שתף קטע נבחר

צלילי האוכל: שפצלה ושטרודל דובדבנים מאוסטריה

אחרי איטליה, רפי אהרונוביץ' מגיע בטיולו לאוסטריה ההררית. בין הרים ונופים בסגנון "צלילי המוזיקה", מכינים עבורו אטריות שפצלה ושטרודל דובדבנים חמוצים. מקנאים? גם אנחנו

בצער רב נפרדנו מהאונייה על שלל סיפוניה, ברי האלכוהול ומזנוני האוכל האינסופיים. חתמנו על מכוניות וקדימה להרים של אוסטריה. הפעם התחכמתי והלכתי על רכב אוטומטי, כך שלפחות רגלי השמאלית זכתה למנוחה.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

אם יש משהו שלמדתי לגבי תכנון חופשות ארוכות הוא שחייבים לגוון. לכן הבחירה בעיירה בד-גסטיין באוסטריה נראתה לי טבעית והוכיחה את עצמה כפנינה. הגולם אמנם שוב העלה אותנו על אוטוסטרדות פקוקות שלא ניתן להתחמק מהן בסופי שבוע של אוגוסט באירופה, אבל אם תצאו מוקדם מספיק, הדרך תעבור בשלום.

 

נופים שעושים תיאבון (צילום: רפי אהרונוביץ') (צילום: רפי אהרונוביץ')
נופים שעושים תיאבון(צילום: רפי אהרונוביץ')

 

תוך כדי נסיעה התחלף מזג האוויר מהחום והלחות של הים לקרירות נעימה של גשם קל (או כמו שהגברת הגדירה: כפור וענני סערה). עולים עם האוטו על הרכבת, חוצים הר ענק ב-17 דקות דרך מנהרה ושוב לא נותר אלא להתפעל איך שהם בנו את זה כשאנחנו היינו עסוקים בייבוש ביצות בעמק החולה (רק על מנת שיסתבר לנו מספר שנים אחרי שחייבים להציף אותה מחדש).

 

 

 

העיירה הציורית

העיירה היא עיירת ספא יוקרתית למדי ויפייפיה בתוך עמק פורה. במרכזה נהר שוצף ומפל אדיר שרעשו מלווה אותנו במהלך כל השבוע. המלון מורכב מיחידות נופש: חדרים מרווחים, מרפסת מדהימה לנוף וכמובן מטבח. פושטים על הסופר המקומי ומצטיידים במוצרי יסוד: ביצי חופש, בשרים מומלחים ומעושנים, נקניקיות שהאוסטרים מצטיינים בהכנתם, בירה לרוב וגם קפה.

 

ישנם מסלולים רבים מסביב לעיר הזאת, אנחנו עשינו את הקלים שבהם- רכבל מעלה אותך לפסגות מושלגות שאין טוב מלשבת למעלה במזנון בין השלג לעננים, ללגום סיידר אלכוהולי, לנגוס בנקניקייה, לשטוף בבירה ולקנח בעוד נקניקייה. הגברת התענגה על מרק עם כדורי בשר וכבד החביבים עליה.

 

עוד מסלול נחמד ולא קשה מדי הוא מסלול ההולך לאורך הנהר, מבית המלון כמעט עד לעיירה הסמוכה. חזרנו באוטובוס. אין כמו להרגיש מקומי.

 

אהבתי את העיירה על מיקומה המושלם, אהבתי במיוחד את השפצל'ה עם הגבינה והבצל המטוגן שתמיד מזכירים לי מקרוני אנד צ'יז, אהבתי את השווקים הקטנים בהם עקרות בית ואיכרים ומציגים אוכל מעשה ידיהם, וכמובן אהבתי את השטרודלים, במיוחד את אלו עם הדובדבנים החמוצים. אתם יכולים לסמוך עליי שדגמתי שצפל'ך, נקניקיות ושטרודלים בכל מקום אפשרי.

אהבתי את המטבח בחדר שלמרות שלא היה פעיל במיוחד, הצליח לייצר לבקשת ההריונית תבשיל של חיטה עם צוואר וצלעות טלה שהוכתר כמנה הטובה ביותר באותו השבוע.

