שתף קטע נבחר

הקאמרי: 'קברט' ב-2 מיליון שקל, קיצוץ במשכורות

לצד העלאת הפקת הענק בתיאטרון, הכריזה ההנהלה על קיצוץ של 10%-15% במשכורות השחקנים. מנכ"ל התיאטרון מכחיש קשר לבג"ץ התמיכה בהבימה: "אנחנו בדיאלוג עם השחקנים וההסתדרות, לא רוצים להגיע למצב של תוכניות הבראה"

הנהלת תיאטרון הקאמרי הודיעה ערב שמחת תורה לשחקני התיאטרון על הפחתה של בין עשרה ל-15 אחוזים משכרם. גם מחזאים ובמאים שעובדים בתיאטרון קיבלו הודעות דומות. "מדובר בתיאטרון ההוגן ביותר בכל הנוגע לתנאי ההעסקה והתשלומים", אומר נציג מטעם שחקני התיאטרון, "ובכל זאת, לא ברור כיצד מצד אחד מקפיאים ומקצצים ומצד שני עושים הצגה כמו 'קברט' שעולה מיליונים".

 

התיאטרון הקאמרי בתל-אביב. הפחת של 10%-15% (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
התיאטרון הקאמרי בתל-אביב. הפחת של 10%-15%(צילום: תומי הרפז)

 

"היתה פנייה מצד ההנהלה, לפיה התיאטרון נמצא במצוקה כספית והם מבקשים להדק חגורה", אמרו ל-ynet מקורות בתעשייה. "זה כואב אבל בעיקר לא מובן מה הוביל להחלטה. דיברו איתנו על הפסדים של כ-800 אלף שקל בחודש ועל ביטולים של הפקות באולמות קטנים. עושה רושם שיש קושי להסתדר עם הכספים שעומדים לרשותם אבל לא ברור מה הסיבות".

 

גורם בכיר נוסף אמר שלא לייחוס: "נאמר לנו שהתיאטרון נמצא בהפסדים ובגירעון, שמכירות הכרטיסים ירדו משמעותית ושלא נותרה ברירה אלא לקצץ בעלויות. במהלך החודשים האחרונים גם ירדו הצגות, בעיקר אלה שעלויות ההפקה שלהן גבוהות מול ההכנסות ופוטרו שחקנים".

 

שחקנים המחויבים לתיאטרון הקאמרי בחוזים אישיים הקובעים מינימום הצגות בחודש, התבקשו להסכים להפחתה במקביל במספר ההרצות. נציגי השחקנים והיוצרים שאינם חתומים על הסכם קיבוצי תחת ההסתדרות, ככל הנראה יקבלו על עצמם את הדין. "כל פעם יש סיבה אחרת שמבקשים מאיתנו להוריד בשכר", אומרים שחקנים בתיאטרון. "אנחנו מבינים שהמיתון והמחאה החברתית השפיעו, אבל למה תמיד אנחנו משלמים את המחיר?".

 

מנכ"ל התיאטרון: "אין קשר בין 'קברט' לקיצוצים"

מנכ"ל תיאטרון הקאמרי, נעם סמל, אמר בתגובה ראשונה לדברים: "לא דרשנו מהשחקנים ומהיוצרים להוריד בשכרם אלא ביקשנו מהם שילכו לקראתנו עד שירווח קצת. הכל נעשה בדיאלוג". סמל מתעקש כי מצבו של התיאטרון אינו רע, בינתיים. "זה נכון שישנה ירידה של כעשרה אחוזים בהכנסות התיאטרון לעומת השנים הקודמות. זה קשור במיתון וגם מחאת האוהלים השפיעה. צריך לזכור שהתיאטרון ברובו הגדול פונה למעמד הבינוני שנשחק".

 

החזרות ל"קברט". סמל: "אין קשר לקיצוצים" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
החזרות ל"קברט". סמל: "אין קשר לקיצוצים"(צילום: מוטי קמחי)

 

לדבריו, גם השחיקה בהקצבות לתיאטרון נותנת אותותיה. "התיאטרון מקבל מזה 15 שנים את אותו תקציב: 11 מיליון שקל מעיריית תל אביב ו-12 מיליון ממשרד התרבות. אז זה נכון שהתקציב לא קוצץ רוחבית, אבל אף אחד לא לוקח בחשבון את המדד והגידול בעלויות. אנחנו חייבים לנקוט משנה זהירות".

 

"אין לנו כוונה להידרדר לגירעון", מוסיף סמל. "אנחנו לא רוצים חובות לבנקים, כונסי נכסים או חשבים מלווים. זו הסיבה לפנייה וברוב המקרים ההיענות היתה מוחלטת". לעת עתה מבקשת הנהלת התיאטרון להחיל את הפיחות לתקופה של חצי שנה. "אנחנו מקווים שלא נידרש להארכה", אומר המנכ"ל.

