוכנן הינו הכרחי וחשוב לניהול תקציב, שכן הוא מהווה את אחד מהבסיסים לביטחון כלכלי וליציבות כלכלית. מכיוון שמשפחות רבות שמתחילות לנהל תקציב אינן חוסכות כספים נוספים שבהם יוכלו להשתמש בעת צרה, סעיף זה מבדיל בין אלו שיצאו מאיזון עם בוא ה"הפתעה" הראשונה, לבין אלו שיצליחו להתמודד איתה ועם הבאות אחריה.

 

חפשו פעילויות זולות

ואולם, כדי להתמודד עם "הפתעה" כמו זו שארגן משרד החינוך להורים, לא די בקיומו של סעיף בלתי מתוכנן בתקציב. מכיוון ששלושת השבועות הללו צפויים להקטין את ההכנסה מחד ולהגדיל את ההוצאות מאידך, קיים צורך להתאים מחדש את התקציב לחודש הקרוב. ראשית, עלינו להבין כמה ימי חופש אנו צפויים לקחת ובכמה תקטן המשכורת שלנו בחודש זה. מומלץ לבחון את האפשרות לתורנויות עם הורים אחרים שילדיהם חברים של ילדינו, ובכך לחסוך חלק מהפגיעה בהכנסה.

 

לאחר שגילינו את ההכנסה הצפויה, עלינו להגדיר מחדש את ההוצאות שלנו, ולברר מהן העלויות הצפויות לנו (הוצאות נוספות על החגים, הוצאות עבור העסקת הילדים בתקופה זו) ומאילו סעיפים נאלץ לקצץ, בכדי להשיגו.

 

לאחר שהגדרנו את התקציב לתקופה, עלינו להגדיר לוח פעילות יומי עבור הילדים, ולוודא כי ביכולתנו לעמוד בתקציב שקבענו. כדאי לשלב בלוח הפעילות פעילויות שאינן יקרות, כגון פיקניקים משפחתיים, ביקורים בשמורות טבע, בישול יחדיו או פעילויות יצירה, וליצור זמן איכות שלא יעלה לנו ביוקר.

  

הזדמנות לשינוי הרגלים

"המשבר" הנוכחי מגיע בתקופת ראש השנה, ומאפשר לנו להפוך אותו להזדמנות לשינוי. ביהדות, התקופה שבין ראש חודש אלול ליום הכיפורים היא תקופה של 40 ימים, בהם נעשה חשבון נפש ואתחול מערכות. תקופה זו מאפשרת לנו ליצור שינוי, להסיר מעלינו הרגלים רעים לקראת השנה החדשה, ולהתחיל את השנה החדשה כשאנו טובים יותר וקרובים יותר להצלחה. בכל תהליך של שינוי הרגלים ותפיסות, קיים חודש ראשון קשה, שבו מתרחש מאבק בין ההרגלים הישנים והחדשים.

 

ה"הפתעה" שנחתה עלינו החודש, מחייבת אותנו להתחיל להתנהל נכון, ואולי גם ליצור תקציב כלכלי מתוכנן לעתיד. החודש הקרוב אמנם צפוי להיות קשה, אך הוא עשוי להביא אותנו לאתחול מערכות כלכלי. הניסיון שלנו ב"יבולים" מוכיח כי 40 ימים הם התקופה הנדרשת לנו בכדי להתרגל להתנהלות כלכלית אחרת ולהשלים עמה בדרך לשיפור כלכלי אמיתי, ומשפחות רבות שלקחו על עצמן את המשימה להתנהל נכון מבחינה כלכלית, מדווחות כי כבר בחודש השני לתהליך הן מתחילות לחוש שליטה ורואות את האור בקצה המנהרה.

 

מכיוון שבכל משבר קיימת הזדמנות, ביכולתנו לקחת את ה"הפתעה" שזמן לנו משרד החינוך השנה, ולהפוך אותה להזדמנות להתנהלות כלכלית טובה יותר. אימוץ השינוי יאפשר לנו להפוך את השנה החדשה לטובה וקלה יותר, ולהתמודד עם כל הפתעה שעוד תגיע בדרך.

 

גיל אורלי הוא מנכ"ל חברת יבולים המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים


פורסם לראשונה 08/10/2011 18:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לדאוג גם להפעלות לילדים
צילום: sutterstock
מומלצים