 

אהבתי את המסעדות הקטנות בעיירות בסביבה, את טיולי היום, את מזג האויר, את ההרים, העמקים ושפע האגמים. לאחר שתנסו את המתכונים הבאים תבינו שגם לאוסטריה היה חלק לא קטן ביצירת הסנטר הנוסף שחזר איתי ארצה.

 

שפצלה

המרכיבים: 

1/2 ק"ג קמח

5 ביצים

מלח

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים הכל בקערה, בוחשים ובוחשים עד שנהיה בצק גמיש ונמתח.
  2. מרתיחים מים בסיר גדול עם מלח, כמו לפסטה.
  3. מטפטפים חצי כפיות של בצק לתוך המים הרותחים, מחכים שיצופו, מוציאים במסננת, מניחים לייבוש ומכסים. זה הכל.

 

שפצ'לה להנאתכם (צילום: רפי אהרונוביץ') (צילום: רפי אהרונוביץ')
שפצ'לה להנאתכם(צילום: רפי אהרונוביץ')

 

עכשיו, מה עושים עם זה?

האמת, זה מתאים לכל דבר. מדהים כתוספת לגולש ולשאר תבשילי בשר ברוטב, אפילו לעוף צלוי עם רוטב. לא תאמינו, אני פעם הכנתי כאלה אפילו כתוספת לדגים עם רוטב חריף. נהדר לרוטב עגבניות או בולונז, כמו פסטה, או לרטבים שמתאימים לניוקי, אבל הכי טעים לדעתי להכניס למחבת חמה, להוסיף חמאה, תערובת של גבינות צהובות ממה שיש במקרר, לבחוש 3-4 דקות עד שהמרקם מזכיר מקרוני אנד צ'יז, לקשט בבצל מטוגן או בבצל ירוק חי ולהגיש עם בירה ליד.

 

שטרודל דובדבנים חמוצים

כמובן שניתן להכין בצק שטרודל אמיתי, אבל גיליתי מזמן שכמו בהרבה פעמים, בצק הפילו הידידותי למשתמש בא כאן לעזרתנו ומקל מאוד על חסרי סבלנות לאפייה, כמוני. כמו שאפשר לייצר ממנו בורקסים מדהימים של תרד וגבינה או לעטוף איתו בשר טחון, הוא נהדר גם לשטרודלים.

 

המרכיבים (ל-3 שטרודלים):

1 חבילת בצק פילו

200 גרם חמאה

 

למלית:

2 צנצנות גדולות דובדבנים חמוצים משומרים, מסוננים מהנוזל (עובד לא רע בכלל. כמובן שבעונה עדיף לגלען דובדבנים) - חשוב: כאשר מסננים את הדובדבנים בידקו שלא נשארו בה חרצנים. קורה במשפחות הכי טובות.

100-150 גרם עוגיות לוטוס או אם לא מוצאים אז פתי בר, מפוררות

 

להגשה, כמובן:

אבקת סוכר וגלידה וניל

 

אופן ההכנה: 

  1. מערבבים את הדובדבנים עם פירורי הביסקוויטים.
  2. ממיסים את החמאה, מברישים לסירוגין כל דף של פילו בחמאה מומסת, תוך שלא שוכחים לכסות במגבת לחה את מה שנשאר מהחבילה (הם מתייבשים מה זה בקלות, בייחוד במטבח ממוזג).
  3. מניחים דף על דף כ-4-5 דפים שביניהם כאמור, חמאה מומסת.
  4. יוצרים שביל מהמלית בקצה אחד, מקפלים ומגלגלים בעדינות לכדי גליל, מהדקים, מברישים שוב בחמאה ומניחים בתבנית משומנת היטב בחמאה.
  5. אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך כ-20 דקות עד שזהוב. מוציאים, אם יש סבלנות, נותנים לזה להתקרר ומפזרים אבקת סוכר ומגישים עם גלידת וניל. ואם לא כמו אצלנו, קחו בחשבון שלפחות אחד מהשלושה יחוסלו בטרם יגיע לשולחן. השילוב של הדובדבנים החמוצים-מתוקים והבצק הפריך עם פריכות הביסקוויטים, הוא משהו שקשה לעמוד בפניו.

 

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכינים מהם שטרודל. דובדבנים
צילום: index open
מומלצים