שתף קטע נבחר
צילום: אבי אוחיון, לע"מ

מומחים מעריכים: השיקום יהיה איטי, שליט יתגבר

מובל מחוץ למכונית, מרואיין בקהיר, משוחח בטלפון עם הוריו, מצדיע ומתחבק בחטף. היום הראשון של גלעד החופשי יכול ללמד לא מעט. מומחי שפת גוף ופוסט טראומה הסבירו את התנהגותו

מימושה של העסקה לשחרור גלעד שליט וחזרתו לשטח ישראל מהווים רק צעד ראשון בדרך לשיקומו של החייל החטוף. לאחר 1,941 ימים בשבי חמאס ברור לכל כי החזרה לחיים נורמליים עוד ארוכה. מצפייה ראשונה בתמונות ובסרטונים, שבהם נראה גלעד, אומרים מומחים: "מפה מתחיל מסע ארוך, אבל יותר מסביר להניח שסופו של המסע יהיה יפה".

 

גלעד שליט בדרך הביתה - כל הכתבות והפרשנויות

כל קטעי הווידאו על חזרת שליט

 

פרופסור מארק וייזר, מומחה לפוסט טראומה מבית החולים שיבא, אמר במהלך השידור החי ב-ynet: "למזלו של גלעד, הוא בידיים מצוינות. ילוו אותו במשך ימים ושבועות אנשים מקצועיים שיעזרו להעריך מה הוא צריך. זה מאוד אישי. יש כאלה שצריכים טיפול ויש כזה שצריכים שיעזבו אותם".

 

ד"ר גדי לובין, ראש אגף שירותי בריאות הנפש במשרד הבריאות ולשעבר ראש מערך בריאות הנפש בצה"ל, התייחס לראיון של שליט לטלוויזיה המצרית, ואמר כי "התרשמתי שרמת החשיבה שלו נורמטיבית ואפילו טובה. הוא ידע להתייחס לשאלות קונקרטיות ולענות בצורה עובדתית על הדברים, ומצד שני לענות בצורה מחושבת ומתוחכמת יותר לשאלות יותר מסובכות. אני מאמין לו שהוא אמר שהוא מאושר, ואני מעריך שאלו הם פני הדברים, משום שנראה שתפיסת המציאות שלו אמיתית ורציונאלית".

 

גלעד חזר הביתה: הכותרות האחרונות

 

לדברי לובין, "אני חושב שמרגע זה, עד נקודת הזמן הזאת, עם ישראל היה מאוחד בשאלה מה צריך לעשות כדי שגלעד יחזור הביתה, גם אם הדעות היו חלוקות. עכשיו עם ישראל צריך לשאול את עצמו מה התנאים האופטימליים שיש לו להציע, כדי שגלעד יתאושש בטווח הזמן הטוב והמהיר ביותר. אני משוכנע ששמירה על צנעת הפרט שלו תחזיר לו את היכולת להסתגל רגשית למצב החדש, ואני בטוח שתועיל החלטת התקשורת להעניק לו ולמשפחה את השלווה והשקט שהם זקוקים להם בימים הקרובים".

 

פרופסור יעקב רופא, ראש החוג למדעי החברה באוניברסיטת בר-אילן ומומחה להפרעות נפשיות, אמר: "שליט נראה טוב מבחינה פיזית ונפשית ומדבר לעניין. לא נראה שיש ליקוי בתפקודו השכלי, ועל פניו לא נראה שנגרם לו נזק בלתי הפיך מבחינה נפשית".

 

רופא הביע תקווה כי "שליט יצליח להתגבר על הטראומה שהוא עבר בשבי, ולפי דעתי לשבי הממושך לא תהיה השפעה כלשהי על התפתחות של בעיות נפשיות עתידיות. עם זאת אין ספק שעבר עליו הלם. השהות הממושכת בשבי והיציאה חזרה לישראל הן שינוי דרמטי ופתאומי, ולוקח זמן רב להתאושש מהן. התהליך יהיה איטי, אבל אני מאמין שהוא בריא מבחינה נפשית ולכן הוא לא יזדקק לטיפול פסיכולוגי מיוחד".

 

בנוסף לרופאים, אמרה גם מישל שטיין טיר, מומחית לתקשורת מול קהל ומצלמה באוניברסיטת בר-אילן: "בתמונות גלעד נראה כנוע ומובל כמו בובה, זרועותיו שמוטות והוא נותן שיובילו אותו. החיוך שלו לא אמיתי, אלא מביע מתח ודריכות".

