שתף קטע נבחר

מרשם האוכלוסין: "הגוגל החרדי" בדרך לשידוך

הם חרדים. אין להם "גוגל", אבל במחשבים שלהם תמצאו את התוכנה עם נתוני מרשם האוכלוסין שנגנבו, ובאמצעותה הם יגלו נתונים אישיים על מועמדים לשידוך או ללימודים בישיבה. יש לך סבתא ספרדייה? עלינו עליך!

משפחת רוזנר החרדית קיבלה הצעת שידוך לבנם הבכור. בחורה טובה בשם מירי שיינפלד. למחרת, השדכנית מתקשרת, מבקשת לברר האם השידוך נראה להם, אבל התשובה שמתקבלת חד-משמעית: "ראינו ב'אגרון' שהם רבע ספרדים... איך את מעיזה להציע לנו בחורה כזאת?". טריקה.

 

עוד בערוץ היהדות :

 

ה"אגרון 2006", או בשמה הרשמי "מרשם האוכלוסין", היא תוכנה שנגנבה ממשרד הפנים לפני כמה שנים, ובה פרטי כל תושבי מדינת ישראל החיים והנפטרים - כולל תאריכי לידה, סטטוס משפחתי, שמות בני משפחה קרובים ורחוקים ועוד כהנה וכהנה. מהר מאוד הפך ה"אוצר" ללהיט במגזר החרדי, בעיקר לצורך השידוכים.

 

במגזר, כאשר מציעים למשפחה בן או בת מסוימת, עוד לפני הפגישה הראשונה נערך שלב מקדמי שנקרא "בירורים". בשלב הזה, שני הצדדים עורכים פעולות חקירה נמרצות אצל חברים, קרובי משפחה, מורים וכל מי שאפשר, כדי לברר פרטים על הצד השני. בין היתר מנסים לברר על יכולותיהם הכספיות, המצב הבריאותי, האופי, המראה החיצוני, המוצא, הייחוס, הגיל, הרצינות והחוכמה. מידע על אח שחולה במחלה גנטית, דם מהעדה הלא-נכונה או בן משפחה שיצא לתרבות רעה עלולים להביא לפסילת השידוך על הסף.

 

אך אם פעם יכלו "לשפץ" גיל או קשר משפחתי כלשהו, היום מספיק לחפש את המועמד הפוטנציאלי ב"אגרון" ולדעת הכל. לא יעזור לכם לשנות את שם המשפחה לטובולסקי, כי אין כאן "קלין היסטורי". התוכנה תגלה שהייתם "טובול". אין פרטיות, אין סודות בדרך לחופה.

 

מבט בנתונים - והתקבלת ללימודים

לא רק בדרך לחתונה נבדק הרקע העדתי של המועמדת, למרשם האוכלוסין שימוש פופולרי נוסף במגזר החרדי - בדרך לישיבות ולסמינרים. מתברר כי השימוש במרשם האוכלוסין משפיע דרמטית על האפשרות להתקבל למוסדות החינוך.

 

עולם השידוכים החרדי:

 

"התוכנה מסתובבת במוסדות הלימוד החרדיים - בתי ספר, ישיבות וסמינרים", טוען אלי, המשוכנע שלא התקבל לישיבה אשכנזית גדולה בשל מוצאו, וכי התוכנה סייעה בכך. "פעם, כשבחור ספרדי היה מגיע למבחן קבלה לישיבה שאלו אותו 'איפה סבא שלך נולד?' אבל היום הצוות דואג לברר את כל הפרטים ב'אגרון' עוד לפני ההזמנה למבחן הקבלה. השאלות האלה אפילו לא נשאלות". 

 

התוכנה הגנובה מצליחה אפילו להשפיע על היחסים הבינאישיים במגזר. מלכה, שבתה בת ה-11 קיבלה את התוכנה מחברה טובה, מספרת: "תוכנת ה'אגרון' מצויה כמעט אצל כל בנות הכיתה. בשעות אחר הצהריים, מיד עם סיום שיעורי הבית, במקום לשחק בחוץ, לקרוא ספרים, לשחות בבריכה, לעסוק בפעילות ספורטיבית או בפעילות אחרת מועילה - הן מתיישבות מול המחשב ויוצאות להרפתקה באילנות יוחסין של משפחות אחרות. מרתק אותן לגלות גיל אמיתי של אנשים, מצב משפחתי, ארצות מוצא. לצערי גיליתי שלפעמים הן אפילו משתמשות במידע הרגיש הזה כדי לפגוע בחברותיהן.

 

"סקרנות עלולה להיות מידה מגונה. שמעתי על מקרה שבו ילדה חזרה מבית הספר בבכי ושאלה את אמה מדוע היא לא רשומה כבתה ב'אגרון', והאם היא מאומצת. מבדיקה מעמיקה התברר שהיא לא נרשמה בטבלת הנתונים של האם בשל טעות ברישום, אך את הנעשה אין להשיב. ברור שישנן טעויות נוספות במאגר שדלף, אבל את מי שמחפש שם מידע זה לא ממש מעניין". 