 

סמל מדגיש כי לשחקנים שחתומים על הסכם קיבוצי לא נעשתה פנייה ישירה אלא נפתח דיאלוג עם ועד השחקנים וההסתדרות. "אין פאניקה או היסטריה, זהו בסך הכל איתות לממשלה ולעירייה שהמצב גבולי".

 

אם המצב כל כך קשה, איך מעלים הפקה בעלויות של מיליונים כמו "קברט"?

 

"המצב לא גרוע. הוא מחייב זהירות והיערכות פיננסית מתוך אחריות ניהולית. התיאטרון מצוי בגירעון מצטבר של ששה מיליון שקלים, אותו הוא סוחב מלפני 15 שנים בעקבות קיצוץ שנעשה בתקציב התרבות, אבל אין לנו הלוואות או נושים. שנית, היקף עלויות ההפקה, שנאמדות בכשני מיליון שקל, אינן גדולות מאלה של 'כנר על הגג' או 'המפיקים', ויש לנו רשת ביטחון של ארגונים ומוסדות שכבר רכשו 25 הצגות. ממילא הגבלנו את הרצות המחזמר ל-50 והתפיסה היא שמדובר בהפקה שהיא קטר לפני המחנה, שימשוך את כל העסק. אין קשר בין 'קברט' לבין הקיצוצים".

 

סמל אומר כי גם הנהלת התיאטרון הפחיתה גם היא משכרה על מנת לשמש דוגמה לשאר. "שכרי ושכר המנהל האמנותי של התיאטרון, עמרי ניצן, הופחת ב-15%. משכורתם בכירים נוספים הופחתו בעשרה אחוזים. זה אך מתבקש".

 

עם זאת לדבריו, לפחות בשלב זה, עובדי התיאטרון והצוותים הטכניים לא ייפגעו. "אנחנו מנהלים גם איתם דיאלוג כחלק מהדיון מול ההסתדרות. הכוונה היא למצוא פתרונות ביחד". במקביל, עובדים בתיאטרון גם על גיוס תרומות בישראל ובחו"ל ועל ערבי גאלה ואירועי התרמה.

 

לדאוג לגוף שימשיך לנשום

לאורך כל השנים טענו בתיאטרון הקאמרי כי הפקות הענק של התיאטרון באולמות הגדולים הן שמאפשרות להם להעלות הפקות איכות והצגות פורצות דרך, אך לפני חודשים ספורים - כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, הוחלט למזער את הפעילות באולמות הקטנים.

 

"קולות בלילה". הפעילות באולמות הקטנים מוזערה (צילום: ז'רר אלון) (צילום: ז'רר אלון)
"קולות בלילה". הפעילות באולמות הקטנים מוזערה(צילום: ז'רר אלון)

 

גם מכונות הכסף, כך מתברר, כבר לא מצליחות לכסות עלויות. "זה נכון שצמצמנו פעילות באולמות הקטנים אבל הם עדיין פועלים באופן מחושב. אנחנו מעלים בהם הפקות עם מעט שחקנים ולא הפקות גדולות כמו פעם. שינינו קונספציה בעקבות הנסיבות. להציג באולמות קטנים, משמעו להוציא כסף ולא להרוויח. היו שנים מצוינות שבהן יכולנו לסבסד את הפעילות הזו, כעת צריכים לדאוג לגוף שימשיך לנשום".

 

יכול להיות שההודעה על הפחתות השכר קשורה למלחמה שלכם בתיאטרון הבימה ולדרישתכם מהממשלה באמצעות בג"ץ שלא לסייע לתיאטרון הלאומי במצוקתו?

 

"זה ממש לא שייך להבימה אבל אין ספק שאנחנו מאותתים למשרד התרבות ולעיריית תל-אביב שההקצבות שחוקות. אפשר לקחת לדוגמה את שבדיה, שמקצה מאה מיליון שקלים בשנה לתיאטרון שההכנסות העצמיות שלו הן עשרה אחוזים.

אצלנו ההכנסות העצמיות הן כ-80 אחוזים, וההקצבה פחותה מרבע. מה שהתיאטרון הישראלי מקבל, ואני לא מדבר רק על הקאמרי, כבר לא מספיק".

 

מכתב שיצא הבוקר אל הנהלת תיאטרון הקאמרי ובו דרישה של האיגודים המקצועיים, שח"ם ובת"י, לקבל הבהרות בין היתר בנוגע למצב התיאטרון שהוביל לדרישות הפחתות השכר המוגדות כ"חריגות", טרם נענה. בתגובה לכך אמר סמל: "אני לא מבין למה הם מתערבים. אין לנו קשר לשח"ם או בת"י. יש לנו מאה שחקנים בהסכם קיבוצי, שבעניינם אנחנו מנהלים דיאלוג מול ההסתדרות ועוד כ-30 שחקנים שחתומים על הסכמים אישיים. הדיאלוג נעשה ישירות מולם. לשני הגופים האלה אין מעמד אצלנו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנכ"ל הקאמרי, נעם סמל: "הכל נעשה בהסכמה"
צילום: י.ראובני
לאתר ההטבות
מומלצים