שתף קטע נבחר

מחלץ בטורקיה ל-ynet: "הלכודים מסמסים לנו"

איש הסהר האדום הטורקי שוחח עם ynet ממוקד רעידת האדמה וסיפר על מספר הנספים המאמיר ועל החשש מפני המתרחש בכפרים המנותקים. "קשה להיות כאן, אבל זה רחוק מ-1999"

לכודים שמסמסים ומתחננים לחילוץ, תושבים המחפשים אחר קרוביהם תחת ההריסות, וכ-15 אלף בני אדם שבתיהם נהרסו וממתינים לאוהלים. ראש התכנית הבינלאומית של הסהר האדום הטורקי, אלטר אוליג'ה, הנמצא בעיר ואן, אחד ממוקדי הרעש, סיפר ל-ynet על המצב הקשה בעיר, ועל חוסר ודאות מוחלט באשר לגורלם של תושבי הכפרים הסמוכים.

 

רעש אדמה בטורקיה - כתבות אחרונות ב-ynet:

ארדואן באזור הרעש: חשש לכפריים בבתי הבוץ

חיפושים לאור זרקורים: הניצולים העבירו לילה ברחוב

טורקיה: השבנו לישראל כמו לכל מדינה אחרת

מתנדבים מתכוננים לצאת לטורקיה: "יש קשר חם"

 

"המצב מסובך ומורכב, יש אנשים חיים מתחת להריסות הבניינים, עם חלקם אנחנו בקשר והם שולחים מסרונים לצוותי החילוץ", סיפר אוליג'ה. "זה אסון בקנה מידה בינוני, זה רחוק מהאסון ב-1999, אבל קשה מאד להיות כאן, מצד אחד קברנו כבר יותר מ-250 תושבים, ומנגד יש צורך לטפל ב-1,100 פצועים והמספרים רק עולים כל כמה דקות".

 

חלוקת אוהלים במחוז ואן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חלוקת אוהלים במחוז ואן(צילום: EPA)

 

הצורך הדחוף ביותר הוא חילוץ הלכודים תחת הבניינים שקרסו. "הלכודים מבקשים שנחלץ אותם בהקדם, ואנחנו עושים כמיטב יכולתנו. היום אנחנו יכולים לעבוד באור מלא, בניגוד לאתמול, ואנחנו מקווים להספיק לחלץ רבים".

 

אוליג'ה ציין כי לצד מאמצי אנשי החילוץ, "אנשים רבים מחפשים את קרוביהם באופן עצמאי, ברחובות ובמרכזי המידע, וכוחות אחרים עסוקים בקבורה. כל אדם נקבר בנפרד, אנחנו מכניסים את הגופות לשקי גופות וקוברים אותן. אחרות מוכנסות לתאי קירור".

 

מגרש כדורגל שהפך לעיר אוהלים. 15 אלף ללא קורת גג (צילום: AP) (צילום: AP)
מגרש כדורגל שהפך לעיר אוהלים. 15 אלף ללא קורת גג(צילום: AP)

 

משימה מורכבת לא פחות היא הסיוע לאלפים שנותרו ללא קורת גג. "כ-15 אלף בני אדם נותרו ללא בתים, חלקם חוששים לחזור לבתיהם מחשש שאלו יתמוטטו. הקמנו אזורי לינה באוהלים, יש לנו מים ואוכל, ואין בעיה של טיפול רפואי. אנחנו מתרכזים כרגע בהקמת עוד ועוד אוהלים. יש מתחם גדול במרכז העיר, ועוד מתחמים בפרברים. הוקמו כ-8,000 אוהלים, ואנחנו ממשיכים במרץ לקראת הלילה, אז המעלות יורדות למינוס שתיים".

 

איש חילוץ מחפש אחר ניצולים בוואן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
איש חילוץ מחפש אחר ניצולים בוואן(צילום: AFP)

 

המצב באזורים הכפריים, שבהם הבתים עשויים בוץ, לא ברור. "שם יש בעיה גדולה", מודה אוליג'ה, ומסביר כי הכניסה לאזור בעייתית ולעתים אף בלתי אפשרית. "צוותי חילוץ שהצליחו להיכנס פנימה מספרים שהמצב קשה, רבים מהבתים שבנויים בצורה פשוטה ולא חזקה התמוטטו, מדובר במאות או באלפים, המספרים המדויקים לא ידועים, ואנשי החילוץ מנסים לעשות את המיטב".

 

למרות המצב הלא פשוט שתיאר, אמר אוליג'ה כי הוא מבין את החלטת מדינתו לומר לא לסיוע בינלאומי,

בין היתר מצד ישראל. "נכון לעכשיו אנחנו יכולים להסתדר בעצמנו ואין צורך בסיוע", אמר אוליג'ה. עם זאת, הסהר האדום האיראני הודיע היום כי שלח משלחת סיוע לאזור האסון, הגובל באיראן. כך דיווחה סוכנות הידיעות הרשמית אירנ"א. ראש הסהר האדום באיראן, מחמוד מוזפר, אמר כי ארגונו שלח הבוקר למחוז ואן הפגוע מזון, 20 אנשי חילוץ, 20 אמבולנסים, בית חולים שדה ו-50 אוהלים.

 

אוליג'ה העריך כי פעולות צוותי החירום וההצלה יימשכו כחודש עד חודש וחצי, ושיקום מלא של האזור יארך כחצי שנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אם ובתה ששרדו את האעש בעיר ארקיס
צילום: AP
יונוס בן ה-10 ממתין למחלצים
צילום: רויטרס
ניצול שמת בזמן שהמתין לחילוץ
צילום: AFP
מנזקי הרעש בוואן
צילום: AFP
מומלצים