 

ויש גם יתרונות

ובכל זאת, אפשר גם להעלות נקודות לזכות התוכנה הפולשנית. זכותו של אדם לדעת עם איזו משפחה הוא מתחתן, מהיכן היא מגיעה ואת הגיל המדויק של הכלה. יש אומרים שאת ה"חזון איש" רימו - שידכו לו בחורה שגילה היה כפול משלו. אז לא היה "אגרון"... גם במקרה שבוס נוהג להתעלל בעובדת הרווקה שלו, כי הוא בעצמו גרוש שלוש פעמים, אולי לאחר חיטוט בתוכנה היא תוכל להשיב לו מנה אחת אפיים על ההתגרות הקבועה "ברור למה אף אחד לא רוצה אותך".

 

מדיון על התוכנה בפורום באתר "בחדרי חרדים" מתברר שישנם לא-מעטים שחושבים שהתוכנה הכרחית. "אני לא רואה בכך כל פסול", כתבה אחת הגולשות. "התוכנה לא חושפת פרטים אינטימיים. בסך הכל תאריכי לידה, שמות, ארצות מוצא, מקום מגורים מדויק, וזהו. נעזרתי בה המון פעמים וזה מומלץ לכל אלו שנמאס להם לצאת לגמרי למשהו לא נודע..."

 

גולשת אחרת הוסיפה: "אני חושבת שאין בזה שום בעיה. להפך! אנשים כבר לא יכולים לעבוד עליך בעיניים, הכל כתוב - הגיל, המצב המשפחתי..."

 

מיכאל, רווק חרדי בן 29, מעיד על עצמו כי הוא בודק במרשם האוכלוסין לפני שידוך, אך לא פוסל מועמדת משום סיבה, פרט לגילה. על השאלה מדוע הוא חייב לחטט בנתוניה של מישהי לפני שהוא נפגש עמה, ומה עשה לפני שהייתה בידיו התוכניה, הוא משיב: "זה בדיוק כמו שישאלו אותי 'מה עשית לפני עידן הפלאפונים?' הייתי מסתדר, אבל אם יש לי אפשרות לבדוק - למה להיות 'ראש קטן'?"

 

הוא גם מוסיף המלצה לשדרוג התוכנה: "חבל שאין בתוכנה גם קישור לחשבון הבנק. שידוכים רבים 'נופלים' על רקע כספי. אם היינו יודעים לפי מצב החשבון שהצד השני לא יוכל לעמוד בהתחייבויות שלו - היינו חוסכים מפגשים מיותרים".

 

זה רק סימפטום

שדכן חרדי ידוע הסביר את התופעה מנקודת מבטו: "שידוכים רבים נופלים על פרטים טכניים שנבדקו בתוכנה, לפני שבני הזוג נפגשים. אין ספק שיש פספוסים רבים, אנשים הופכים למספר ולאוסף נתונים, הסלקציה מאוד קרה.

 

"ועם זאת, צריך להודות על האמת, ה'אגרון' הוא רק סימפטום לבעיה הקשה של המגזר שלנו, שהיא השמרנות וחוסר היכולת לקבל את השונה לפי הכלל 'חדש - אסור מן התורה'. מדוע עלינו להגיע למצב של בדיקת נתונים לפני שמוכנים להכיר אחד את השני למטרת נישואין? היכן הרגש? איך קורה, למשל, ששידוך 'נופל' על ענייני כספים.

 

ומה יש להלכה לומר בעניין?

הרב יוסף דוד וינגרטן, דיין ומורה הוראה בקריית ספר, ורבה של קהילת "קהל חסידים" בנאות הפסגה, מבהיר כי עם כל ההסתייגות מהשימוש במידע האישי שבמרשם האוכלוסין קשה לאסור על כך מבחינה הלכתית, אם המידע הוא לשימוש אישי.

 

"על פי ההלכה, נראה מדעת רוב הפוסקים שאין איסור בשימוש במאגרי מידע שנפרצו ויצאו לרשות הרבים, לצורך אישי. לעומת

זאת, אין להשתמש בנתונים אלה לשם מסירת מידע רגיש לאנשים אחרים שכן מדובר ברכילות, אף כאשר אין בדבר המידע משהו 'רע'. מספיק שהאדם המדובר לא ירצה בהפצת המידע".

 

הרב וינגרטן מציין כי ישנן גם דעות הלכתיות לפיהן אין להשתמש במידע זה, אף לאדם עצמו, משום "ואהבת לרעך כמוך" ו"מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך".

 

כך או כך, הרב מדגיש: "הפן ההלכתי הוא רק צד אחד של העניין. אין בו כדי להתיר את השימוש ב'אגרון' במקום שהדבר אסור על פי חוק".

 

  • נגה שמר - nogashemer1@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחפשים שידוך? לכו למרשם האוכלוסין
צילום: רויטרס
תעודת זהות. יודעים מי אתה
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים