שתף קטע נבחר

צילום: אבי אוחיון, לע"מ

המראיינת: המצרים כועסים שעשיתי משליט גיבור

שהאירה אמין יוצאת להגנה על שמה: "שליט היה במצב רוח טוב, אנשי חמאס יצאו מהחדר. הוא כבר דיבר עם משפחתו ונבדק. הוא ענה רק על מה שרצה ואני כיבדתי אותו בביסקוויט"

שאהירה אמין, העיתונאית המצרית שערכה את הראיון השנוי במחלוקת עם גלעד שליט, לא תיארה שתמצא את עצמה תחת ביקורת חריפה כל-כך - מבית ומחוץ - בעקבות השאלות שהפנתה לחייל הישראלי. אתמול (יום ב') תיארה אמין את התנהלות הראיון, הכעס הגדול עליה בישראל והביקורת שהוטחה בה במצרים, כאילו עשתה משליט גיבור.

 

 

"כשפגשתי את שליט הוא היה עייף מאוד וסבל מתת תזונה. הוא היה חיוור מאוד ורזה יותר מכפי שנראה בצילומים. קולו היה חלש ונראה היה שקשה לו להתרכז. עם זאת, הוא היה במצב רוח טוב כשסיפר לי עד כמה הוא מתרגש לחזור הביתה ולראות את משפחתו", סיפרה אמין בפייסבוק. "חשתי שבזמן הזה, בו היחס השלילי לישראל במצרים ובעולם הערבי גדול מאוד, חשוב לנסות ולמתן את המתיחות באמצעות הצגת המחיר שאותו משלמים שני הצדדים. חשתי שהראיון יעניק לשליט את החמלה שמגיעה לו".

 

אמין סיפרה כי רבים במצרים כועסים על כך שנתנה לחייל הישראלי במה ומאשימים אותה בכך שהפכה אותו לגיבור. "אני מקווה שגם עיתונאים אחרים במזרח התיכון 'יגיעו אל האחר'. רק אז יוכל להיות שלום. ללא דיאלוג ותקשורת, תמיד יהיה מחסום בינוני והשנאה וחוסר האמון רק יגדלו". היא הדגישה כי אחת הסיבות שהובילו אותה לקיים את הראיון, היה העניין הגדול שעורר שחרורו של שליט ברחבי העולם.

 

היו לבד בחדר? אבו-מרזוק לצדו של שליט (צילום: AP) (צילום: AP)
היו לבד בחדר? אבו-מרזוק לצדו של שליט(צילום: AP)

 

"דרשתי מאיש החמאס לעזוב"

בכל הנוגע להשתלשלות האירועים בחדר שבו התקיים הראיון, מציירת אמין תמונה שונה מזו שדווחה בישראל. כזכור, צה"ל מסר כי השיחה הראשונה בין שליט למשפחתו התקיימה לאחר שחצה את הגבול לישראל והועבר לידי הצבא. אמין טוענת כי שליט שוחח עם משפחתו עוד לפני הראיון. לטענתה, הראיון התקיים מבלי שאנשי חמאס נכחו בחדר, אולם תמונות שפורסמו בעת ביצוע העסקה חשפו בבירור כי סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו-מרזוק, וצלם מטעם הארגון נכחו במקום.

 

"פגשתי את שליט לאחר ששוחרר ונבדק על-ידי אנשי הצלב האדום, ולאחר ששוחח עם משפחתו והודיע להם שהוא ישוב הביתה בקרוב. רק אחר כך נכנסתי אל החדר", סיפרה אמין, "שאלתי אותו אם הוא רוצה לספר לעולם על הפרשה, הוא סירב ואני לא לחצתי. אם משהו נכפה עליו מאחורי הקלעים, אני אינני מודעת לכך. כל שאני יודעת הוא שגורם ביטחון מצרי אמר שהראיון הוא בקשה מצרית, אך איננו תנאי. שליט כבר שוחרר ואנשי חמאס עזבו את המקום. האיש היחיד שנותר שם הוא איש עז א-דין אל-קסאם שצילם את הראיון. ביקשתי מכולם, כולל מאיש החמאס, לצאת מהחדר לפני שהראיון החל כיוון שנוכחותו גרמה חוסר נוחות לשנינו".

 

שליט במהלך הראיון. ענה "בכנות ובאומץ" ()
שליט במהלך הראיון. ענה "בכנות ובאומץ"
 

אמין מתגוננת גם בכל הנוגע לשאלות ששאלה ולאופן התנהלות הראיון, ששודר ללא עריכה. "ניתן לשמוע אותי אומרת בערבית למתרגם שבכוונתי לפסוח על כמה שאלות, כיוון ששליט היה עייף מאוד ולא רציתי לעייף אותו עוד יותר. באמצע הראיון, עצרתי והצעתי לו מים וחפיסת ביסקוויטים. שאלתי אותו אם יהיה לו נוח יותר לענות בעברית והוא אמר שכן".

 

כעס על העיתונות הישראלית

העיתונאית המצרית ציינה כי היא מצטערת שהנסיבות שהובילו אותה לקיים את הראיון לא הובנו כהלכה. "אני כועסת על חלק מההערות בעיתונות הישראלית בנוגע לאופי השאלות ששאלתי. שאלתי מה שלומו, אם חיכה לשחרור, כיצד קיבל את הבשורה ולמה הוא מתגעגע יותר מכל. שאלתי גם לאיזה יחס זכה ומה תוכניותיו בעתיד, אך הייתי חייבת לשאול גם למה הוא חושב שניסיונות התיווך הקודמים נכשלו ומדוע זה הנוכחי הצליח. זו לחלוטין אינה שאלה תועמלנית. אני סבורה שמצרים הצליחה להוציא לפועל את העסקה וראויה לתשבוחות, בעוד שלמובארק היו רק הבטחות שלא קוימו".

 

בהתייחס לשאלה המקוממת ביותר - מה דעתו של שליט על כך שבבתי הכלא הישראלים נמקים עדיין פלסטינים רבים - ציינה העיתונאית המצרית בלקוניות כי התכוונה לאסירים שאין להם דם על הידיים וכי היא סבורה שאלה שהיו מעורבים במעשי רצח צריכים להישאר במאסר.

עוד ציינה כי לא היתה מודעת לאמנת התקשורת שנוסחה בישראל ובמסגרתה הוחלט שלא לצלם את שליט בעשרת הימים שאחרי שחרורו. 

  

"שליט ענה בכנות ובאומץ", אמרה, "הוא לא פחד שיוחזר אל מאחורי הסורגים כיוון שכבר שוחרר מידי חמאס. הוא אמר כי היה שמח אם כל הפלסטינים הכלואים ישוחררו כל עוד יבטיחו שלא לחזור לפעילות אלימה נגד ארצו. הוא גם אמר שהתיווך בעניינו הצליח הפעם כיוון שיחסיה של מצרים עם חמאס וישראל טובים יותר מאלה שהיו בתקופת מובארק".

 

אמין הביע תקווה שדבריה יובאו לידיעת הציבור, שיפיץ את המסר כי היא בעד שלום. "אני למען השלום. גדלתי בחו"ל ובבית הספר תמיד היו לי חברים ישראלים. אין בי שום בוז ליהודים וישראלים. כל הסיפורים העיתונאיים שבהם עסקתי, נגעו תמיד לקידום השלום והסובלנות. תודה שנתתם לי את הבמה להסביר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמין. אין בי בוז ליהודים וישראלים
גלעד בשיחת הטלפון עם המשפחה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים