שתף קטע נבחר

נועם שליט והרב עובדיה: סיפור של ידידות אמיצה

התפילות, הבכי המשותף, הביקורים הרבים - והחיבוק ההדדי. מה שהחל כקשר של אינטרסים, הפך לידידות בין האב החילוני-אשכנזי ממצפה הילה למנהיג הדתי-ספרדי מירושלים

לקראת שמונה בערב פורסם לראשונה שגלעד בדרך הביתה. שעה וקצת אחר כך כבר התייצב אביו של החייל החטוף אצל "מרן". לא כדי לבקש את תמיכת ש"ס בא שליט מהר כל כך לבית הרב עובדיה יוסף, שהרי מנהיגה הרוחני של ש"ס כבר הבטיח לו את התמיכה מזמן. גם לא כדי לומר תודה על מהלך שטרם נשלם. בלי אינטרס מיידי, אולי מתוך הכרת תודה, בחר האב הנרגש לקיים את הופעתו הראשונה מול המצלמות מאז "בשורת חייו" דווקא במחיצת הרב – וזה לא מקרי.

 

גלעד שליט  בדרך הביתה:

 

עוד בערוץ היהדות :

 

ביותר מחמש השנים שחלפו מאז שנחטף גלעד שליט, הספיק הרב עובדיה לשלוח לחייל סידור תפילה מהודר דרך מצרים, לבקש את שחרורו כמעט בכל תפילה, לארח את אביו במעונו כמה פעמים ואף לבכות יחד איתו, ויש אומרים שגם לגרום לחמאס להעביר לישראל ולמשפחה אות חיים ראשון מהמרתפים בעזה, באמצעות ג'ימי קרטר.

 

בימים האחרונים, לאחר שנחתם ההסכם לשחרורו של גלעד, הורה הרב ליו"ר ש"ס, אלי ישי, לרכוש עבורו תפילין חדשות מהודרות.

 

חיבוק הדדי

על רקע כל אלה מספרים מקורבים לרב יוסף ולנועם שליט, כי הקשר שנרקם בין האב החילוני-אשכנזי ממצפה הילה, למנהיג הדתי-ספרדי מירושלים מתוך אינטרס פוליטי מובהק, הפך עם הזמן לאישי ורגשי יותר ויותר. השיא היה באותו חיבוק הדדי באחד הרגעים האינטימיים שחוותה משפחת שליט בשנים האחרונות.

 

לא מקרי. הפגישה הראשונה של נועם אחרי הידיעה על השחרור (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
לא מקרי. הפגישה הראשונה של נועם אחרי הידיעה על השחרור(צילום: אוהד צויגנברג)

 

"אני לא יכול ולא רוצה להתבטא על היחס של נועם שליט לדת עצמה", אמר ל-ynet גורם המקורב לבית הרב עובדיה, "אבל יחסו למנהיגות הדתית, הרבנית והפוליטית, היה בתחילת המאבק מאוד-מאוד חשדני, בלשון המעטה, ואם אינני טועה אלה דברים שגם נאמרו על ידו במפורש. היום אני בהחלט יכול לומר שזה השתנה בשנים האחרונות כמעט מקצה לקצה – הרבה מאוד, ובעיקר, בזכות הרב".

 

הוא מספר כי תחילה נוצר קשר בין נועם שליט לאלי ישי, ולאחר שנבנו יחסי אמון ונסלל ערוץ ישיר ובלתי אמצעי ביניהם - הפגיש אותו יו"ר ש"ס לראשונה עם הרב עובדיה. מאז נועדו שליט והרב בבית המפורסם שברחוב הקבלן בירושלים מספר רב של פעמים, ומקורבו של מרן מעיד ש"זה ממש לא הסתכם בסטירה וברכה, כמו מה שאנחנו מכירים כאות חיבה שלו לאנשים אחרים שמגיעים אליו".

 

"נועם הבין שהקשר הזה הוא סופר-חשוב ואפילו קריטי לשחרור גלעד, כי השפעתו של הרב בעניינים כאלה היא הרבה מעבר לכוחו הפוליטי באמצעות שרי ש"ס בממשלה, בקבינט או בשמינייה", מסביר הגורם. "אמירה של הרב עובדיה בזכות עסקה שכזו נותנת לה תוקף דתי ומוסרי בציבור וגם בממשלה. ידוע לנו בוודאות על כמה שרים שפשוט חיכו למוצא פיו של הרב, למרות שהם לא כפופים לו, ורק בזכות תמיכתו הצביעו בעד העסקה".

