שתף קטע נבחר

העליון לקראת טלטלה: מי יהיו השופטים?

בצל ההכרעה המתקרבת בעניין סגירת התיק נגד דנציגר, הליכי אישור חוק גרוניס ואפשרות ביטול שיטת הסניוריטי, בית המשפט צועד אל הלא נודע עם פרישתה המתקרבת של הנשיאה ביניש

מריחים את השינויים בבית המשפט העליון זמן רב לא היו ספקות כה רבים באשר לזהותם העתידית של השופטים במוסד השיפוטי הגבוה ביותר במדינה. במקביל לפרישתה המתקרבת של הנשיאה דורית ביניש ולפרישתם של השופטים אילה פרוקצ'יה ואדמונד לוי, לא ברור מה יוחלט לגבי המשך כהונתו של השופט יורם דנציגר. בצל אישור "חוק גרוניס", החלו כבר התייעצויות בלתי רשמיות בין חברי הוועדה לבחירת שופטים. כך נוצר המצב בו זהות שופטי בית המשפט העליון בעתיד הלא רחוק מעורפלת:

 

בג"ץ במחלוקת - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

מי יהיו הבאים על כס השופטים בעליון? (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מי יהיו הבאים על כס השופטים בעליון?(צילום: גיל יוחנן)

 

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, אמור להחליט בזמן הקרוב בעניינו של השופט יורם דנציגר, שיצא לחופשה, לאחר שזומן להיחקר תחת אזהרה בפרשת לחיאני. לפני שבועות ספורים המליצה המשטרה לסגור את התיק נגד השופט דנציגר, ללא הסכמה מוחלטת באשר לעילת הסגירה. מצד אחד, צוות החקירה סבור שיש לסגור את התיק נגד דנציגר מחוסר ראיות, ואילו ראש אגף החקירות והמודיעין סבור כי יש לסגור את התיק בשל חוסר אשמה.

 

בפרקליטות דנו באריכות בדבר בשבועות האחרונים, וגם שם לא הגיעו לתמימות דעים בעניינו. בדיונים הפנימיים תמכו רבים מבכירי הפרקליטות בעמדה לפיה יש לסגור את התיק מחוסר ראיות, אולם ישנם בכירים המצדדים גם בסגירת התיק מחוסר אשמה. בדיונים נשמעו אף קולות בודדים התומכים בהגשת כתב אישום, למרות המלצת המשטרה בעניין.

 

השופט דנציגר. עתידו נתון בידי היועץ המשפטי וינשטיין (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השופט דנציגר. עתידו נתון בידי היועץ המשפטי וינשטיין(צילום: מוטי קמחי)

 

ההחלטה הסופית באשר לעילת הסגירה, הנמצאת בידיו של היועץ המשפטי לממשלה וינשטיין, היא המפתח באשר לעתידו של דנציגר בבית המשפט העליון. סגירת התיק מחוסר ראיות תקשה על חזרתו של השופט דנציגר, אם תוגש עתירה לבג"ץ נגד חזרתו. לעומת זאת, סגירת התיק בעילה של חוסר אשמה תנקה את השופט מכל חשד ודנציגר יוכל לחזור לכס השיפוט ללא מכשולים.

 

שופטים בבית המשפט העליון הביעו בימים האחרונים מורת רוח מהעובדה שעוד לא התקבלה כל החלטה בעניינו של דנציגר. בשיחות סגורות אמרו השופטים כי "השופט דנציגר לא סבל מספיק? צריך לקבל החלטה כמה שיותר מהר. צריך לזכור שמדובר ביושרו של שופט בית המשפט העליון".

 

"נאמן יצטרך להפעיל מלוא כובד משקלו"

במקביל, בבית המשפט העליון נערכים לטלטלה הצפויה בחודשים הקרובים, עם פרישתה המתקרבת של הנשיאה דורית ביניש בחודש פברואר, ולאחר פרישתם של השופטים אילה פרוקצ'יה ואדמונד לוי.

חברי הוועדה לבחירת שופטים כבר החלו בהתייעצויות מאחורי הקלעים באשר לזהות שלושה שופטים חדשים עליהם יצטרכו להחליט בחודשים הקרובים ובורסת השמות כבר נפתחה.

 

בין היתר הוזכרו שמותיהם של השופטים נועם סולברג, דבורה ברלינר וצבי זילברטל. גורמים משפטיים בכירים אמרו ל-ynet כי "שום דבר לא סגור. ישנם דיבורים רבים על מועמדים שונים. אנו צפויים לראות בשבועות הקרובים התייעצויות ודיבורים מאחורי הקלעים בין חברי הוועדה. אין ספק ששר המשפטים, יעקב נאמן, יצטרך גם הפעם להפעיל את מלוא כובד משקלו למינוי שלושה שופטים שיהיו מקובלים על כולם".

 

בנוסף להליכי החקיקה שייאפשרו את מינויו של השופט גרוניס לנשיא בית המשפט העליון, הוזכרה שוב בחדרי חדרים שיטת הסניוריטי, הנהוגה כיום, לפיה ממונים השופטים לכהן כנשיא על-פי הוותק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית המשפט העליון. רוחות של שינויים
צילום: רון פלד
הנשיאה ביניש. תפרוש בפברואר
צילום: אבישג שאר ישוב
היועץ המשפטי וינשטיין. יכריע בעתידו של השופט דנציגר
צילום: נועם מושקוביץ
נאמן. יצטרך לפעול למינוי שופטים מקובלים על הכל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים