שתף קטע נבחר

הטבות מס לנשים פוגעות במשק הבית המשותף

אם היתה מדיניות רווחה בארץ ולא פתרונות אד-הוק בכל פעם שעולה נושא על במת הפופוליזם, הרי שבמקום להעניק חצי נקודת זיכוי במס לנשים, או להדביק להן באופן אוטומטי את הנקודות בגין הילדים, מישהו היה בונה תכנית אסטרטגית אשר תמקסם את ההכנסה למשק הבית כולו. עד אז, ההורים יצטרכו להחליף תפקידים כדי ליהנות מהטבות המס

כל אזרח בישראל זכאי לנקודות זיכוי ממס הכנסה, הניתנות עבור תושבות, ילדים וכדומה. נקודות זיכוי אלה מקטינות את נטל מס ההכנסה המחושב, כך שכל נקודת זיכוי מזכה את האזרח בהחזר מס בגובה של 2,508 שקל בשנה.

 

 

במסגרת זו קיימת אפלייה מתקנת, לפיה האישה זכאית ליתרון של חצי נקודה, שהוא שווה ערך לזיכוי נוסף של 105 שקל בחודש, או בחישב שנתי ל-1,260 שקל. גם נקודות הזיכוי בגין הילדים מוקנות לאם ולא לאב, למעט מקרים שבהם מדובר בחד-הורי המגדל את ילדיו.

 

ההכנסה דומה, אבל המס שונה

למרות ההטבה, כביכול, המוענקת לאשה, הרי ההפליה המתקנת הזו פוגעת במשק הבית המשותף, במקרים שבהם מדובר בשני שכירים ממוצעים. הסיבה לכך היא שבדרך כלל, שכרן של הנשים נמוך מזה של הגברים - ולא אחת מדובר בשכר שבלאו הכי לא היה חייב במס.

 

החזר המס, כשמו כן הוא – החזר של חלק או של מלא המס המשולם. המשמעות היא כי במקרים שבהם אין תשלום מס - הרי שאין גם החזר מס.

 

נבחן לדוגמה משפחה הכוללת זוג עם שני ילדים, עם אותה רמת הכנסה ברוטו: 15 אלף שקל בחודש, אך נשנה את תמהיל ההכנסות בין בני הזוג. נזכיר כי הגבר זכאי ל- 2.25 נקודות זיכוי והאישה זכאית ל-4.75 נקודות.

 

הטבלה המצורפת מחשבת את חבות המס בהתאם לשכר חודשי לאחר נקודות הזיכוי (החישוב הוא לפני הפרשות לקופות גמל ו/או קרן פנסיה, שכן הזיכוי הניתן עבור הפקדות אלה ניתן רק למשלמי המס, כך שממילא אישה נשואה עם שני ילדים אינה זוכה לכל הטבה בגין הפקדותיה לפנסיה עד לרמת שכר של כ-8,500 שקל בחודש)

 

 

עכשיו נציב טבלה המרכזת את תשלום המס המשפחתי במספר שילובי שכר בין בני הזוג, תוך שמירה שלאורך כל הציר סכום ההכנסה ברוטו של משק הבית יגיע ל-15 אלף שקל בלבד.

 

  •  הסכומים מעוגלים

 

על פי טבלאות אלה, שתי משפחות בעלות מבנה משפחתי זהה והכנסה ברוטו זהה, משלמות מס שונה, וזאת בשל הבדל אחד: מי משתכר שכר גבוה יותר - הגבר או האשה. הפער בין שתי המשפחות יכול להגיע ל-610 שקל בחודש, או בחישוב שנתי ללא פחות מ-7,320 שקל בשנה.

 

כך לדוגמה, כאשר הגבר מרוויח 9,000 שקל בחודש והאשה 6,000 שקל בחודש בעוד מהגבר מנוכה מס בשיעור של 617 שקל, האישה כלל אינה מגיעה לסף המס. מי מרוויח? מס הכנסה.

 

יש לציין כי בדיוק על פי אותו בסיס מנוהלות גם ההטבות בגין ביטוח פנסיוני ולכן רק משפחות בעלות שכר משולב "בצורה הנכונה" על פי מס הכנסה, ייהנו מהטבה זו.

 

למה לא לאפשר למשק הבית לממש את ההטבה?

אם היתה מדיניות רווחה בארץ ולא פתרונות אד-הוק בכל פעם שעולה נושא על במת הפופוליזם, הרי שבמקום להעניק חצי נקודה לנשים או להדביק להן באופן אוטומטי את הנקודות בגין הילדים, מישהו היה בונה תוכנית אסטרטגית שתמקסם את ההכנסה למשק הבית כולו. אך לא כך בארצנו הקטנטונת, הרבה יותר פשוט וגם הרבה יותר זול לפזר נקודות זיכוי שאין אחריהן מאומה.

 

עד לאותו יום מיוחל בו תיבנה תוכנית רווחה המושתתת על ערכי השוויוניות ומביאה בחשבון את כלל ההיבטים, הרי שמומלץ לכל המשפחות שבהן הגבר מתרוצץ להביא כסף הביתה - והאשה מגדלת את הילדים, להחליף תפקידים. ייתכן שבשלב הביניים התבשיל יישרף והכסף יבושש לבוא. ואולם לאחר זמן מה נראה מהפך יוצא דופן בו בשלנים מכינים ארוחות גורמה ונשים עייפות "מבלות" בישיבות מתמשכות ובסוף החודש עוד נותרים כמה שקלים לסרט ואולי גם לפופקורן, ואולי אף בילוי נחמד בחו"ל, וזאת רק בשל ניצול נכון יותר של נקודות הזיכוי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בהתחלה הארוחה תשרף, אבל בסוף יישאר כסף לסרט
צילום: דניה ויינר
במציאות הנוכחית
צילום: shutterstock
שלומית יהב
מומלצים