שתף קטע נבחר

השכר בממשלה גבוה ב-61% מהשכר במשק

הממונה על השכר הגיש לשר האוצר את הדו"ח השנתי על השכר במגזר הציבורי בישראל. מהדו"ח עולה כי עובדי הממשלה מרוויחים יותר מהעובדים במגזר הפרטי, למרות שרבים מהם מקבלים "לכאורה" השלמה לשכר מינימום

השכר הממוצע במשרדי הממשלה בשנת 2010 עמד על שיעור של 13,630 שקל לחודש - כך דיווח היום (ב') הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, לשר האוצר, יובל שטייניץ, במעמד הגשת הדו"ח השנתי על שכר עובדי המדינה. האירוע הועבר בשידור חי ב-ynet.

 

דו"ח השכר

 

השכר הממוצע במשרדי הממשלה ב-2010 היה גבוה בכ-61% מהשכר הממוצע במשק באותה שנה – 8,430 שקל לחודש. יש לציין כי שכרם הממוצע של עובדי המשרדים הוא נמוך יחסית לשכרם הממוצע של שאר עובדי המדינה – בשירותי הביטחון נרשם שכר ממוצע של 16,761 שקל לחודש ובמשטרה עמד השכר הממוצע על 14,209 שקל לחודש.

 

 

השכר החציוני של עובדי הממשלה, נתון שאינו מחושב ביחס לכלל העובדים המשק, עמד על 11,618 שקל לחודש ו-20% מעובדי הממשלה הרוויחו פחות מהשכר הממוצע. מעניין לראות, כי על פי דו"ח הממונה על השכר, שיעור העובדים שקיבלו השלמה לשכר מינימום עלה על שיעור העובדים שהרוויחו פחות מהשכר הממוצע ועמד על 36.2%.

 

כלומר, ישנם לא מעט עובדים במשרדי הממשלה שמרוויחים יותר מ-13 אלף שקל בחודש ומקבלים השלמה לשכר מינימום, שעומד כיום על 4,100 שקל לחודש.

 

למעשה, בדו"ח מצוין כי שכרם הממוצע של עובדי הממשלה שמקבלים השלמה לשכר מינימום הוא 10,278 שקל לחודש. הגורם לכך הוא הנטייה להוסיף לשכר הברוטו של עובדי המדינה תוספות שונות, מבלי להעלות את בסיס השכר.

 

תוספות אלה כוללות העלאות שכר מיוחדות שהושגו לאורך השנים במאבקים של ההסתדרות מול האוצר, מענקים שונים על ותק או על הכשרות ותשלום בגין שעות נוספות או כוננויות. כל אלה מתווספים לברוטו, אך אינם נחשבים בבסיס השכר, שנשאר נמוך ויכול להיות לעתים מתחת למינימום, למרות שהשורה התחתונה של תלוש המשכורת עומדת על פי 2 ויותר משכר המינימום.

 

השכר הכי נמוך - במשרד הדתות

השכר הממוצע הנמוך ביותר בממשלה נרשם במשרד הדתות - 9,814 שקל לחודש. שם גם נרשם השיעור הגבוה ביותר של עובדים שמרוויחים פחות מהשכר הממוצע במשק - 48.2%. השכר הממוצע הגבוה ביותר נרשם בלשכת הקשר של משרד החוץ, נתיב, שבה עמד השכר הממוצע על 17,506 שקל לחודש.

 

גם במשרד האוצר נרשם שכר ממוצע גבוה יחסית - 15,112 שקל לחודש. המוסד הממשלתי שבו נרשם האחוז הנמוך ביותר של עובדים שמרוויחים פחות מהממוצע במשק, הוא הטלוויזיה הלימודית - שם רק 5.55% מהעובדים הרוויחו פחות מ-8,340 שקל לחודש ב-2010.

 

21% מעובדי הממשלה ב-2010 לא הועסקו במשרה מלאה. נתון זה מעניין בעיקר על רקע הביקורת במושמעת בשנים האחרונות על העלייה במספר העובדים שמועסקים במשרה חלקית כנגד רצונם.

 

עלייה זאת גורמת לירידה "מלאכותית" בשיעור האבטלה, כאשר שיעור הבלתי מועסקים יורד, אך רבים מהמועסקים עובדים שעות מעטות בחודש ואינם מרוויחים מספיק כדי להתקיים בכבוד.

 

בחודש דצמבר 2010, למשל, הועסקו 52.4% מהמורים בישראל במשרה מלאה. 26.9% מהמורים הועסקו בהיקף של בין שלושת רבעי המשרה למשרה מלאה, 8.8% הועסקו בהיקף של חצי משרה עד שלושת רבעי המשרה ועוד 11.9% הועסקו בפחות מחצי משרה. חלקיות המשרות במערכת החינוך הביאה לפער משמעותי בין כמות העובדים לכמות המשרות. 98,733 עובדי הוראה איישו 88,011 משרות ב-2010.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוין, הממונה על השכר ושר האוצר שטייניץ
צילום: יעל בן שמחון, דוברות האוצר
מומלצים