 

הראיון המצרי: "שפת גוף של כניעה"

לדבריה, "במהלך הראיון הנשימה שלו מאוד כבדה וזה שילוב של פחד, התרגשות, מתח וחרדה. הוא לא מסתכל בעיניים של המראיינת והוא מייצר מעט מאוד קשר עין. הסנטר מורכן כלפי מטה ונראה שזה שפת גוף שהתקבעה בו בשנים האחרונות, של כניעה והשפלה. הוא מתמהמה מאוד במתן התשובות, שוקל את מילותיו בקפידה וזה נראה כמו הרגל שהוא אימץ לעצמו בשבי".

 

ענת הכט פישר, מומחית לשפת גוף ותדמית, אמרה לעומתה כי "לאורך הראיון הנשימה של גלעד היתה מאוד כבדה וקצרה וזה מעיד על התרגשות, עייפות ומתח נפשי עצום, אבל עם זאת, הוא לא נראה מפוחד, העיניים שלו בורחות לכל מיני כיוונים, זה מעיד על כך שהוא מנסה להבין מה נכון ומה לא נכון להגיד. הוא רק עבר את הגבול, והוא עדיין המום ולא מפוקס".

 

ד"ר קובי אסף, חוקר שפת גוף, התייחס גם לתמונתו של שליט יורד מהרכב הצבאי ליד מעבר כרם שלום, רגע לפני ששוחח עם הוריו בטלפון בפעם הראשונה. "ניתן לראות שהוא נאחז במעקה, והגוף שלו כאילו מבקש תמיכה, הוא לא יודע לאיזה כיוון ללכת ומה לעשות", אמר. "הוא עייף מאוד והגוף שלו במצוקה, והתמיכה במעקה מראה שהגוף שלו חש שהפרו לו את האיזון הפיזי, והוא מבולבל מאוד".

 

שליט עם הרמטכ"ל, נתניהו וברק במחנה תל נוף (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
שליט עם הרמטכ"ל, נתניהו וברק במחנה תל נוף(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

באשר לתמונתו של שליט משוחח בטלפון עם הוריו, אמרה הכט פישר כי שם "כבר רואים שהחיוך שלו זה חיוך אמיתי המשדר התרגשות אמיתית, הבעת הפנים היא מפוקסת. המבט רך בעיניים, והוא נראה מאושר".

 

"כאשר גלעד נפגש עם קציני צה"ל", המשיכה שטיין טיר, "ניתן לראות שהוא מיד מתיישר, הכפיפות שלו נעלמת, הוא מזדקף, ונראה כי כל סימני המתח עברו והחליף אותם חיוך רגוע ושלו. במפגש עם נתניהו, ברק וגנץ ניכר כי ההצדעות של שליט זקופות, כאילו בא לומר 'חיכיתי לרגע הזה ואני מודה לכם שהחזרתם אותי הביתה"'.

 

החיבוק לנתניהו: "תעזבו אותי בשקט"

"ההצדעה לרמטכ"ל היא העזה ביותר", היא ציינה, "והמשמעות של כך היא שגלעד עדיין רואה את עצמו כחייל במדים שמצדיע למפקד שלו. כמו כן, ניתן לומר שהחיבוקים היו די מאופקים, מעט ממלכתיים, אבל עם המון חיבה וסימפטיה. גלעד הוא בחור מאד מופנם וביישן וניכר כי הוא חש שלא בנוח מתשומת הלב שמרעיפים עליו ראש הממשלה והרמטכ"ל".

 

גלעד ונועם שליט. התביישו להחצין רגשות? (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
גלעד ונועם שליט. התביישו להחצין רגשות?(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

לטענת אסף, "החיבוק של נתניהו היה קצרצר כי נתניהו הרגיש שהוא

כאילו כופה את עצמו עליו וקצת היסס להפגין רגשות כי ראש הממשלה חייב להישאר ממלכתי. גלעד מנגד נענה לחיבוקים אבל הסאבטקסט של תנועות הגוף שלו אמר שהוא רוצה שיעזבו אותו בשקט ולחזור הביתה כמה שיותר מהר".

 

לגבי החיבוק הראשון עם האב נועם, קבעה שטיין טיר כי זה היה קצר באופן מפתיע, "אך פניו של גלעד קרנו מאושר. ייתכן שהסיבה שהחיבוק היה קצר היא כיוון ששניהם חשו מבוכה רבה להחצין את רגשותיהם ליד אנשים זרים, וכן החיבוק הקצר הדגיש את מטרתו הברורה של האב נועם לגעת לרגע בילד ולרוץ איתו ישר לאמא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"חיבוק קצר, כנראה כי שניהם חשו מבוכה רבה"
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
הסאבטקסט: תעזבו אותי בשקט
צילום: דובר צה"ל
כאן החיוך כבר אמיתי
צילום: דובר צה"ל
מומלצים