שתף קטע נבחר

מצרים: התגלה מאגר גז טבעי חדש

גילוי המאגר שב ומחזק את מעמדה של המדינה כספקית גז לאזור, אחרי שלאחרונה התגלו בה שני מאגרים נוספים. הפקת הגז מהמאגר החדש תתחיל בחודש הבא. השר לנדאו הנחה את חברת החשמל להגביל את צריכת הגז הטבעי ממאגר ים תטיס

מאגר גז טבעי חדש התגלה במדבר המערבי במצרים באזור ניאג'ה (Niyage). הגילוי מחזק שוב את מעמדה של מצרים כספקית גז למדינות האזור, אחרי שבחודשים האחרונים התגלו במדבר המערבי שני מאגרים נוספים. הפקת הגז מהמאגר החדש בניאג'ה תתחיל בחודש הבא.

 

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בביקוש לגז בשוק המצרי הפנימי, אך למצרים לא היה די גז בייצור עצמי. במדינה הופצו שמועות כי היא נאלצת לייבא גז כדי לעמוד בביקוש המקומי, אך כעת ייתכן שבעיה זו נפתרה. המחסור בגז במצרים הביא להתנגדות עזה לייצוא הגז המצרי, במסגרתו נמכר גז רב לישראל, ירדן וסוריה. מאז שהוחלף משטרו של חוסני מובארק יש ויכוח פנימי בציבור המצרי האם להמשיך בייצוא, וגם תומכי המשך הייצוא דורשים לפתוח את ההסכמים מחדש ולהעלות את המחיר - דרישה שהמדינות המייבאות מתנגדות לה בחריפות, כולל ישראל.

 

בסוף ספטמבר אירע פיצוץ נוסף בצינור הגז המצרי בסיני, שישי במספר מאז הפלת משטרו של חוסני מובארק. מאז הפיצוץ ביולי אין ספקת גז מצרי לישראל. הגז המצרי, כאשר זרם, היה אחראי להובלת 40% מצריכת הגז במדינה עד לפיצוץ הראשון בפברואר.

 

חברת החשמל הישראלית רוכשת גז ממצרים לפי הסכם שנחתם בימי שלטונו של מובראק. המצרים ושותפיהם סיפקו לישראל גז מאז מאי 2008 לפי הסכם שנחתם בין ישראל למצרים ביולי 2005.

 

בפברואר השנה נפסקה אספקת הגז ממצרים, ומאז חודשה ונפסקה חליפות, בכל פעם בגלל חבלה בצינור הגז. בישראל הביעו אז חשש שהאירועים במצרים מביאים לאנרכיה שגורמת לאובדן השליטה ובמדינה ומאפשרת לארגוני טרור לחבל בצינור באין מפריע. ההערכה במערכת הביטחונית והמסחרית בישראל היא שהממשל הזמני במצרים משתמש בפיצוצים כתירוץ להפסיק את ייצוא הגז ולדחות את ההכרעה בנושא לעתיד, כנראה אחרי הבחירות.

 

השותפים הבינלאומיים של חברת הגז המצרית - "מרחב" של יוסי מימן הישראלי, סם זל האמריקני ו-PTT התאילנדית, פנו אז לממשלות מצרים, תאילנד וארה"ב וביקשו בכל פעם להתערב ולזרז את חידוש האספקה. הממשלה המצרית הזמנית הבטיחה לחדש אותה אך דחתה את מועד החידוש כמה פעמים והשאירה את ישראל ללא אספקת גז מיידית. חברת החשמל פנתה אז למאגר "ים תטיס" האשדודי, ובהמשך עברה לייצר חשמל מסולר , מזוט ופחם, עובדה שגרמה לזיהום אוויר מוגבר באותה תקופה.

 

לדעת מומחים ישראלים לכלכלה ופוליטיקה מצרית, גילוי מאגר הגז החדש עשוי לסייע לצורך הישראל בגז, מאחר והאינטרס הראשי של מצרים הוא לספק גז לישראל בגלל קירבתה הגיאוגרפית.

 

חשש: מחסור בגז טבעי ב-2012

בתוך כך, הנחה אתמול (ג') שר התשתיות עוזי לנדאו את חברת החשמל להגביל את צריכת הגז הטבעי שלה ממאגר ים תטיס לרף שלא יחצה 1 BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי בכל רבעון, או עד 0.35 BCM בכל חודש למשך השנתיים הקרובות.

 

ההוראה הועברה לחברת החשמל על ידי ראש מנהל החשמל יהודה ניב, והיא ניתנה לאור חסרונו של הגז המצרי מחד וההאצה בשאיבת הגז הישראלי מאידך, מה שמוביל לחשש שבשנת 2012 חברת החשמל תקלע למחסור בגז טבעי להפעלת תחנות הכוח שלה. צריכת הגז של חברת החשמל הגיעה בתקופה האחרונה לשלושה BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי בשנה. הגבלת השימוש בגז מחד, והצורך להפעיל את תחנות הכוח של חברת החשמל בסולר ומזוט מאידך, עלולה להוביל לעלייה מידית בתעריף החשמל.

 

בהכנת הידיעה השתתפו תני גולדשטיין, ynet, וליאור גוטמן, "כלכליסט"


פורסם לראשונה 11/10/2011 20:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צינור הנפט ממצרים
צילום: רויטרס
מומלצים