שתף קטע נבחר

שוב חופש: איך עוזרים לילדי ADHD להתמודד?

ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז (ADHD) מתקשים להתמודד עם ימי החופש, ימים בהם לרוב שולט הכאוס ולא הסדר. מדוע חשוב לשמור על סדר יום גם בחופשה ולמה מומלץ להיעזר בפתקים? מדריך

ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז זקוקים לסדר יום קבוע, המעניק להם ביטחון. לכן, בימי חופש הקושי שלהם להתמודד עם ההפרעה הופך להיות גדול עוד יותר, בעיקר כשמדובר על חופשה ארוכה יחסית.כך תקלו עליהם את השבועיים הקרובים בבית.

 

עוד על הפרעות קשב וריכוז:

 

1. גבולות

גבולות נותנים ביטחון לכל ילד, אבל הם חשובים במיוחד אצל ילדים עם הפרעות קשב וריכוז. אבל חשוב שהגבולות יהיו רחבים מספיק כדי לאפשר להם להתנסות, להיכשל ולשלם את המחיר. לילד עם הפרעת קשב וריכוז אפשר להעיר על התנהגות לא רצוייה בכל שלוש דקות, אבל מומלץ לנסות להימנע מכך. גם לנו לא נוח שמבקרים אותנו כל הזמן. לכן גבולות ברורים, חדים ונוקשים מומלצים, אבל עם מרחב גדול לניסוי ותהיה של הילד.

 

2. לוח זמנים ברור ומתומצת

לוח הזמנים צריך לכלול את שעת הקימה בבוקר, את זמני הארוחות, זמני הצפייה בטלוויזיה והפעילות החופשית, זמן להכנת השיעורים לחופש, למפגש עם חברים וכו'. יש לאפשר מו"מ לגבי הלו"ז מבלי לשכוח של מי הסמכות בבית. ילדי ה-ADHD חכמים, עקשנים ואלופים בוויכוחים ועליכם מוטלת המשימה לאפשר דיון מבלי להיגרר לוויכוח.

 

3. תכנון שבועי

זוהי המלצה שטובה לא רקלימי החופש, אלא בכלל. את התכנון מומלץ לבצע במוצאי שבת לכל אחד מהילדים בנפרד ולרשום אותו בברור ביומן שלו ועל לוח שנה גדול שתלוי אצלו בחדר. הלוח צריך לכלול חוגים, תנועת נוער, אירוע משפחתי, תור אצל הרופא וכדומה. כך האחריות עוברת אליהם, בפיקוח של ההורה. בכל ערב בודקים מה התוכנית ליום המחרת. בנוסף חשוב לעבוד איתם על תכנון זמן. תפיסת זמן אצל ילדים (וגם מבוגרים) עם הפרעת קשב וריכוז בעייתית לעיתים. רצוי לתרגל את הנושא מגיל צעיר.

 

4. תזכורות לבקשות

אם אתם מבקשים מילד עם הפרעת קשב וריכוז לבצע דבר מה שהוא לא אמור לבצע באופן במיידי, הוא חייב להיות רשום בבירור על פתק ומודבק במקום מרכזי (על המקרר, דלת היציאה מהבית, מראה בחדר) וביומן.

 

5. חיזוקים מילוליים ופיזיים

חיזוקים מילוליים (מילה טובה) ופיזיים (חיבוק או הפתעה סימלית) חשוב שיינתנו על כל עמידה, ולו הקטנה ביותר, בלו"ז ובמשימה. ילדים עם הפרעת קשב וריכוז חיים ב"כאן ועכשיו" (בהווה) לכן על החיזוקים להיות מידיים - או שהם לא יהיו אפקטיביים.

 

6. הקפידו על ציפיות ריאליות

אם זה בסידור החדר או בעזרה בבית. בנוסף חשוב שתסבירו לילדים בדיוק מהן הציפיות שלכם ומה הם נדרשים לעשות. גם אם אמרתם להם אלף פעם - הם לא זוכרים והם לא עושים את עצמם. לילדים עם הפרעות קשב וריכוז יש לעיתים קושי בזיכרון העובד ב"שיום" (שליפה מהזיכרון בשעת הצורך).

 

7. מעט מילים, משפטים קצרים

חשוב, בתקשורת עם ילדי ADD ו ADHD, להשתמש במעט מילים ובמשפטים קצרים. אל תחזרו שלוש פעמים על כל בקשה ואל תיכנסו לויכוחים ודיונים על כל דבר. חשבו לפני שאתם מדברים ואל תרימו את הקול (זה מסמן איבוד שליטה וחולשה).

 

8. שעת שינה? אין דבר כזה

חשוב שתבינו כי שעת הכניסה למיטה איננה שעת שינה. אי אפשר לכפות שינה על הילדים, אבל כניסה לחדר ולמיטה בהחלט כן.

 

9. עבודה על התחומים החזקים

תמיד חשוב לזהות את התחום החזק ולעבוד עליו, ואין זמן טוב לכך מימי החופש. מומלץ להפעיל ולקדם את הילד בתחומים הללו ככל שניתן. המטרה היא לפתח מצוינות ולבנות ביטחון עצמי גבוה.

 

10. אל תהיו קונבנציונאליים

זו אולי העצה החשובה ביותר - לא להיות קונבנציונליים בהתנהלות עם ילדי הADHD. חשוב להיות יצירתיים כל הזמן ולחשוב שני צעדים קדימה.

 

הכותב הוא יועץ משפחתי , מאמן אישי ומרצה, בתחום הפרעת קשב וריכוז ADHD





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפרעות קשב וריכוז. יותר קשה בחופש
צילום: shutterstock
מומלצים