 

לדבריו, "מהבחינה הזו, גם אם אין רוב של שרים המושפעים מעמדת הרב, אפשר לומר שהוא מהווה כאן לשון מאזניים, כי נתניהו לא היה מעביר החלטה כזו רגישה וכואבת ברוב רגיל. הוא חיפש רוב מוחץ – ואת זה הוא בכל מקרה לא היה משיג בלי תמיכת הרב עובדיה".

 

לבכות עם הרב

עד כאן אינטרסים, אבל היה עוד משהו בין שליט למנהיג ש"ס. המקורב לרב יוסף ממשיך: "אני חושב שנועם גילה ברב צד אנושי

שלא רבים מכירים בו. דברים שאפשר לראות רק בקשר בלתי אמצעי. בסוף, מאחורי כל התדמית הציבורית והתקשורתית שלו, אתה מוצא אדם שהוא הכי רגיש והומני, שבוכה איתך בצרות ושמח איתך בשמחות, וזה בעצם מה שהוא פגש. זה הדבר שנגע בו.

 

"אני זוכר שנועם שליט דיבר עם הרב על נושא כאוב, והרב פשוט שתק. בעצם נעתקו המילים מפיו. כשאדם כמו הרב עובדיה 'בולע את הלשון' בגלל העוצמות הרגשיות שהוא נחשף אליהן – זה אומר עליו משהו, זה מגלה בו צדדים שהציבור בדרך כלל לא מכיר. זה כנראה מה שקירב מאוד ביניהם".

 

עם זאת מציין המקורב, כי החיבה בין השניים לא באה לידי ביטוי בתוכן השיחות ביניהם, ובכל הפגישות לא דוּבַּר כמעט מאומה, אלא בעניין עצמו: השר ישי היה מעדכן - ככל שהותר לו - על ההתפתחויות האחרונות במגעים לשחרור גלעד, נועם שליט היה אומר מה דעתו על כך, ואיך הוא מצפה מהממשלה לפעול, והרב היה מנחה את ישי כיצד לנהוג - לעיתים בקיום שיחות טלפון בו-במקום לגורמים הנוגעים בדבר.

 

כך נרתם הציבור החרדי

מקורבו של נועם שליט, איש הציבור החרדי זאביק פליישמן, מסכים גם הוא כי המפגש האישי עם הרב עובדיה שינה משהו ביחסה של משפחת שליט אליו ולמה שהוא מייצג. "נועם לא ממש הכיר את העולם החרדי-דתי, עד שפתאום ראה את ההיענות וההתגייסות המוחלטת של החרדים למען בנו", אמר. "אין לי ספק שגלעד יהיה מאוד מופתע לשמוע שהראשון שאבא רץ אליו אחרי החתימה על העסקה היה דווקא דמות רבנית - הרב עובדיה".

 

הרב אלישיב הצליח להעיר את הרחוב החרדי (צילום: מילר פוינט) (צילום: מילר פוינט)
הרב אלישיב הצליח להעיר את הרחוב החרדי(צילום: מילר פוינט)

 

פליישמן, שהפגיש את נועם שליט עם רבנים נוספים, בהם הרב יוסף שלום אלישיב - מספר כי האב התייחס לכולם בכבוד רב, והיה "מלא רושם" מהמפגש עם פוסק הדור הליטאי.

 

התגייסותו של זאביק לנושא גלעד שליט נבעה מתוך רצון לרתום את הציבור החרדי, שמתאפיין לדבריו בקידוש ערך הערבות ההדדית והעזרה לזולת, לפעילות רוחנית אקטיבית גם סביב נושא כה חשוב כמו מצוות פדיון שבויים של חייל בצבא ההגנה לישראל.

 

פגישה אחת עם הרב אלישיב הספיקה כדי לעורר את הרחוב, ופתאום לימוד תורה, אמירת פרקי תהילים והרצאות תורניות הוקדשו לזכותו. "אני חושב שהשיא היה בערב ראש השנה לפני שנתיים. בכל כלי התקשורת החרדיים - כולל 'יתד נאמן' הליטאי-שמרני - פורסמה מודעה גדולה שבה הציבור נקרא להתפלל למען גלעד שליט, שהוא חייל צה"ל".

 

ומה זה עשה לנועם שליט? "ככל שחלף הזמן הבינו הוא והסובבים אותו שהתפילות הן מרכיב חשוב במאבק – כמובן במקביל לפעילות בערוצים האחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגישה אחת מני רבות. נועם שליט והרב עובדיה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים